11/5/18

Το κορίτσι της πτήσης 5403, Michel Bussi


Αυτό μάλιστα. Τώρα ναι, να παραδεχτώ ότι ο Bussi είναι πολύ καλός συγγραφέας.
Δεν βρίσκω κάτι αρνητικό να πω για αυτό το βιβλίο, όλα του καλά είναι. Η υπόθεση είναι πρωτότυπη (δεν την περιγράφω, τα λέει όλα η περίληψη στο οπισθόφυλλο).  Οι χαρακτήρες περιγράφονται επαρκώς- δεν είναι όμως από τα βιβλία που με ενδιέφερε ο χαρακτήρας και η ψυχοσύνθεση των ηρώων. Η  εμφάνιση όσων μας ενδιέφερε πώς δείχνουν εμφανισιακά ήταν επαρκής (μην απορείς, φυσικά και σε νοιάζει η εμφάνιση του κοριτσιού που σώθηκε και των μελών των οικογενειών που τη διεκδικούν). Ήταν καλογραμμένο, ευανάγνωστο, δεν υπήρχε ούτε ένα σημείο που να με κουράσει. Ανατροπές δεν υπήρχαν τόσες πολλές, μόνο στο τέλος, και πάλι όμως υπήρχε προειδοποίηση από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ότι θα υπάρξει μια μεγάλη ανατροπή στο τέλος.
Άρα τι ήταν αυτό που μου άρεσε τόσο;
Έλα ντε. Μπορεί να ήταν ο τρόπος που ήταν γραμμένο: από τη μια η πλοκή να εξελίσσεται σε χρόνο ενεστώτα μέσα από τα μάτια των βασικών πρωταγωνιστών (κυρίως του Μαρκ) και από την άλλη να εξηγούνται όλες οι λεπτομέρειες των 18 χρόνων έρευνας μέσα από το ημερολόγιο του ιδιωτικού ντετέκτιβ. Μου άρεσε πολύ η δομή του, ήταν πολύ στρωτή. Ίσως ήταν και η ιστορία, δεν ξέρω. Δεν έχει και τόση σημασία, αυτό που μετράει είναι ότι πραγματικά μου άρεσε, δεν μάντεψα το τέλος (δεν γινόταν κιόλας νομίζω) και γενικά το έκλεισα ευχαριστημένη.

Βαθμολογία: 9/10 (χωρίς να μπορώ να προσδιορίσω τι είναι αυτό που με κάνει και δεν του βάζω 10/10)

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου

ΕΠΕΖΗΣΕ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ… ΑΛΛΑ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ;

22 Δεκεμβρίου 1980
Το αεροπλάνο που εκτελεί την πτήση 5403 πέφτει στα γαλλοελβετικά σύνορα και τυλίγεται στις φλόγες. 168 από τους 169 επιβάτες σκοτώνονται ακαριαία. Σώζεται μόνο ένα κοριτσάκι τριών μηνών. Δύο οικογένειες το διεκδικούν, και δεν υπάρχει τρόπος να διαπιστωθεί η ταυτότητά του. Έτσι ξεκινάει μια διαμάχη που θα διαρκέσει σχεδόν δύο δεκαετίες.
Δεκαοχτώ χρόνια αργότερα, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ που έχει αναλάβει την υπόθεση η οποία έχει κυριολεκτικά στοιχειώσει τη ζωή του αποφασίζει να αυτοκτονήσει. Πρώτα όμως καταγράφει όλη του την έρευνα, ώστε να την παραδώσει στην άμεσα ενδιαφερόμενη: τη Λιζ-Ροζ ή την Εμιλί, αυτή την κοπέλα που κανένας δεν γνωρίζει ποια είναι και που όλοι αποκαλούν Λιβελούλα.
Καθώς κάθεται στο γραφείο του και ετοιμάζεται να τραβήξει τη σκανδάλη, ανακαλύπτει ένα στοιχείο που ανατρέπει τα πάντα. Δολοφονείται όμως πριν προλάβει να αποκαλύψει την πολυπόθητη αλήθεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου