5/4/18

Μια καινούρια μέρα ξεκινάει..., του Δημήτρη Ράντογλου


Το βιβλίο "Μια καινούρια μέρα ξεκινάει" είναι ένα σύγχρονο βιβλίο από αυτά που είναι λίγο δύσκολο να τα κατατάξεις αποκλειστικά σε μια κατηγορία. Είναι κοινωνικό, με πολλά κοινωνικά μηνύματα, έχει όμως και λίγο μυστήριο και αγωνία ώστε να μπορείς να το θεωρήσεις και ελαφρύ αστυνομικό.
Ο Αλέξης είναι επιτυχημένος δικηγόρος, παντρεμένος, με τρία παιδιά, τον Μάκη (Σεραφείμ), την Τέμα και τη Χριστίνα. Το βιβλίο περιγράφει μια χρονική περίοδο της ζωής τους στην οποία συμβαίνουν πολύ σημαντικά γεγονότα που διαλύουν την οικογενειακή γαλήνη και τους κάνουν να ζουν πολύ άσχημες καταστάσεις. Δεν μπορώ να πω ότι επικεντρώνεται πολύ στην περιγραφή των συναισθημάτων των πρωταγωνιστών, ωστόσο είναι σαφές πώς ακριβώς νιώθει καθένας σε κάθε χρονική στιγμή. Τα γεγονότα όμως που περιγράφει είναι δοσμένα με μεγάλη σαφήνεια: για όλα δημιουργήθηκε εύκολα εικόνα μέσα στο μυαλό μου, ή μάλλον τις περισσότερες φορές ήταν σαν να έβλεπα ταινία, χωρίς να μένουν απορίες για τη δράση και χωρίς να χρειαστεί να διαβάζω επανειλημμένα τις ίδιες προτάσεις.
Σε γενικές γραμμές η ροή είναι στρωτή, η πλοκή ωραία και η γραφή όμορφη. Μόνο στην αρχή  είχα λίγο πρόβλημα με τον τρόπο που εκφραζόταν οι ήρωες του βιβλίου, ο λόγος μου φαινόταν λίγο ποιητικός, εξεζητημένος για πεζό κείμενο που αφορά καθημερινούς ανθρώπους, αλλά μετά τις πρώτες σελίδες άλλαξε και οι εκφράσεις έγιναν πιο καθημερινές, οπότε και μπόρεσα να αφοσιωθώ στην πλοκή.

"'Εάν ο καλοκαιρινός ήλιος μου ανοίγει τη διάθεση, εάν το Αυγουστιάτικο λαμπερό φεγγάρι είναι ό,τι πιο ρομαντικό, εάν το μέλι της κηρήθρας είναι θεϊκά γλυκό, εάν ο ύπνος είναι γλυκός και απαλύνει τους πόνους της ημέρας, εάν το κόκκινο κρασί που αγγίζει απαλά τα χείλη προσφέρει υπέρτατη ευχαρίστηση, τότε όλα τους εναρμονίζονται μέσα στη μαγεία του έρωτα που μου προσφέρεις εσύ αγάπη μου!!! Και μην ξεχνάς που θα με βρεις! Κοίταξε απλά μέσα στην αγκαλιά σου".

Είναι ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα που είναι πολύ ανώτερο από άλλα κοινωνικά που πουλάν χιλιάδες αντίτυπα. Το συνιστώ με τη βεβαιότητα ότι θα περάσετε ωραίες ώρες μαζί του.

"Το πρωί έφτασε σέρνοντας μαζί του άμαξες με κουδούνια που βούιζαν μέσα στα αυτιά του. Σηκώθηκε πρώτος και παραπατώντας από τη νύστα και το ξενύχτι, πέρασε πρώτα από το δωμάτιο του Μάκη.  Διαπίστωσε ότι το κρεβάτι ήταν στρωμένο, πράγμα που σήμαινε πως δεν γύρισε ακόμα.  Δεν ανησύχησε προς στιγμή διότι θεώρησε ότι θα τον πήρε ο ύπνος κάτω στο σαλόνι χαζεύοντας στην τηλεόραση.  Έτσι αποφάσισε να ρίξει μια ματιά και εκεί, που ούτως η άλλως ήταν στο πέρασμά του για την κουζίνα.  Ένας ζεστός καφές θα ήταν ότι πρέπει για την τόνωση που χρειαζόταν."



Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2021.

Η οικογένεια του πασίγνωστου και πάμπλουτου δικηγόρου Παπαρηγόπουλου Αλέξη κατακεραυνώνεται από πολλαπλές δοκιμασίες που διαταράσσουν τα γαλήνια νερά της. Οι οικογενειακοί δεσμοί τρίζουν συθέμελα, όταν γιος και πατέρας έρχονται σε ρήξη, υπνωτισμένοι από τη μαγεία του έρωτα, ενώ βρίσκονται εν αγνοία τους, κάτω από τη σκιά ενός οργανωμένου εγκλήματος.
Η μητέρα του Αλέξη, γιαγιά Τέμα, που ζει εδώ και δέκα χρόνια στη γενέτειρά της, την Γκάνα της Αφρικής, έπειτα από τη λήψη ενός δραματικού γράμματος, αποφασίζει χωρίς δισταγμό να πάρει το δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα. Ποιες απρόσμενες εξελίξεις έχουν κλονίσει την οικογενειακή γαλήνη των αγαπημένων της και πώς πιστεύει ότι μπορεί να τους βοηθήσει επιστρέφοντας πίσω στη χώρα που μεγάλωσε και δημιούργησε τη δική της οικογένεια;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου