29/9/17

Σκοτεινός αρκτικός, του Ίαν Μακγκουάιρ


Διαβάζοντας το οπισθόφυλλο νόμιζα ότι θα διαβάσω ένα βιβλίο που να αφορά μια κόντρα μεταξύ του κακού (Ντραξ) και του καλού (Σάμνερ), γεμάτο με καυγάδες και σιχαμερές εικόνες. Ε, έπεσα έξω, δεν είναι έτσι.
Βασικός πρωταγωνιστής είναι ο Σάμνερ, πρώην στρατιωτικός χειρούργος, ο οποίος αποπλέει με το φαλαινοθηρικό Volunteer. Στο πλήρωμα ανήκει και ο Ντραξ, ένα τρισάθλιο κάθαρμα που οι πράξεις του σε κάνουν να τον σιχαθείς. Όσοι δεν διαβάζουν πολλά αστυνομικά ή θρίλερ με μεγάλη ευκολία θα τον χαρακτηρίσουν ως τον χειρότερο χαρακτήρα που συνάντησαν σε βιβλίο - ακόμη και εγώ που μια αδυναμία στα θρίλερ την έχω, με άνεση τον κατατάσσω στους αντιπαθέστατους που αν κάποιος τους σκοτώσει θα κάνει χάρη στον υπόλοιπο κόσμο. Τέλος πάντων, μαζεύεται όλο το πλήρωμα του φαλαινοθηρικού και ξεκινούν για τον Αρκτικό κύκλο προκειμένου να κυνηγήσουν φάλαινες.
Η υπόθεση είναι από τις πιο πρωτότυπες που έχω διαβάσει.  Ούτε σε ένα σημείο δεν μου φάνηκε υπερβολική, η ιστορία προχωρούσε σταδιακά χωρίς να αφήνει κενά, για τα πάντα υπήρχε επαρκής αιτιολόγηση, δεν έμεινα με αναπάντητες απορίες και γενικά το έκλεισα απόλυτα ευχαριστημένη.  Πρέπει να τονίσω επίσης ότι η περιγραφή του τοπίου και των καιρικών συνθηκών είναι εξαιρετικά ζωντανή.
Εκτός όμως από την ιστορία που μας διηγήθηκε ο συγγραφέας, το βάρος για εμένα πρέπει να δοθεί και κάπου αλλού: στα ιστορικά στοιχεία που μας δίνει. Διαδραματίζεται την εποχή της πολιορκίας του Δελχί από τους Άγγλους, κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα,  μια εποχή για την οποία δεν έχουν γραφτεί πολλά βιβλία με ιστορικά στοιχεία. Εκτός από τις προφανείς πληροφορίες σχετικά με το κυνήγι φάλαινας και τον τρόπο που αποσπούσαν τα χρήσιμα τμήματα του σώματός της, ο συγγραφέας μας δίνει πληροφορίες και για το ρουχισμό, τις διατροφικές συνήθειες και σε γενικές γραμμές τον τρόπο ζωής των φτωχών της εποχής. Δεδομένου ότι ο Σάμνερ είναι γιατρός, υπάρχουν επίσης πολλές πληροφορίες για την ιατρική και τα φάρμακα που χρησιμοποιούσαν τότε.
Γενικά, μου άρεσε πολύ.  Αν το συστήνω; Κοίτα:  αν τα αναγνώσματά σου αφορούν κοινωνικά βιβλία με βασική πλοκή "η φτωχή αλλά πανέμορφη κοπέλα που ερωτεύεται τον πλούσιο νέο και αφού περάσουν από σαράντα κύματα καταλήγουν ευτυχισμένοι μαζί" μην το διαβάσεις, δε νομίζω ότι θα σου αρέσει.  Αν διαβάζεις αστυνομικά και θρίλερ πήγαινε να το πάρεις, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Αν είσαι κάπου ανάμεσα δεν ξέρω τι να σου πω, διάβασε σε ένα βιβλιοπωλείο το πρώτο κεφάλαιο και κρίνε μόνος σου αν το αντέχεις.

Βαθμολογία:  10/10, (κυρίως για τα ιστορικά στοιχεία και την πρωτοτυπία)


Το οπισθόφυλλο του βιβλίου


Ίδε ο άνθρωπος: δυσώδης, μέθυσος και βάναυσος. Ο Χένρι Ντραξ είναι μέλος του πληρώματος του φαλαινοθηρικού «Volunteer», που ξεκινά από το Γιόρκσερ για τα νερά του Αρκτικού Κύκλου. 


Στην αποστολή συμμετέχει για πρώτη φορά και ο Πάτρικ Σάμνερ, πρώην στρατιωτικός χειρουργός, με αμαυρωμένη φήμη και καθόλου χρήματα. Μην έχοντας καλύτερη επιλογή, αποφασίζει να αποπλεύσει μαζί με το υπόλοιπο πλήρωμα ως γιατρός του πλοίου, σε αυτό το καταδικασμένο, βίαιο, βρόμικο ταξίδι. 


Στην Ινδία, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Δελχί, ο Σάμνερ είχε δει πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει ο άνθρωπος. Ήλπιζε να βρει προσωρινή ανακούφιση στο «Volunteer», ωστόσο η ανάπαυση αποδεικνύεται ανέφικτη με έναν άνθρωπο όπως ο Ντραξ ανάμεσα στους επιβαίνοντες. Η ανακάλυψη κάτι σατανικού στο αμπάρι κινητοποιεί τον Σάμνερ. Και καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών κλιμακώνεται με φόντο το παγωμένο σκότος του αρκτικού χειμώνα, ένα είναι το ερώτημα: Ποιος θα επιβιώσει μέχρι την άνοιξη; 

Με άγριο, ασταμάτητο ρυθμό και σκοτεινή αίσθηση του χιούμορ, ο Ίαν ΜακΓκουάιρ πλάθει μια αξεπέραστη ιστορία ανθρωπιάς κάτω από τις πιο ακραίες συνθήκες. 

Ψηφίστηκε από τους New York Times ανάμεσα στα 10 καλύτερα βιβλία για το 2016.

Υποψήφιο για το βραβείο Booker 2016. (less)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου