9/3/17

Η σκιά στο σπίτι, του κ. Κωνσταντίνου Κέλλη


Για να εξηγούμαστε: είμαι φανατική οπαδός των θρίλερ. Έβλεπα ταινίες θρίλερ από τα μαθητικά μου χρόνια, δεν έχανα ταινία θρίλερ στο σινεμά , διάβαζα κάποια περίοδο ό,τι κυκλοφορούσε από King, αργότερα που παντρεύτηκα πέρασα και στον Masterton και γενικά κυνηγάω τα βιβλία τρόμου, ότι βρω μπροστά μου. Όοολη αυτή η εμπειρία που απέκτησα με τα χρόνια μπορεί να συνοψιστεί στα εξής: το κυριότερο στις ταινίες και στα βιβλία είναι η ατμόσφαιρα. Αν καταφέρεις να φτιάξεις την κατάλληλη "ζοφερή" ατμόσφαιρα, μπορείς να περιγράψεις και τον διάλογο που είχε ο πρωταγωνιστής με τη φουρνάρισσα σχετικά με τα είδη ψωμιού αν το θέλεις και ο αναγνώστης/ θεατής θα κοιτάει με γουρλωμένα μάτια περιμένοντας το κακό να συμβεί. 
Φτιάξε εικόνα: ένα παλιό αρχοντικό στη μέση μιας έκτασης από γκαζόν, στην άκρη της εικόνας (την μπροστά αριστερή άκρη στο μυαλό μου- δεν ξέρω γιατί) ένας περιφραγμένος κήπος με ψηλά δέντρα και από πίσω μια λίμνη (και μάλιστα η Βόλβη, όχι καμιά λιμνούλα για να βρέχεις τα ποδαράκια σου)... Αυτομάτως γεμίζει το κεφάλι μου με ήχους από το θρόισμα των φύλλων, από την εικόνα της ομίχλης που σηκώνεται στη λίμνη τα χαράματα, από την ελαφριά μυρωδιά παλιωμένου ξύλου και βρεγμένου χόρτου και από τους ήχους συστολής- διαστολής του παλιού σπιτιού. Βάλε τώρα και μια γυναικεία "σκιά" που έχει τους δικούς της κακούς σκοπούς και η ιστορία είναι έτοιμη, οι σωστές βάσεις έχουν μπει. Τώρα είναι στο χέρι του συγγραφέα αν θα καταφέρει να σε τραβήξει μέσα στον κόσμο του.
Στο δια τάυτα: με τσάκισε ο συγγραφέας. Το βιβλίο είναι τόσο καλογραμμένο που για πρώτη φορά μάλωσα τον άντρα μου που περπατούσε αθόρυβα και τρόμαξα. Καταλάβατε τι εννοώ; Μπήκα στον κόσμο του εντελώς. Ένα γκρίζο φουστάνι και ένα μοιρολόι είναι τελικά αρκετά για να μου φέρνουν ανατριχίλες. 
Οι εικόνες που δημιουργεί είναι εξαιρετικά ζωντανές, είναι γραμμένο πολύ κινηματογραφικά, δεν υπάρχουν περιττές λεπτομέρειες ούτε βαρετά σημεία. Όλα εξηγούνται την κατάλληλη στιγμή, τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη του και υπάρχει εξήγηση για όλα. Όταν στα παραπάνω προσθέσουμε και το ταλέντο του συγγραφέα να δημιουργεί ζοφερή ατμόσφαιρα έχουμε ένα μυθιστόρημα που θα το διαβάσεις παρατώντας ότι δουλειές έχεις να κάνεις. Και ναι, θα χτυπήσει λίγο πιο γρήγορα η καρδιά σου, θα γουρλώσεις και τα μάτια σου διαβάζοντας, ίσως ανάψεις για καλό και για κακό ένα έξτρα φως για να πας στο δωμάτιό σου το βράδυ και σίγουρα θα σκεφτείς "Τι λες τώρα ρε φίλε, πώς του ήρθε και το έγραψε αυτό ρε...". 
Δεν θέλω να πω άλλα, μόνο θα ταυτιστώ με όλους όσους είπανε ότι το βιβλίο αυτό ΠΡΕΠΕΙ να μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες, είναι κρίμα να μην μπορούν να το διαβάσουν περισσότεροι άνθρωποι απλά επειδή είναι γραμμένο στα ελληνικά.

Βαθμολογία: 10/10 φυσικά

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 
Μετά τον πρόωρο θάνατο της αγαπημένης του Ναταλίας, ο Τάσος Βαρθαλίτης προσπαθεί μαζί με τα δυο του παιδιά να μαζέψει τα κομμάτια της διαλυμένης οικογένειάς του και να ξαναφτιάξει τη ζωή τους.
Θέλοντας να πραγματοποιήσει την επιθυμία της νεκρής πια συζύγου του, αποφασίζει να αγοράσει το παλιό αρχοντικό Καρατζά δίπλα στη λίμνη Βόλβη, το μέρος όπου μια νύχτα δεκαέξι χρόνια πριν της είχε κάνει πρόταση γάμου.
Μια σκιά όμως παραμονεύει στο αρχοντικό, μια οργισμένη ύπαρξη που ο θάνατος και τα χρόνια δεν κατάφεραν να σιγάσουν το μοιρολόι της.
Μια σκιά που αποκαλεί το σπίτι τους, σπίτι της.
Καθώς τα σημάδια ανείπωτων πράξεων του παρελθόντος αρχίζουν να εμφανίζονται γύρω τους, η ανάγκη του Τάσου και των παιδιών του να ξαναβρούν όσα έχασαν δεν τους αφήνει να δουν την πραγματικότητα, και αυτό βάζει το παρόν αλλά και το μέλλον τους σε θανάσιμο κίνδυνο.

4 σχόλια:

  1. Από τα καλύτερα τρόμου ever!
    Διαβάζοντας την κριτική σου δεν γινόταν να μην το διαβάσω! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα. Διαβάζοντας κριτικές για αυτό το βιβλίο, ανακάλυψα και το δικό σας blog, ως blogger κι εγώ. Σήμερα το πρωί παρήγγειλα αυτό το βιβλίο και περιμένω με αγωνία να το παραλάβω... Η κριτική σας πολύ καλή, και γενικά χαίρομαι που βρήκα ένα blog που παρουσιάζει βιβλία! Οι δικές μου βιβλιοπροτάσεις για το καλοκαίρι είναι εδώ http://pistos-petra.blogspot.gr/2017/06/kalokairines-vivlioprotaseis-meta-mousikis.html αν και στο μεταξύ περιμένω και την "σκιά στο σπίτι"! Καλώς σάς βρήκα, καλό σ/κ, καλό καλοκαίρι και φυσικά...καλές αναγνώσεις! :) Πέτρα ✿

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει "η σκια στο σπίτι", δεν έχω ακούσει ακόμη από κάποιον ότι δεν ικανοποιήθηκε.

      Διαγραφή