15/6/17

Το πέρασμα (Το πέρασμα 1), του κ. Justin Cronin


Είναι το καλύτερο δυστοπικό μυθιστόρημα που έχω διαβάσει. Από τις πρώτες σελίδες και την αρχή της ιστορίας όπου μας εξηγεί πώς προέκυψε η καταστροφή του κόσμου όπως τον ξέρουμε, μέχρι τις τελευταίες σελίδες όπου ανακαλύπτουμε τι ακριβώς είναι "το πέρασμα" είναι ένα εξαιρετικό αφήγημα. 
Στο πρώτο 1/3 του βιβλίου μας παρουσιάζει το πείραμα του στρατού και τον τρόπο με τον οποίο η κατάσταση ξέφυγε από τα χέρια τους και οδήγησε στην καταστροφή του κόσμου. Ακούγεται βαρετό; Δεν είναι, καθόλου. Μας παρουσιάζει βασικούς πρωταγωνιστές που παίζουν τεράστιο ρόλο στην πλοκή, άλλοι χάνονται, άλλοι επανέρχονται, άλλοι αλλάζουν, όλοι όμως προσθέτουν ένα λιθαράκι μικρό ή μεγάλο στην εξέλιξη της ιστορίας. 
Και αφού τελειώσει με την επεξήγηση του πώς και γιατί φτάσαμε στην καταστροφή του κόσμου, περνάει στη νέα μορφή της κοινωνίας που ανέπτυξαν οι επιζήσαντες της καταστροφής και πλέον μας συστήνονται οι βασικοί πρωταγωνιστές του βιβλίου (και προφανώς ολόκληρης της τριλογίας). Και κάπου εδώ αρχίζει να διακρίνεται αυτό που κάνει το βιβλίο μοναδικό στο είδος του.
Υπάρχει ανάλυση της καθημερινής δομής και του τρόπου ζωής της κοινωνίας. Οι δουλειές τους, η τεχνολογία που χρησιμοποιούν, η διατροφή, τα ρούχα, οι συνήθειες, όλα όσα συνθέτουν την καθημερινότητα εξηγούνται και παρουσιάζονται σε βαθμό που δεν κουράζει αλλά είναι επαρκής για να φτιάξεις μια εικόνα στο μυαλό σου. Και οι σκηνές δράσης που περιγράφονται είναι δοσμένες με τέτοιο τρόπο που είναι σαν να βλέπεις ταινία χωρίς κουραστικές περιττές λεπτομέρειες. 
Το εντυπωσιακό είναι ότι σε όλον αυτόν τον τεράστιο όγκο των χιλίων πυκνογραμμένων σελίδων, δεν θα αφαιρούσα ούτε μια σελίδα!! Δεν υπάρχουν περιττές λεπτομέρειες, δεν πλατειάζει και δεν πολυλογεί. Όλα όσα λέει κάπου χρειάζονται και είναι δοσμένα με τρόπο κατάλληλο ώστε να γίνει εικόνα μέσα στο μυαλό (τουλάχιστον το δικό μου). 
Το συστήνω το βιβλίο σε όλους όσους αρέσουν τα δυστοπικά μυθιστορήματα, είναι κλάσεις ανώτερο από τα υπόλοιπα που έχουν πέσει στα χέρια μου. 

Βαθμολογία: 9/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Συνέβη γρήγορα. Τριάντα δύο λεπτά για να πεθάνει ένας κόσμος και να γεννηθεί ένας άλλος.
Αρχικά, το αδιανόητο: η παραβίαση των συστημάτων ασφαλείας σε μία μυστική εγκατάσταση της αμερικανικής κυβέρνησης απελευθερώνει το τερατώδες αποτέλεσμα ενός ανατριχιαστικού στρατιωτικού πειράματος. Ύστερα, η φρίκη: μία νύχτα χάους και μακελειού δίνει τη θέση της στην ανατολή ενός έθνους, και τελικά ενός κόσμου, για πάντα αλλαγμένου. Το μόνο που απομένει στους επιζήσαντες είναι ο μακρύς αγώνας μπροστά τους και ένα μέλλον όπου κυβερνά ο φόβος: ένα μέλλον κατακλυσμένο από σκοτάδι και από θάνατο...
Καθώς ο πολιτισμός καταρρέει και από τα συντρίμμια του αναδύεται ένα πρωτόγονο τοπίο κυνηγών και κυνηγημένων, δύο άνθρωποι επιχειρούν να διαφύγουν, αναζητώντας καταφύγιο: o Μπραντ Βόλγκαστ, πράκτορας του FBI, και η Έιμι Χάρπερ, μια εξάχρονη ορφανή, φυγάδας από το μοιραίο επιστημονικό πρόγραμμα. Ο Βόλγκαστ είναι αποφασισμένος να την προστατέψει από τη φρίκη, όμως για την Έιμι η προσπάθεια να ξεφύγει είναι απλά η αρχή μιας πολύ μεγαλύτερης οδύσσειας προς ένα χρόνο και έναν τόπο όπου θα κληθεί να δώσει τέλος σε κάτι που δεν έπρεπε ποτέ να ξεκινήσει.
Το "Πέρασμα" είναι μια καταιγιστικά συναρπαστική περιπέτεια και ένα επικό χρονικό της ανθρώπινης ανθεκτικότητας απέναντι σε μια άνευ προηγουμένου καταστροφή και έναν ασύλληπτο κίνδυνο. Η ευφάνταστη αφήγηση, η έξοχη γραφή και η διεισδυτική ματιά στην ανθρώπινη φύση χαρακτηρίζουν ένα μνημειώδες και υπερβατικό έργο της σύγχρονης επιστημονικής φαντασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου