27/12/16

Λιωμένο μολύβι, του κ. Πασχάλη Πράντζιου


Με μια λέξη μπορώ να πω ότι το βιβλίο αυτό είναι καταπληκτικό. Το οπισθόφυλλο αναφέρεται στη Θεώνη, όμως δεν μπορώ να πω ότι αυτή είναι η πρωταγωνίστρια του βιβλίου... Σίγουρα η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τη ζωή της σε γενικές γραμμές, όμως εξίσου βασικό ρόλο έχουν και όλα τα υπόλοιπα άτομα που παρουσιάζονται στο βιβλίο. Ούτε ένα όνομα δεν εμφανίζεται τυχαία, όλοι παίζουν το ρόλο που τους δίνει ο συγγραφέας στην πλοκή.
Ξεκινώντας από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και με την ιστορία της χώρας μας να περνά ως φόντο, μαθαίνουμε την ιστορία της ζωής των ηρώων του βιβλίου. Ο Έλιο και ο Μπάμπης, οι δύο ορφανοί που μεγαλώνουν ζώντας στον υπόκοσμο, η Αθανασία με την άσχημη και άχαρη ζωή που διάλεξε να ζήσει και την αστείρευτη κακία της, η Μόιρα που ακολουθεί τα δικά της σκοτεινά μονοπάτια κατευθύνοντας τις ζωές των ατόμων που την περιβάλλουν... Η Μυρτώ, ο Χρηστάρας, ο (αγαπημένος μου) Δημητράκης, οι Ειρηνούλες και φυσικά η Θεώνη και ο Αντρέας.. Και πόσοι άλλοι εξίσου σημαντικοί που όμως δεν μου έρχονται τα ονόματα από μνήμης τώρα στο μυαλό.
Η Θεώνη. Το θύμα όλης της ιστορίας. Στο τέλος κλήθηκε να πληρώσει περισσότερα απ' όσα άντεχε, τρελάθηκε κι όμως έπρεπε να συνεχίσει να ζει, δεν τη σπλαχνίστηκε ο Θεός να την πάρει κοντά του. Το μόνο που ζητούσε ήταν να ζήσει με αγάπη και αξιοπρέπεια, όμως δεν την άφησαν "άλλοι". Και ο Δημητράκης. Τι όμορφος χαρακτήρας ο Δημητράκης βρε παιδιά, πόσο όμορφο "ρεμάλι"... Ακόμη μου άρεσε πολύ η ιστορία με τις Ειρηνούλες, είναι τόσο όμορφα δοσμένη που το ανεξήγητο φαίνεται φυσικό.
Κάθε πράξη και κάθε ενέργεια όλων των ηρώων του βιβλίου δικαιολογείται απόλυτα και στο τέλος δένουν τα πάντα μεταξύ τους και όλες οι πληροφορίες που εντέχνως έδινε ο συγγραφέας μπαίνουν στη θέση τους. 
Διαβάζεται εύκολα και γρήγορα, είναι εξαιρετικό ανάγνωσμα, ακόμη και ο τρόπος που είναι δομημένο το βιβλίο είναι εξαιρετικός. Χωρίς επαναλήψεις, χωρίς βαρετές λεπτομέρειες, χωρίς να υποτιμήσει τη νοημοσύνη μου ούτε για ένα λεπτό ο κ. Πράντζιος μου χάρισε ώρες ανάγνωσης ενός απλού στη γραφή αλλά σπουδαίου σε νοήματα και σε δημιουργία χαρακτήρων μυθιστόρημα. 

Βαθμολογία: 10/10

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
"Ένα άδειο κραγιόν, σπασμένα γυαλιά κολλημένα σαν σε καθρέφτη κι ένα λιωμένο μολύβι. Αυτά βρέθηκαν στα χαλάσματα της γκρεμισμένης παράγκας, όπου έζησε η Θεώνη τα τελευταία της χρόνια. Μόνο που στα χαλάσματα το λιωμένο μολύβι δεν ήταν ένα. Αμέτρητα λιωμένα μολύβια ξεφτισμένα απ' τη χρήση, μολύβια που λιώσανε μαζί με τη ζωή. Κι ένα χαρτάκι τυλιγμένο σαν σπίρτο, καλά κρυμμένο μέσα στο άδειο κραγιόν, με τρεις ημερομηνίες ξεθωριασμένες: Σάββατο 13 Αυγούστου 1938, Πέμπτη 13 Αυγούστου 1964, Παρασκευή 13 Αυγούστου 1982. Εκεί μέσα ήταν η Θεώνη".

Ποια ήταν όμως η Θεώνη; Ποιο τρομερό μυστικό της ζωής της σκέπασε τον νου της σαν λιωμένο μολύβι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου