6/12/16

Ρίζες, του κ. Alex Haley


Πρόκειται για την ιστορία της οικογένειας του κ. Haley, όπως την άκουσε μέσα από διηγήσεις γεροντότερων και από κάποια έρευνα που έκανε ο ίδιος. Για εμένα, το βιβλίο είναι εξαιρετικά ανομοιογενές. Και θα εξηγήσω παρακάτω τι ακριβώς εννοώ.
Το πρώτο μισό του βιβλίου είναι η ιστορία της ζωής του Κούντα Κίντε. Ξεκινά με τη γέννησή του και τα έθιμα που επικρατούν στο μικρό χωριό του κάπου στην Γκάμπια, το Τζουφούρε (για όσους έχετε τη λόξα να ψάχνετε περισσότερο τα πράγματα πιστεύω ότι είναι αυτό που στο google earth εμφανίζεται αν γράψετε Jufureh- δείτε και το διπλανό χωριό με το όνομα Albadarr). Περιγράφει πολύ όμορφα την καθημερινότητα στο μικρό χωριό, τις δουλειές που είχε ο κάθε κάτοικος αναλόγως της ηλικίας του, τις σχέσεις μεταξύ των κατοίκων, το συλλογικό τρόπο ανατροφής των παιδιών, το σεβασμό και την αγάπη για τους συγχωριανούς τους. Περιγράφεται όμορφα η δύσκολη επιβίωση στο εξαιρετικά ζεστό κλίμα της Γκάμπια, όπου ο λιμός εμφανίζεται με ετήσια συχνότητα και η ηλικία μετρείται με τις "βροχές". Επίσης μας λέει για τις παραδόσεις, τις συνήθειες, τα πανηγύρια, τις αγροτικές δουλειές...νομίζω ότι το κομμάτι της ζωής του Κούντα στο Τζουφούρε θα καλύψει την περιέργεια για ένα χαμένο πια πολιτισμό όποιου το διαβάσει .
Και ερχόμαστε στο επόμενο κομμάτι του πρώτου μισού του βιβλίου (ναι, ακόμη στο πρώτο μισό είμαστε), όταν οι λευκοί αιχμαλωτίζουν τον Κούντα και τον μεταφέρουν αλυσοδεμένο μαζί με πολλούς άλλους μαύρους στην Αμερική με ένα πλοίο. Οι συνθήκες που περιγράφονται έκαναν το μυαλό μου να κολλήσει. Αηδίασα, στεναχωρέθηκα, λυπήθηκα... μαύρισε η ψυχή μου. Πολλές φορές σκέφτηκα ότι οι περιγραφές που διαβάζω πραγματικά αντιπροσωπεύουν τη φράση ότι οι λευκοί αντιμετώπιζαν τους μαύρους σαν ζώα και όχι σαν ανθρώπους....χειρότερα και από ζώα μάλλον. 
Τέλος, η ζωή του σκλάβου πια Κούντα, οι μεταβολές που δημιουργούνται στο χαρακτήρα του με την πάροδο των ετών και γενικά οι δυσκολίες που είχαν οι σκλάβοι στην Αμερική στις αρχές του 1800. 
Αν το βιβλίο τελείωνε σε αυτό το σημείο θα ήταν ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχουν πέσει στα χέρια μου. Όλες οι περιγραφές είναι θαυμάσιες, η μεταφορά συναισθημάτων άψογη, η γνώση που μεταφέρει σπάνια (ή εγώ τουλάχιστον δεν έχω βρει βιβλία που να περιγράφουν όσα λέγονται σε αυτό). 
Όμως συνεχίζει (στο δεύτερο μισό του) με την ιστορία των υπόλοιπων γενεών- απογόνων του Κούντα και προγόνων του συγγραφέα. Ο οποίος (συγγραφέας) γεννήθηκε τον 20ο αιώνα. Και οι άνθρωποι στις προηγούμενες γενιές γεννούσαν νωρίς, 20 χρονών πχ (και πολύ λέω), όχι στα τριάντα τους όπως εμείς οι προκομμένοι στις μέρες μας. Οπότε κάποια στιγμή έχασα το λογαριασμό σε ποιον αναφέρεται, άλλαξαν πολλές γενιές, ήρθαν πολλά ονόματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παρακολούθησα την ιστορία κάποιων για τους οποίους επεκτάθηκε περισσότερο (αν και πιστεύω ειλικρινά ότι επεκτάθηκε υπερβολικά πολύ σε ότι αφορά τις κοκορομαχίες), οι υπόλοιποι όμως πέρασαν αδιάφοροι. Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να λείπει ολόκληρο το δεύτερο μισό του βιβλίου, ίσως θα ήταν καλύτερα να τελειώσει με την ιστορία του Κούντα και να κάνει απλή αναφορά στη ζωή της κόρης του. Αλλά πάλι, εγώ δεν είμαι Αμερικάνα, οπότε η ιστορία της Αμερικής που επίσης μας περιγράφει με άφησε αδιάφορη.
Και τελευταίο μέρος: το τελευταίο κεφάλαιο. Ήταν καλό για κλείσιμο της ιστορίας, είναι κάτι σαν επίλογος και ο συγγραφέας μας μιλάει πια για τον εαυτό του και το πώς κατέληξε να γράψει το βιβλίο. 
Τώρα κάποιος θα με ρωτήσει: "Δηλαδή; Το συστήνεις το βιβλίο; Να το διαβάσω;"
Και εγώ αμέσως θα απαντήσω ΝΑΙ. Οπωσδήποτε να το διαβάσεις αν το βρεις. Το πρώτο μισό είναι εξαιρετικό, δεν θα βρεις εύκολα βιβλίο σαν και αυτό. Και αν βρεις, πες το και σε εμένα, με χαρά θα πάω να το πάρω. Και το πολύ- πολύ, αν το βαρεθείς άφησέ το στη μέση, ότι έχεις μάθει μέχρι εκείνο το σημείο θα είναι καλό. 
Επίσης να επισημάνω την έκφραση ΑΝ ΤΟ ΒΡΕΙΣ που λέω παραπάνω αφού είναι εξαντλημένο το βιβλίο, οπότε μόνο με δανεισμό το βρίσκεις...

Α, να διευκρινίσω οτι το βάρος του και το χαρτί πολυτελείας που χρησιμοποίησαν με δυσκόλεψε αρκετά όσο το διάβαζα 


Βαθμολογία: Έλα μου ντε.... 10/10 για το πρώτο μισό του βιβλίου και 2/10 για το υπόλοιπο. Συνολική βαθμολογία δε βγάζω γιατί αφενός αδικείται το πρώτο μισό του βιβλίου αν βάλω οτιδήποτε κάτω από 10, και αφετέρου επειδή δεν είμαι υποχρεωμένη :) :) :) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου