6/12/16

Αγριόκυκνοι, της κ. Γιουνγκ Τσανγκ


Όλη η σύγχρονη ιστορία της Κίνας μέσα από τις αναμνήσεις της συγγραφέως και της οικογένειάς της. Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω επ' ουδενί το βιβλίο ως μυθιστόρημα, είναι καθαρά βιογραφικό. Ξεκινάει από τα ήθη και έθιμα που επικρατούσαν στις αρχές του αιώνα περιγράφοντας βασικά στοιχεία της ζωής της γιαγιάς της (μακάρι να ήταν πιο μεγάλο αυτό το κομμάτι) και συνεχίζει με την ιστορία των γονιών της και τη δική της περιγράφοντας τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του κομμουνισμού στην Κίνα. 
Αν και έχει πολλά ιστορικά γεγονότα μέσα καταφέρνει να είναι σε πολλά σημεία αρκετά συναισθηματικό. Επίσης μου άρεσε που με κάποιο τρόπο κατάφερε να με κάνει να καταλάβω τον τρόπο που "σκεφτόταν" και ενεργούσε ο Κινέζικος λαός τα χρόνια του Κομμουνισμού και την απόλυτη λατρεία προς τον ηγέτη τους, και το πώς σιγά- σιγά άρχισε να σκέφτεται διαφορετικά.
Είναι όμως δύσκολο βιβλίο και θέλει χρόνο και προσοχή- μου πήρε σχεδόν δύο βδομάδες να το τελειώσω, σχεδόν σε κάθε παράγραφο υπήρχαν προτάσεις που τις διάβαζα δύο και τρεις φορές. 

Βαθμολογία: 10/10. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου