23/1/17

Ο Φαντομάς, του Jo Nesbo


Νομίζω ότι η εντύπωσή μου από το βιβλίο μπορεί άνετα να συνοψιστεί στην εξής πρόταση: Με δουλεύεις τώρα, σωστά ; 
Για αρχή να διευκρινίσω αμέσως και πρωτίστως ότι ανήκω στην κατηγορία των αναγνωστών που δε θεωρούν το Νέσμπο συγγραφέα- φαινόμενο. Για τα δικά μου γούστα υπάρχουν συγγραφείς που γράφουν πολύ καλύτερα αστυνομικά (συμπεριλαμβανομένων κάποιων Σκανδιναβών- όχι της Λάγκμπεργκ). Έχω διαβάσει αρκετά βιβλία του (Νέμεσις, Λυτρωτής, Λεοπάρδαλη και επίσης Αίμα στο χιόνι και Περισσότερο Αίμα), δεν ενθουσιάστηκα με κανένα από αυτά και ο μόνος λόγος που έπιασα να διαβάσω τον φαντομά είναι μια αναγνωστική πρόκληση του εκδοτικού οίκου (και ότι τον βρήκα φτηνό φυσικά).
Και κοντεύω να αλλάξω γνώμη. Εξακολουθώ να μην τον θεωρώ συγγραφέα- φαινόμενο, αλλά ανέβηκε αρκετά σκαλοπάτια στην εκτίμησή μου. 
Το βιβλίο έχει ως κύριο θέμα τα ναρκωτικά. Χρήση και διακίνηση. Σε βάζει σταδιακά μέσα σε αυτόν τον άγνωστο (ευτυχώς για πολλούς από εμάς) κόσμο προσπαθώντας να σε οδηγήσει σταδιακά όλο και βαθύτερα μέσα του, όλο και χαμηλότερα, μέχρι το τελικό στάδιο που ο ναρκομανής σέρνεται στο βούρκο και προδίδει ότι ιερό υπάρχει για αυτόν προκειμένου να βρει τη δόση του. Ταυτόχρονα υπάρχουν και οι "βαρώνοι" των ναρκωτικών, ο πόλεμος των συμμοριών, οι διεφθαρμένοι πολίτες σε σημαντικές θέσεις που αδιαφορούν για τον απλό κόσμο προκειμένου να ανέβουν στην ιεραρχία ή να γίνουν πλούσιοι.
Επιφανειακά θίγει και άλλα θέματα, αλλά η κύρια ανάπτυξη αφορά τα ναρκωτικά. Συμπάθησα μέχρι και τον Χάρι Χόλε ο οποίος αναγκαστικά έρχεται αντιμέτωπος με καταστάσεις που δεν θα ευχόμουν σε κανέναν- ο γιος του είναι στη φυλακή κατηγορούμενος για φόνο....
Τέλος πάντων, μη διαβάσετε την "Αστυνομία" αν δεν έχετε διαβάσει πρώτα τον Φαντομά, θα μάθετε όλη την υπόθεση και είναι πραγματικά κρίμα.
Πάω να συνεχίσω με την Αστυνομία να δω τι άλλο θα τραβήξει αυτός ο έρμος ο Χάρυς από τη διεστραμμένη φαντασία του Νέσμπο. 

Βαθμολογία: 7/10

Από το οπισθόφυλλο: 
Καλοκαίρι. Ένα αγόρι, ο Γκούστο, κείτεται στο πάτωμα του διαμερίσματός του στο Όσλο. Αιμορραγεί και σύντομα θα πεθάνει. Καθώς προσπαθεί να καταλάβει τι του συνέβη και να τοποθετήσει τη ζωή και τον επικείμενο θάνατό του αρχίζει να αφηγείται την ιστορία του.
Φθινόπωρο. Ο πρώην επιθεωρητής Χάρι Χόλε επιστρέφει στο Όσλο ύστερα από τρία χρόνια διαμονής στο εξωτερικό. Αναζητά τον πρώην προϊστάμενό του στο Αρχηγείο της Αστυνομίας για να του δώσει την άδεια να ερευνήσει μια δολοφονία. Η υπόθεση όμως έχει ήδη κλείσει. Ο Γκούστο ο πρεζάκιας σκοτώθηκε στη διάρκεια κάποιου καβγά μ’ έναν φίλο του για τα ναρκωτικά. Ο Χάρι παίρνει την άδεια να επισκεφθεί τον κατηγορούμενο στη φυλακή. Εκεί ο Χάρι έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του και την προσωπική του διαδρομή – το αγόρι είναι ο γιος του. Έτσι ξεκινά την πιο μοναχική και την πιο απίθανη έρευνά του.
Παράλληλα η ιστορία του Γκούστο συνεχίζεται.
Ένας άντρας περπατά στους νυχτερινούς δρόμους του Όσλο. Οι δρόμοι του ανήκουν. Είναι ο Φαντομάς.

2 σχόλια:

  1. Και γω εχω καταληξει ότι ο Νεσμπο δεν είναι του γούστου μου. Παντως θυμαμαι οτι ο "Χιονάνθρωπος" του με ειχε αφησει απολυτα ικανοποιημενη. Ηταν το πρωτο βιβλιο του που διαβασα και στο προτείνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Jenny. Χαίρομαι που υπάρχουν και άλλοι που δεν πέφτουν στα πατώματα για το Νέσμπο και δεν είμαι η μόνη.
      Θα τον κοιτούσα το Χιονάνθρωπο αλλά έχω διαβάσει τη Λεοπάρδαλη και μέσα λέει ξεκάθαρα ποιός είναι ο χιονάνθρωπος, οπότε νομίζω δεν θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ευχαριστώ πολύ όμως για την πρόταση.

      Διαγραφή