30/1/17

Αστυνομία, του Jo Nesbo


Δηλώνοντας από την πρώτη σειρά ότι δεν είμαι οπαδός του Νέσμπο (είναι καλός, αλλά υπάρχουν πολλοί και πολύ καλύτεροι), να πω ότι τελειώνοντας την "Αστυνομία" δεν μπορώ να καταλήξω αν μου άρεσε ή όχι 
Αρνητικά:
Έμπλεξε πολλά άτομα. Έχει ενεργό ρόλο όλη η αστυνομική δύναμη του Όσλο (οκ, αυτό είναι υπερβολή) και αν δεν είσαι αρκετά εξοικειωμένος με τους υπόλοιπους αστυνομικούς χάνεις τη μπάλα. Κοινώς: δεν είναι ένα βιβλίο κατάλληλο για να κάνεις την πρώτη σου γνωριμία με τον Χάρι Χόλε.
Επίσης, δε μου άρεσε η αιτιολόγηση των δολοφονιών. Νομίζω ότι ήθελε να κάνει ένα βιβλίο- φόρο τιμής σε όλους τους δευτερεύοντες πρωταγωνιστές των προηγουμένων βιβλίων του και τον απασχόλησε λιγότερο ο τρόπος που θα δέσει την ιστορία και η αληθοφάνεια της αιτιολογίας για τις δολοφονίες.
Θετικά:
Έχει μερικές πολύ δυνατές σκηνές, από αυτές που σπάνια συναντάω πια σε αστυνομικά, όπου κάθεσαι με τα μάτια τεντωμένα πάνω από τις γραμμές και όλο το σώμα σου σε εγρήγορση επειδή είσαι σίγουρος ότι τώρα θα χτυπήσει ξανά ο δολοφόνος.... αλλά αυτό δε συμβαίνει, οπότε ξαναχαλαρώνεις. Παίζει με τα νεύρα μας δηλαδή, δημιουργεί τεράστια ένταση και αυτό είναι καταπληκτικό. 
ΜΗΝ το διαβάσετε αν δεν έχετε διαβάσει τον Φαντομά, θα χάσετε όλο το μυστήριο, αποκαλύπτει όλη την υπόθεση.

Βαθμολογία: 5/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 
Η Αστυνομία χρειάζεται τον Χάρι Χόλε γιατί ένας δολοφόνος τριγυρνά στους δρόμους του Όσλο και δολοφονεί αστυνομικούς. Συγκεκριμένα τα θύματα βρίσκονται σε τόπους εγκλημάτων που δεν κατάφεραν να εξιχνιάσουν. Οι φόνοι είναι βίαιοι και η αντίδραση των ΜΜΕ υστερική. Ο αιώνιος Χάρι, ντετέκτιβ από τη φύση του, έχει εμπλακεί σε όλες τις σημαντικές έρευνες εγκλημάτων των τελευταίων χρόνων στο Όσλο. Με την πολύ προσωπική του αίσθηση δικαιοσύνης να τον καθοδηγεί, πιστός σε ό,τι αγαπά και αποφασισμένος να το υπερασπιστεί, αυτή τη φορά μοιάζει χαμένος και ανήμπορος. Άραγε θα τα καταφέρει να ξεπεράσει για άλλη μια φορά τον εαυτό του καθώς το ναυάγιο της προσωπικής του ζωής τον έχει βυθίσει στον πάτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου