24/7/17

Ο Δαιμονολόγος, του Andrew Pyper


Δεν με ενθουσίασε. Η ιδέα είναι καλή, από τη μια μεριά ένας δαίμονας ο οποίος καταλαμβάνει ζωντανά άτομα ή εμφανίζεται με τη μορφή πεθαμένων και από την άλλη μεριά ο ακαδημαϊκός καθηγητής ο οποίος ψάχνει να βρει την κόρη του και να τη σώσει από το δαίμονα. Υπάρχουν πολύ ωραίες περιγραφές μέσα στο βιβλίο όσον αφορά την εξωτερική εμφάνιση και τα τοπία, όπως και καλή μεταφορά συναισθημάτων αλλά κάπου εδώ τελειώνουν όσα μου άρεσαν. 
Φαίνεται ότι ο συγγραφέας έχει βασίσει τεράστιο μέρος της πλοκής στο βιβλίο "O χαμένος παράδεισος " του Μίλτον, το οποίο εγώ δεν έχω διαβάσει. Και δεν με πειράζει που το πήρε σαν βάση για την πλοκή, αλλά έχω την υποψία ότι όλη η αιτιολόγηση των κινήσεων και οι αποφάσεις που έπαιρνε για το επόμενο βήμα του ο πρωταγωνιστής βασιζόταν σε στίχους του ποιήματος, χωρίς να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη περαιτέρω επεξήγηση. Ή εγώ δεν την κατάλαβα τέλος πάντων. 

Βαθμολογία: 5/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος ακαδημαϊκός Ντέιβιντ Ούλμαν ειδικεύεται στα λογοτεχνικά κείμενα που αφορούν δαίμονες, παρότι ο ίδιος δεν πιστεύει στα μεταφυσικά φαινόμενα... Ωστόσο, όταν μια μυστηριώδης γυναίκα τον επισκέπτεται και του ζητά να πάει στη Βενετία για να παρακολουθήσει ένα "φαινόμενο", εκείνος αποφασίζει να πάει... Όμως στη Βενετία έρχονται τα πάνω κάτω. Στη διεύθυνση που του έδωσε η μυστηριώδης γυναίκα, ο Ντέιβιντ θα βρει έναν άντρα δεμένο σε μια καρέκλα· έναν άντρα που μιλάει καθαρά με τη φωνή του νεκρού πατέρα τού Ντέιβιντ και επαναλαμβάνει τις τελευταίες λέξεις που του είχε απευθύνει -λέξεις που είχαν αφήσει πληγές και... ένα μυστήριο. Και όταν ο Ντέιβιντ επιστρέφει στο ξενοδοχείο, βρίσκει την εντεκάχρονη κόρη του να στέκεται στην άκρη της στέγης, πάνω από τα νερά του Μεγάλου Καναλιού. Πριν πέσει, του απευθύνει μια τελευταία ικεσία: ψάξε να με βρεις. Αυτό που θα ακολουθήσει είναι ένα ταξίδι πέρα από κάθε φαντασία. Με οδηγό του σύμβολα και γρίφους από τις σελίδες μυθιστορημάτων, ο Ντέιβιντ θα προσπαθήσει εναγωνίως να εντοπίσει τον δαίμονα που αιχμαλώτισε την κόρη του και να ανακαλύψει το όνομά του. Γιατί, αν αποτύχει, θα χάσει την κόρη του για πάντα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου