13/12/16

Κάθε στιγμή μετράει, της κ. Lisa Genova


Παρακολουθούμε τη ζωή της Άλις, μιας γυναίκας 50 ετών. Είναι καθηγήτρια πανεπιστημίου, μητέρα τριών ενήλικων παιδιών και εμφανίζει πρόωρο Αλτσχάιμερ. Περιγράφονται αναλυτικά όλα τα στάδια της αρρώστιας, από τα πρώτα σημάδια εμφάνισης μέχρι σχεδόν το τελικό στάδιο όπου η ασθενής δεν αναγνωρίζει ούτε τα παιδιά της.
Η ιστορία είναι γραμμένη σε τρίτο πρόσωπο και αναφέρεται αποκλειστικά στις κινήσεις και τις σκέψεις της Άλις, την πορεία τής ζωής της, από τη στιγμή που άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι ξεχνάει και ότι κάποιες στιγμές βρίσκεται αδικαιολόγητα σε σύγχυση έως το πάγωμα που επικρατεί μόλις της ανακοινώνουν τη διάγνωση. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή μας δίνεται μια εξαιρετική περιγραφή των συναισθημάτων της -και από εκεί και πέρα αρχίζει ο… κατήφορος.
Κάθε γεγονός που μας δείχνει ότι η αρρώστια έχει προχωρήσει είναι γραμμένο με τρόπο τόσο απλό και φυσικό, ακριβώς όπως προφανώς και θα συμβαίνει στην πραγματική ζωή: Τίποτα δεν σε προετοιμάζει για το ότι ο ασθενής θα ξεκινήσει να κάνει κάτι και στο τέλος θα καταλήξει κάνοντας κάτι άλλο…
Υπάρχουν προτάσεις μέσα στο βιβλίο που διαβάζοντάς τις ανατρίχιασα ολόκληρη με τη σκληρότητά τους, σκεπτόμενη πάντα ότι όσα διαβάζω συμβαίνουν πραγματικά σε ασθενείς τής συγκεκριμένης νόσου και δεν είναι βγαλμένα από τη φαντασία. Σε δεύτερο χρόνο, συνειδητοποίησα ότι όλο το βιβλίο είναι μια απεικόνιση της πραγματικότητας και όχι ένα μυθιστόρημα. Και είναι φυσικό, αφού η συγγραφέας είναι νευροεπιστήμονας. Πιστεύω ειλικρινά ότι απλώς κατέγραψε τα συμπτώματα της νόσου, διάλεξε για ασθενή μια νέα εργαζόμενη γυναίκα ώστε να μας δείξει και τον κοινωνικό αντίκτυπο αυτής της ασθένειας, και μας τα έδωσε όλα σε μια ιστορία γραμμένη απλά και κατανοητά, ώστε να μας μείνει στο μυαλό και να είμαστε πονηρεμένοι και ικανοί να αναγνωρίσουμε τα πρώτα σημάδια εμφάνισης μιας τόσο σκληρής νόσου (μεταχρονολογημένη θανατική καταδίκη την ονομάζει η ίδια!).
Συστήνω ανεπιφύλακτα αυτό το βιβλίο που, χωρίς να σας κουράσει ή να εκβιάσει την στεναχώρια σας (κάνει προσπάθεια να είναι αισιόδοξο ακόμα και στο τέλος), θα σας μάθει πράγματα. Σ΄ εμένα άφησε επίσης μια αίσθηση αγάπης για τη ζωή μου όπως την ξέρω...

Βαθμολογία: 10/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου