6/3/17

Το μυστικό ήταν η ζάχαρη, της κ. Τέσυς Μπάιλα


Κρατήθηκα σε όλο το βιβλίο να μην κλάψω και τελικά τα έμπηξα στην τελευταία σελίδα. 
Δεν νομίζω ότι ένα βιβλίο της κ. Μπάιλα χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, ο τρόπος γραφής της συγκεκριμένης συγγραφέως είναι εξαιρετικός.
Παρακολουθούμε τη ζωή της Κατίνας, μιας απλής γυναίκας που έζησε τον 20ο αιώνα. Η ιστόρηση ξεκινάει από τα παιδικά της χρόνια σε ένα χωριό της Κρήτης παρουσιάζοντάς μας την καθημερινότητα των γυναικών τα χρόνια πριν τον β' παγκόσμιο πόλεμο, συνεχίζει με τον πόλεμο και όσες δυσκολίες και απώλειες έφερε αυτός και προχωράει με τη ζωή της ως παντρεμένη γυναίκα και μητέρα πλέον στην Αθήνα. Όλη της η ζωή είναι δύσκολη, στερημένη από υλικά αγαθά αλλά η Κατίνα είναι δυνατή, δεν παραιτείται και τα βγάζει πέρα. Ακόμη και όταν έρχεται αντιμέτωπη με αυτό που σήμερα ονομάζουμε οικογενειακή βία (και εκείνη την εποχή μάλλον το θεωρούσαν ως γκαντεμιά- αφού τέτοιος ήταν ο σύζυγος τι μπορούσε να κάνει η γυναίκα; ) παλεύει και δεν εγκαταλείπει, και αφήνει στον αναγνώστη να αποφασίσει αν ο σύζυγός της την αγάπησε ή όχι. 
Το θέμα με τα βιβλία της κ. Μπάιλα δεν είναι αυτή καθαυτή η υπόθεση, όσο ο τρόπος που δένει πολλές μικρές ιστορίες μεταξύ τους. Και για να γίνω πιο σαφής, εκτός από τη ζωή της Κατίνας μαθαίνουμε ιστορίες και για πολλά πρόσωπα που την πλαισιώνουν. Η σφαγή των κατοίκων ενός χωριού στην Κρήτη ως αντίποινα για τη "Μάχη της Κρήτης", η ζωή στο Άουσβιτς, η Κρητική βεντέτα, η απόλυτη κυριαρχία του άνδρα στο σπίτι και την οικογένεια, τα ήθη και τα έθιμα της προπολεμικής Κρήτης, ακόμη και η ζωή στους τεκέδες της Αθήνας.. όλα δίνονται τόσο όμορφα μέσα από εξιστόρηση της ζωής των ηρώων και των ατόμων που τους πλαισιώνουν.
Είναι πολύ ωραίο βιβλίο, γεμάτο από το άρωμα του βασιλικού και τη γλύκα της αγάπης. 

Βαθμολογία: 8/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 
Στην Κρήτη του Μεσοπολέμου μεγαλώνει η Κατίνα, σ’ έναν κόσμο σκληρό αλλά αθώο. Η μοίρα της, ίδια με πολλών γυναικών της εποχής αυτής, θα την οδηγήσει στον μεταπολεμικό Πειραιά και στην ασφυκτική αγκαλιά του Θέμελη, ενός άντρα-γρίφου που ασκεί μια καταστροφική και ανεξήγητη γοητεία στις ψυχές των άλλων, παραμένοντας σκοτεινός και αντιφατικός ως το τέλος. Η ηρωίδα, ως άλλη Πηνελόπη, εγκλωβίζεται σ’ έναν αδιέξοδο έρωτα, σ’ ένα γάμο μαρτυρικό μ’ ένα μοιραίο Οδυσσέα που κρύβει καλά τα δικά του μυστικά. Από την προπολεμική Κρήτη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τις προσφυγικές συνοικίες του Πειραιά, η ιστορία δεμένη με τα πέτρινα χρόνια της Ελλάδας, στροβιλίζεται γύρω από ένα ζευγάρι εκρηκτικό που βιώνει την καλοσύνη και τη σκληρότητα, την υπομονή και τον παραλογισμό, την αφοσίωση και τον αμοραλισμό. Ένα μυθιστόρημα-καλειδοσκόπιο μιας δύσκολης εποχής, ποτισμένο με εικόνες, μυρωδιές και μνήμες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου