2/12/16

"Η δολοφονία του Σουλτάνου - Έρωτας και θάνατος στον λαβύρινθο της Πόλης", του κ. Αχμέτ Ουμίτ



Όπως συνηθίζει ο κ. Ουμίτ, έγραψε άλλο ένα βιβλίο όπου δύο ιστορίες (μια στο παρελθόν και μια στο παρόν) κινούνται και εξελίσσονται παράλληλα. 
Ο Μουστάκ, καθηγητής ιστορίας, βρίσκεται μπλεγμένος στη δολοφονία της πρώην ερωμένης του, παγκοσμίου φήμης ιστορικού Νουζχέτ (αυτή είναι η ιστορία που εξελίσσεται στο παρόν). Κατά κύριο λόγο μέσα από εσωτερικούς διαλόγους παρακολουθούμε τις σκέψεις του Μουστάκ και τους φόβους του. Επίσης σε πολλά σημεία είναι φανερή η επιρροή που έχουν οι γονείς του (νεκροί από καιρό) στη συμπεριφορά του και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. 
Όσον αφορά το παρελθόν, μας διηγείται τη ζωή του Μωάμεθ Β', γνωστού ως Μωάμεθ ο Πορθητής, ο οποίος άλωσε την Κωνσταντινούπολη και στην ουσία δημιούργησε την Οθωμανική αυτοκρατορία. Μπορώ να πω ότι πρόκειται για καθαρή καταγραφή της ιστορίας, προσπαθεί να είναι αντικειμενικός (το κατά πόσο το πετυχαίνει είναι βεβαίως υποκειμενικό), δεν υπάρχουν πανηγυρισμοί για την άλωση, δεν προσπαθεί να ανυψώσει το αίσθημα του τουρκικού λαού ούτε να προσβάλλει οποιοδήποτε άλλο έθνος. Για εμένα ήταν ενδιαφέρον να διαβάσω την ιστορία γραμμένη από έναν Τούρκο, μόνο που κάποιες προτάσεις με ξένισαν πολύ, όπως η πρόταση "η πόλη έπεσε" συνοδευόμενη από ένα γενικότερο κλίμα χαράς.
Σε γενικές γραμμές ήταν καλό το βιβλίο, όμως οι πρώτες σελίδες (περίπου οι πρώτες 200) θα μπορούσαν να είναι πιο περιληπτικές, έχει ατέλειωτους διαλόγους με τον εαυτό του και είναι λίγο κουραστικό χωρίς να προστίθεται κάτι σημαντικό στη ροή της ιστορίας.
Αυτό που δεν έχω συναντήσει σε κανένα άλλο βιβλίο και μου άρεσε πολύ, είναι ο τρόπος που έχει βρει για να ενσωματώσει στη ροή της ιστορίας του παρόντος τη διήγηση της ζωής του Μωάμεθ του Πορθητή: δεν είναι δύο αυτοτελείς ξεχωριστές ιστορίες αλλά μέσα από διηγήσεις, αναμνήσεις ή και αναφορές σε άλλα βιβλία μας γνωρίζει όλη την ιστορία.
Είναι από τα βιβλία που σου αφήνουν γνώση, φυσικά και δεν είναι απλό μυθιστόρημα που "ξεπετιέται", θέλει μελέτη και όποιος ενδιαφέρεται για εκείνη την περίοδο φαντάζομαι θα το βρει εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Βαθμολογία: 7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου