22/8/17

Άρωμα ρεζεντάς, της Σαμαϊλίδου Ρούλας


Τελειώνοντας το βιβλίο μόνο μια σκέψη αναβοσβήνει στο μυαλό μου: "Πόσο ανθρώπινο βιβλίο ήταν αυτό!!!". Στην ουσία η κ. Σαμαϊλίδου μας περιγράφει την Ευρωπαϊκή ιστορία του εικοστού αιώνα μέσα από την ζωή των τριών γυναικών μιας οικογένειας. 
Η Άννα. Γεννημένη στην Αυστρία, αγαπά και παντρεύεται τον Γιαν φον Ντούσεκ και μέσα από τα μάτια της βλέπουμε τον τρόπο ζωής των αριστοκρατών της εποχής. Αν και οι περιγραφές είναι επαρκείς, προσωπικά θα ήθελα η συγκεκριμένη περίοδος να καταλαμβάνει μεγαλύτερη έκταση στο βιβλίο. 
Η Γκιζέλα. Κόρη της Άννας, που μετακομίζει στην Αθήνα και δουλεύει ως νοσοκόμα. Αγαπά και παντρεύεται το Χρήστο, γιατρό στο επάγγελμα. 
Και φυσικά η Βαλεντίνη, κόρη της Γκιζέλας. Ο συνδετικός κρίκος για όλες τις ιστορίες, το πρόσωπο που έζησε τα περισσότερα γεγονότα από κοντά και μας τα αφηγείται. 
Η ζωή της Γκιζέλας και τα παιδικά- εφηβικά χρόνια της Βαλεντίνης καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα του βιβλίου και δικαίως, αφού πρόκειται για τη χρονική περίοδο με τα σπουδαιότερα ιστορικά γεγονότα. Φυσικά και περιγράφονται οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η οικογένεια κατά τη διάρκεια του πολέμου, της κατοχής και του εμφυλίου, όμως με τον τρόπο που είναι γραμμένο το βιβλίο και μέσα από την περιγραφή των άσχημων εκείνων ετών αλλά και των χρόνων πριν και μετά από τη δεκαετία του σαράντα, μαθαίνουμε πολλά για τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα των Ελλήνων (και κυρίως των Ελληνίδων) της εποχής στα χωριά. Οι ατελείωτες δουλειές, ο καθημερινός κάματος, ο αγώνας να υπάρχει ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι και ένας ζεστός και ασφαλής χώρος για την οικογένεια περιγράφονται πολύ όμορφα. Η σύγχρονη ιατρική που εκείνα τα χρόνια αναπτυσσόταν, οι θυσίες που απαιτούνταν προκειμένου κάποιος να καταφέρει να σπουδάσει (και μάλιστα στο εξωτερικό), η εκμετάλλευση (ίδια και απαράλλαχτη όσα χρόνια και να περάσουν), η μετανάστευση...
Και από κοντά: η φιλία, η αγάπη, ο σεβασμός στη δουλειά του άλλου, η εκτίμηση στο συνάνθρωπο, η ανάγκη και η ιερή υποχρέωση να βοηθάς αυτόν που έχει ανάγκη, οι σχέσεις γονέων- παιδιών σε όποια ηλικία και να βρίσκονται, αξίες ανεκτίμητες που δύσκολα πλέον τις συναντούμε στην εποχή μας.
(Οι πιο αγαπημένοι μου ήρωες του βιβλίου είναι ο Παναγιώτης, ο πατέρας του Χρήστου, που ξενιτεύτηκε στην Αμερική για να μπορέσει να θρέψει την οικογένειά του. Και φυσικά μαζί μ' αυτόν η γυναίκα του, που μόνη της ανέθρεψε όλα τα παιδιά τους. )
Ας μαζέψω τις σκέψεις μου να τα πω στρωτά: το βιβλίο είναι πάρα πολύ ωραίο. Η πλοκή είναι όμορφη και έχει να προσθέσει πολλά στις γνώσεις που αποκομίζουμε από τα μυθιστορήματα για τη ζωή των προγόνων μας στη χώρα μας. Οι επιμέρους ιστορίες που έχει εντάξει στην κεντρική ιστορία η συγγραφέας είναι πολύ παραστατικές, οι περιγραφές του χώρου και των χαρακτήρων είναι επαρκείς, ο λόγος στρωτός και όμορφος.
Φυσικά και το συστήνω, διαβάζεται εύκολα, σε συγκινεί και σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές. 

Βαθμολογία: 9/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 


Ζωές γεμάτες ανατροπές μέσα στη δίνη σημαντικών ιστορικών γεγονότων.
Τρεις γενιές γυναικών που θα παραδοθούν στον έρωτα ή θα μάθουν να αγαπούν.
Η Άννα από τη φτωχική ζωή στις καλύβες των ξυλοκόπων θα βρεθεί στα σαλόνια του Γιαν φον Ντούσεκ, συμβούλου του Αυτοκράτορα της Αυστρίας Φραγκίσκου Ιωσήφ.
Η Γκιζέλα θα περιπλανηθεί στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου δίπλα στον άντρα της, τον Χρήστο, γιο φουστανελά από τη Λακωνία, σπουδαγμένο στο Παρίσι, με μόνη φιλοδοξία να είναι ένας γιατρός που θα προσφέρει στον άνθρωπο έστω και χωρίς αμοιβή.
Η Βαλεντίνη, διψασμένη για ζωή, θα βιώσει τον πρώτο έρωτα, τον συμβιβασμό του γάμου και τον πειρασμό του απαγορευμένου γιατί η μοίρα την έχει διαλέξει να είναι ο κρίκος για να δέσει το κενό που άφησαν οι στάχτες του πολέμου.
Ένα τανγκό με άρωμα ρεζεντάς θα φέρει το ποθητό αποτέλεσμα;
Ένα γοητευτικό μυθιστόρημα που ζωντανεύει τις στιγμές και τα γεγονότα που καθόρισαν τις ζωές των ανθρώπων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη του 20ού αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου