6/12/16

Σέρρα, η ψυχή του Πόντου, του κ. Γιάννη Καλπούζου



Ο συγγραφέας έχει κάνει εξαιρετική έρευνα για να γράψει αυτό το βιβλίο, φώτισε την ιστορία του διωγμού των Ποντίων από τον τόπο τους με μοναδικό τρόπο. Επίσης, καταφέρνει να περάσει μηνύματα σχετικά με το καλό και το κακό και η φράση "να μη σε βαραίνει ο ίσκιος σου και να μη βαραίνει κανέναν άλλο" μου έμεινε στο μυαλό - δεν θυμάμαι πώς ακριβώς το λέει μέσα ο συγγραφέας αλλά το νόημα είναι αδύνατον να διαφύγει από όποιον διαβάσει το βιβλίο. 
Δυστυχώς όμως δυσκολεύτηκα αρκετά να το διαβάσω. Δεν γνώριζα πολλά για την ιστορία της περιοχής οπότε ζορίστηκα ακόμη και με τα τοπωνύμια, πόσο μάλλον με τα ιστορικά πρόσωπα που εμπλέκονταν στην πλοκή. Νομίζω ότι είχε μέσα περισσότερα ιστορικά γεγονότα (καθαρή καταγραφή ιστορίας εννοώ) απ' όσα θα ήθελα. Δεν υπήρχε αρκετή ανάλυση των συναισθημάτων των ηρώων, δεν κατάφερα να ταυτιστώ με κανένα τους ούτε και να τους συμμεριστώ και αυτό με στεναχώρησε. Το δράμα της Ταλίν και της Φιλονίκης δεν περιγράφηκε επαρκώς για εμένα. Επίσης τα δέκα χρόνια της εξορίας του Γαληνού .... δεν διάβασα κάτι που να με κατατοπίσει για τη ζωή των εξορισμένων στη Σιβηρία.. Αντίθετα μου άρεσε πολύ το κομμάτι που περιγράφει τη ζωή στα σοβχόζ. Γενικά το τελευταίο τρίτο του βιβλίου μου άρεσε περισσότερο, ήταν πιο περιγραφικό και είχε λιγότερη ιστορία (καταγραφή ιστορικών γεγονότων) μέσα. 
Προφανώς και το συστήνω το βιβλίο ειδικά σε όσους έχουν καταγωγή από τον Πόντο, λογικά δεν θα τους είναι ξένα τα ονόματα και τα τοπωνύμια οπότε ξεκινούν με ένα προβάδισμα συγκριτικά με εμένα. Επίσης σε όποιον θέλει να διαβάσει ένα καλό ιστορικό βιβλίο, η γραφή του κ. Καλπούζου είναι αδιαμφισβήτητα εξαιρετική.

Βαθμολογία: 7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου