2/2/17

Κρυφτό, του κ. Jack Ketchum


Εφηβικό βιβλίο τρόμου; Θα μπορούσα νομίζω να το χαρακτηρίσω έτσι. Οι πρωταγωνιστές είναι έφηβοι, τρεις τουρίστες και ένας μόνιμος κάτοικος ενός βαρετού σε γενικές γραμμές χωριού, στο οποίο υπάρχει και το "καταραμένο" (ας το πω) ερημωμένο σπίτι. Στο πρώτο μισό του βιβλίου αναπτύσσονται οι σχέσεις μεταξύ του Νταν και των υπολοίπων εφήβων και στο δεύτερο μισό πηγαίνουν φυσικά να επισκεφτούν το εγκατελειμένο σπίτι βράδυ και η δράση αρχίζει.
Είναι η πρώτη μου επαφή με τον Κέτσαμ και με έκπληξη διαπίστωσα ότι δεν είναι τόσο βίαιος όσο φοβόμουν, τουλάχιστον σε αυτό το βιβλίο. Ας τα πάρω με τη σειρά.
Το πρώτο μισό μου άρεσε αρκετά. Ο τρόπος που απέδωσε τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα και της ιστορίας του πρωταγωνιστικού ζεύγους ήταν σαφής και ακριβής, χωρίς περιττές λεπτομέρειες. Στο δεύτερο μισό μου άρεσαν οι περιγραφές του χώρου, αν και πιστεύω ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει πιο κλειστοφοβική ατμόσφαιρα ιδιαίτερα στο χώρο του υπογείου. Υπήρχαν σκηνές έντονες όμως δεν ανατρίχιασα πουθενά. 
Γενικά ήταν καλό, χωρίς να είναι κάτι που θα σύστηνα σε λάτρεις των βιβλίων τρόμου. 

Βαθμολογία: 5/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 
Όπως και στην περίπτωση της "Νεκρής Σαιζόν", έτσι κι εδώ η δράση είναι υπερβολικά βίαιη και σοκάρει, αλλά εδώ το ζήτημα, όπως κι εκεί, δεν είναι η φρίκη, αλλά η διάθεση των ανθρώπων που πρέπει να την αντιμετωπίσουν. Και εδώ ο Κέτσαμ γράφει με λιτότητα και σφρίγος, σε προτάσεις που σφίγγουν σαν συρμάτινες αγχόνες. Όποιος απολαμβάνει την ανόθευτη, σκληρή φρίκη θα εκτιμήσει και αυτό το μυθιστόρημα".
Publishers Weekly
"Το "Κρυφτό" είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι ο Τζακ Κέτσαμ είναι ένας από τους καλύτερους και συνεπέστερους εκπροσώπους της σύγχρονης λογοτεχνίας τρόμου στις ΗΠΑ... το μυθιστόρημα τα έχει όλα -σαφή σκηνικά, αληθοφανείς χαρακτήρες, ενδιαφέρουσες εξελίξεις και μια παρατεταμένη κορύφωση που δεν προκαλεί μόνο φόβο και σασπένς, αλλά χαρακτηρίζεται από εξαιρετική φαντασία και μια παράξενη δριμύτητα... Το "Κρυφτό" είναι από τα βιβλία που διαβάζονται μονορούφι, και ένας ακόμα θρίαμβος για έναν από τους καλύτερους και ικανότερους λειτουργούς του τρόμου".
Bentley Little, Hellnotes
"Ο εφιαλτικός τρόπος με τον οποίο ο Κέτσαμ βλέπει τον κόσμο μπορεί να σας σοκάρει, μπορεί ακόμα και να σας απωθήσει, αλλά δεν είναι δυνατόν να τον αγνοήσετε ή να τον ξεχάσετε".
Stephen King

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου