24/7/17

Κάποτε στη Σαλονίκη, της Μεταξίας Κράλλη


Το βιβλίο μας περιγράφει τη ζωή της Χριστίνας και του Αλμπέρτο από την άφιξη της Χριστίνας στη Θεσσαλονίκη λίγο μετά το διωγμό των Χριστιανών από τη Σμύρνη μέχρι και τη λήξη του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.  Κοντά σε αυτούς παρακολουθούμε και την πορεία πολλών ακόμη ατόμων που ζουν στην πόλη εκείνη την εποχή.
Το πρώτο μισό του βιβλίου μας περιγράφει τη ζωή στη Θεσσαλονίκη από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1920 και μέχρι την έναρξη του πολέμου.  Η ζωή και οι συνήθειες  των πλούσιων Εβραίων αλλά και ο αγώνας για επιβίωση στις εβραϊκές φτωχογειτονιές και από κοντά και η ζωή της ορθόδοξης Χριστίνας. Είναι ολοφάνερα σε κάθε γραμμή ο διαχωρισμός ανάλογα με τη θρησκεία και την κοινωνική τάξη, οι δυσκολίες που είχαν κυρίως οι φτωχοί σε αντίθεση με την άνεση των οικονομικά ευκατάστατων. Όλα περιγράφονται πολύ όμορφα, η άγνωστη Θεσσαλονίκη μιας ξεχασμένης εποχής ανοίχτηκε μπροστά στα μάτια μου όπως προχωρούσα στην ανάγνωση του βιβλίου.
Και μετά ήρθε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και ο κάθε χαρακτήρας του βιβλίου βρήκε τη θέση που πρέπει ώστε να ανοιχτεί μπροστά μας η πορεία της πόλης στη διάρκεια του πολέμου. Ήξερα αρκετά γεγονότα για τη εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης και την καταστροφή της με το διωγμό των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όμως εδώ όλα έχουν μπει όμορφα σε μια σειρά και δίνονται πολλές λεπτομέρειες που αγνοούσα.  Φυσικά η συγγραφέας δε μένει μόνο στους Εβραίους, η Γερμανική κατοχή και οι δυσκολίες στη διαβίωση των πολιτών περιγράφονται πολύ όμορφα.
Τι έχει αυτό το βιβλίο και διαφέρει από τα υπόλοιπα που ασχολούνται με τον πόλεμο; Τι το κάνει να ξεχωρίζει; Μα φυσικά το πρώτο μισό του βιβλίου, η γνωριμία με τους ήρωες και η εξαιρετική περιγραφή του χαρακτήρα του καθενός από αυτούς κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου.  Όταν πια ξεκινά ο πόλεμος και η κατοχή, όλοι όσοι συμμετέχουν στην ιστορία μας είναι πλέον οικείοι, ξέρουμε πολλά για αυτούς, τους αγαπάμε ή τους αντιπαθούμε, οπότε αναγκαστικά υπάρχει αγωνία για το τι θα τους συμβεί.
Εκτός από την εξαιρετική ιστορία και τα ιστορικά στοιχεία που μας δίνει το βίβλο πρέπει να πω ότι και ο ήρεμος και στρωτός τρόπος γραφής της κ Κράλλη μου άρεσε πολύ.
Όμως η μοναδική ένσταση που έχω για ολόκληρο το βίβλο είναι η αρκετά λεπτομερής περιγραφή κάποιων (λίγων είναι η αλήθεια) σκηνών σεξουαλικής επαφής-  πιστεύω ότι σε βιβλία αυτού του επιπέδου τόσο καλογραμμένα και με τόσο δυνατή πλοκή οι σκηνές αυτές είναι εκ του περισσού, χωριά που με πιάνει η σεμνοτυφία μου και ντρέπομαι να το συστήσω.

Βαθμολογία: 8/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 
Η Χριστίνα Παπάζογλου και ο Αλμπέρτο Ματαλών συναντιούνται στη Θεσσαλονίκη το 1927. Είναι γείτονες και πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο. Αυτά είναι και τα μοναδικά πράγματα που τους ενώνουν. Εκείνη είναι ανιψιά του μητροπολίτη της πόλης κι εκείνος γιος μιας εύπορης εβραϊκής οικογένειας.
Ο έρωτας που θα γεννηθεί μεταξύ τους μοιάζει καταδικασμένος. Στη Θεσσαλονίκη του μεσοπολέμου –ένα μωσαϊκό προσφύγων, φτωχολογιάς, αλλά και μιας πλούσιας, ανθηρής ισραηλιτικής κοινότητας– οι κανόνες της κοινωνίας και της θρησκείας δεν αφήνουν άλλο περιθώριο στο ζευγάρι παρά να ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους.
Από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα κι από κει στη μακρινή Βιέννη, ο Αλμπέρτο και η Χριστίνα γίνονται μάρτυρες των ταραγμένων στιγμών πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κι όταν αυτός ξεσπάει, ό,τι ως τότε θεωρούνταν δεδομένο ανατρέπεται μέσα στη λαίλαπα των γεγονότων. Η Χριστίνα, ο Αλμπέρτο, ο Μπενίκο, η Νινόν, η Ρούλα και ο Αστέ- ρης θα κληθούν να αναμετρηθούν με τον εαυτό τους και τις πεποιθήσεις τους, αλλά και με όσα, σε πείσμα των καιρών, ποτέ δεν απαρνήθηκαν.
Ένα βιβλίο για μια πόλη, δυο κοινότητες και τους ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εαυτό τους και την Ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου