2/5/18

Πριν έρθουν τα σύννεφα, της Margaret Pemberton



Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στην ιστορία τριών νεαρών Αγγλίδων (της Έλλα, της Κέιτ και της Δάφνης), διαφορετικού κοινωνικού επιπέδου αλλά όλες απόφοιτες της σχολής κλασικών σπουδών στην Αγγλία. Δύο από αυτές, η Έλλα και η Κέιτ, πραγματοποιούν το όνειρό τους να ασχοληθούν με την αρχαιολογία και βρίσκονται στην Κρήτη να δουλεύουν σε μια ανασκαφή κοντά σε ένα μικρό χωριό με το όνομα Καλαμιά, όπου ελπίζουν να βρουν ένα ανάκτορο της Μινωικής εποχής. Η Δάφνη, κόρη αριστοκρατικής οικογενείας, ζει τον έρωτά της με έναν νεαρό αριστοκράτη- υπάλληλο του διπλωματικού σώματος. Η στιγμή που αρχίζει ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος τις βρίσκει όλες στην Κρήτη, όπου προσπαθούν να επιβιώσουν.
Θα χωρίσω το βιβλίο σε δύο μέρη.
Στο πρώτο μέρος, που καταλαμβάνει περίπου τα 3/4 του βιβλίου, έχουμε τη ζωή των κοριτσιών πριν τον πόλεμο. Μας περιγράφει τις μεταξύ τους σχέσεις, τους οικογενειακούς δεσμούς, τους έρωτες, τις ελπίδες και τα όνειρά τους. Είναι ένα κατεξοχήν κοινωνικό βιβλίο, πλήρες και καλογραμμένο. Αν και οι πρωταγωνιστές που πλαισιώνουν τα κορίτσια είναι πολλοί, οι περιγραφές ήταν σαφείς και επαρκείς ώστε να μην μπερδεύω κάθε φορά ποιος είναι ο καθένας και ποιος ο ρόλος του στην πλοκή. Επίσης μου άρεσε η περιγραφή του τρόπου ζωής στην Κρήτη της δεκαετίας του 1930, καθώς και η αντιπαραβολή στον τρόπο ζωής των Άγγλων αριστοκρατών και των απλών, λαϊκών τάξεων της Αγγλικής υπαίθρου. Μου φάνηκε πολύ όμορφος και διακριτικός ο τρόπος που περιγράφει τα μινωικά ανάκτορα και δίνει κάποιες πληροφορίες για τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, χωρίς να πλατειάζει στις περιγραφές, απλά δίνοντας όσα στοιχεία πρέπει ώστε να εξάψει την περιέργειά του αναγνώστη.
Το δεύτερο μέρος αφορά τη ζωή των κοριτσιών στον πόλεμο. Ήθελε να δώσει ιστορίες θάρρους και ανδρείας των Άγγλων που έμειναν στην Κρήτη και μαζί με τους ντόπιους υπερασπίστηκαν το νησί, όμως δυστυχώς δεν με παρέσυρε με τη διήγηση. Μου φάνηκε περιληπτικό, σαν να έμαθε για δύο- τρία γεγονότα και να τα ενσωμάτωσε στο μυθιστόρημα, δεν είδα θάρρος και ανδρεία ή τουλάχιστον δεν αισθάνθηκα κάποιο συναίσθημα αρκετά έντονο στην πορεία των ηρώων. Μια απλή περίληψη για τη μάχη της Κρήτης, λίγα γεγονότα συνεργασίας Κρητικών και Άγγλων, η θυσία των Άγγλων που για κάποιους λόγους αποφασίζουν να μείνουν στο νησί και να πολεμήσουν με τους Έλληνες, πεθαίνουν και κάποιοι και μετά τελειώνει ο πόλεμος και αρχίζει ο εμφύλιος. Δεν ξέρω, κάπου δεν τα βρήκαμε σε αυτό το μέρος του βιβλίου.
Τώρα εσύ θα με ρωτήσεις: Σου άρεσε το βιβλίο;
Ναι. Μου άρεσε. Από το οπισθόφυλλό του περίμενα να διαβάσω ένα βιβλίο για τον πόλεμο, με μάχες, με δυσκολίες, με ιστορίες καθημερινού θάρρους, αγάπης και συμπαράστασης. Δεν ήταν αυτό ακριβώς. Ο πόλεμος υπάρχει μέσα στο βιβλίο, αλλά σαν συνέχεια της ζωής των ηρώων, δεν επικεντρώνεται εκεί. Στην ουσία μας περιγράφει περίπου 15 χρόνια της ζωής των κοριτσιών, μέσα στα οποία είναι και τα χρόνια του πολέμου.
Το συστήνω; Ναι. Δεν υπάρχουν και πολλά βιβλία που να καταφέρνουν να σου δώσουν στοιχεία για τον τρόπο δουλειάς των αρχαιολόγων, να σε μεταφέρουν στο χώρο που έζησε ο σερ Άρθουρ Έβανς, στα αρχαία ανάκτορα της Κρήτης και να σου δίνουν πληροφορίες για τον Μινωικό πολιτισμό. Επίσης, σαν κοινωνικό είναι πολύ καλό, καθόλου βαρετό και προσωπικά δεν το βρήκα τραβηγμένο σε κανένα σημείο του. Απλά, δεν είναι ένα μυθιστόρημα για τον πόλεμο.


Το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ο πόλεμος τους βρίσκει στην Κρήτη. Και θα τους φέρει πιο κοντά –ή θα τους χωρίσει!

Η Έλλα, η Κέιτ και η Δάφνη –Αγγλίδες, φίλες, απόφοιτες της Οξφόρδης, παθιασμένες με την αρχαιολογία– έρχονται στην Κνωσσό λίγα χρόνια πριν από το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Δάφνη αρχικά απολαμβάνει τη ζωή και τον έρωτα, ενώ η Έλλα και η Κέιτ εργάζονται σκληρά σε μια ανασκαφή και αρχίζουν να φέρνουν στο φως σπουδαία ευρήματα.
Πολύ σύντομα ερωτεύονται και αυτές, γνωρίζουν χαρές και απογοητεύσεις, μαγεύονται από το νησί, τους κατοίκους του, τα έθιμά τους.
Κι έπειτα έρχεται ο πόλεμος… Ακολουθούν σκληρές μάχες, αντίσταση, θρίαμβοι, θάνατοι… πάντα με φόντο τα δύσβατα βουνά της Κρήτης. Οι Βρετανοί που βρίσκονται στο νησί στέκονται με αυταπάρνηση στο πλευρό των κατοίκων που πολεμούν με όλες τους τις δυνάμεις, πρόθυμοι να δώσουν και τη ζωή τους για τη λευτεριά.
Οι φιλίες, οι έρωτες, όλες οι ανθρώπινες σχέσεις που σφυρηλατήθηκαν στους χώρους των ανασκαφών δοκιμάζονται μέχρι τα όριά τους.
Γιατί ο πόλεμος μετατρέπει τους φίλους σε εχθρούς, και τους εραστές σε αγωνιστές... 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου