6/6/17

Μαύρα Ρόδα, της κ. Jane Thynne


Κοιτάω την περίληψη στο οπισθόφυλλο και μου φαίνεται τόσο λίγη, τόσο ανεπαρκής σε σχέση με το περιεχόμενο του βιβλίου αυτού. Λέει κάποια πράγματα αλλά αποκρύπτει όλα τα καλά στοιχεία, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με φόντο τη Γερμανία των αρχών της δεκαετίας του 1930. Δεν είναι έτσι, τουλάχιστον όχι για εμένα. 
Επειδή ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος είναι μια από τις αγαπημένες μου περιόδους στη λογοτεχνία, οφείλω να ομολογήσω ότι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το μόνο που προσπάθησε να δώσει απάντηση σε ένα τεράστιο ερώτημα που μου έχει δημιουργηθεί: Οι Γερμανοί γιατί έδωσαν την εξουσία σε ένα ρατσιστικό κόμμα όπως το Ράιχ του Χίτλερ; Δεν έβλεπαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά; Δεν συνειδητοποιούσαν ότι ο ρατσισμός και οι ακραίες κυβερνήσεις δεν μπορούν να φέρουν κανένα καλό αποτέλεσμα; Πώς στο καλό αφέθηκε ο κόσμος στις διαθέσεις των Γερμανών λίγα χρόνια μετά τη λήξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και γατί ξαναέγινε τόσο σαρωτικός πόλεμος τόσο σύντομα; Πώς γελάστηκαν οι Γερμανοί πολίτες; Και άλλα πολλά ερωτήματα, όλα πάνω στην ίδια βάση: τι στο καλό έγινε στο μυαλό των Γερμανών εκείνη την περίοδο; 
Το βιβλίο "Μαύρα ρόδα" κάνει μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε ιστορικές πηγές που αφορούν εκείνη την περίοδο. Η Κλάρα Βάιν, Αγγλίδα ηθοποιός έρχεται στο Βερολίνο το 1933 για να παίξει σε ταινίες του Γερμανικού κινηματογράφου, και με κάποιο τρόπο εισέρχεται στον κύκλο των Ναζί. Των υψηλόβαθμων Ναζί. Συναντάμε ονόματα που γνωρίζουμε από την ιστορία, όπως ο Γκέρινγκ και ο Γκέμπελς για τους οποίους η συγγραφέας έψαξε και μας έδωσε πληροφορίες για την προσωπική τους ζωή. Μας μιλάει για τα τάγματα εφόδου και την εξουσία που είχαν, το πώς ο φόβος και η αδιαφορία για τον συνάνθρωπο άρχισαν να κυριαρχούν στην καθημερινότητα των Γερμανών πολιτών, τον τρόπο με τον οποίο πλασαρίστηκε στη Γερμανία ότι οι τακτικές που ακολουθούσε το Ράιχ ήταν ο μόνος τρόπος για μια καλύτερη ζωή. Οι επεμβάσεις στη μόδα, στις τέχνες, στην εκπαίδευση και γενικά στην καθημερινότητα, και πίσω από όλα αυτά οι σκιές του Ρούντολφ Ες και του Χίτλερ. 
Όσον αφορά την πλοκή του μυθιστορήματος δεν το βρήκα πολύ δυνατό. Εξηγούνται τα πάντα, οι χαρακτήρες περιγράφονται επαρκώς, το ίδιο και οι σκέψεις και τα συναισθήματά τους, αλλά με τράβηξε τόσο το ιστορικό υπόβαθρο που αδιαφόρησα για την πλοκή, οπότε δεν θα ήθελα να την κρίνω. Μόνο να δώσω μια συμβουλή: στις πρώτες εκατό περίπου σελίδες έχει πολλές παραπομπές για γεγονότα που χρίζουν εξήγησης, για περιοχές ή για ταινίες της εποχής. Διαβάστε τις (στο κάτω- κάτω είναι στο τέλος της σελίδας και όχι στο τέλος του βιβλίου που είναι πραγματικά ενοχλητικό), θα σας βοηθήσουν να μπείτε στο κλίμα της εποχής, αλλά μη φοβάστε: δε συνεχίζεται σε όλο το βιβλίο, περιορίζεται στις πρώτες σελίδες. 
(Βλέπω ότι οι περιπέτειες της Κλάρα συνεχίζονται, οπότε θα περιμένω να μεταφραστεί και να κυκλοφορήσει το δεύτερο μέρος το οποίο μου φαίνεται επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρον, κρίνοντας από το οπισθόφυλλο.)

Βαθμολογία: 8/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 
Βερολίνο, 1933. Ο Χίτλερ ανεβαίνει στην εξουσία και οι ναζί αρχίζουν το φρικιαστικό έργο τους. Ο πόλεμος είναι προ των πυλών.
Η νεαρή Βρετανίδα ηθοποιός Κλάρα Βάιν εγκαταλείπει την πατρίδα της προκειμένου να κάνει κινηματογραφική καριέρα στα περιβόητα στούντιο Ufa του Βερολίνου. Αρχικά δεν αντιλαμβάνεται τον εφιάλτη που πλησιάζει.
Δύο σημαντικές όμως γνωριμίες που θα κάνει στην πρωτεύουσα της νέας Γερμανίας που απεργάζονται οι ναζί θα της αλλάξουν τη ζωή. Η πρώτη είναι η Μάγκντα Γκέμπελς, σύζυγος του υπουργού Προπαγάνδας του Τρίτου Ράιχ, η οποία την εισάγει σε έναν κύκλο που αποτελείται από συζύγους αξιωματούχων των ναζί. Ο δεύτερος σημαντικός άνθρωπος που θα γνωρίσει είναι ο Λίο Κουίν, ένας Βρετανός που εργάζεται στο Γραφείο Ελέγχου Διαβατηρίων της βρετανικής πρεσβείας. Ο Λίο θέλει να χρησιμοποιήσει την Κλάρα προκειμένου να συλλέξει από πρώτο χέρι πληροφορίες σχετικά με την ελίτ των ναζί, στην πορεία όμως ερωτεύεται παράφορα την όμορφη ηθοποιό.
Όταν η Μάγκντα Γκέμπελς αποκαλύπτει στην Κλάρα ένα ανείπωτο μυστικό και της αναθέτει να φέρει εις πέρας μια επικίνδυνη αποστολή, η Κλάρα καταλαβαίνει τους κινδύνους που την απειλούν και καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην αγάπη και στο καθήκον.
Ένα συναρπαστικό νουάρ μυθιστόρημα με φόντο το Βερολίνο του 1933.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου