26/9/18

Η βασίλισσα του Αιγαίου, Συμώνη Κατραμάδου


Είναι ένα πάρα πολύ ωραίο ιστορικό μυθιστόρημα που αφορά τον τρόπο ζωής των αρχαίων Ελλήνων περίπου τον 6ο αιώνα π χ.
Η Φοίβη είναι μια νεαρή της αριστοκρατίας της εποχής που κατοικεί στη Μυτιλήνη, όμως είναι ανήσυχο πνεύμα και δεν θέλει να υποταχθεί στις συνήθειες της εποχής. Ονειρεύεται να ταξιδέψει και να γνωρίσει νέους τόπους και νέους τρόπους ζωής αντί να μείνει κλεισμένη στο σπίτι της όπως συνηθιζόταν για τις γυναίκες της εποχής, να κανονίζει "τα του οίκου της". Τα καταφέρνει. Οι καταστάσεις φέρνουν τη ζωή έτσι ώστε να αναγκαστεί να ασχοληθεί με δουλειές πιο ενδιαφέρουσες από τις οικιακές, να γίνει πλοιοκτήτρια, να μπορέσει να ταξιδέψει σε πολλά μεγάλα λιμάνια της εποχής και να δει από κοντά πώς ζουν οι σύγχρονοι της σε άλλες περιοχές. Επίσης, γνωρίζει τον έρωτα, την πίκρα της απόρριψης και τη χαρά της αγάπης.
Το βιβλίο είναι εξαιρετικό.  Είναι μια θαυμάσια μεταφορά στην αρχαία Ελλάδα, στον τρόπο ζωής των ναυτικών, στη διαφορά της καθημερινότητας των γυναικών και των αντρών.  Περιγράφει όμορφα τα θρησκευτικά ήθη και κάποιες μεγάλες γιορτές, άλλα έχει και πολλά στοιχεία που αφορούν την καθημερινότητα, τις ενδυμασίες και τη διατροφή. Επίσης, η εποχή που διάλεξε να τοποθετήσει την ηρωίδα της η συγγραφέας είναι μια περίοδος που ζούσαν πολύ γνωστά πρόσωπα σε όλους τους τομείς-  στις τέχνες, την πολιτική, τη φιλοσοφία, την αστρολογία και πολλούς από αυτούς συναντά και η Φοίβη στα ταξίδια της.
Εκτός από την ξενάγηση στην αρχαία Ελλάδα παρακολουθούμε ταυτόχρονα την προσωπική ιστορία της Φοίβης, τον γάμο κατ' εντολή των γονιών της σύμφωνα με τις συνήθειες της εποχής, τον έρωτα, την εσωτερική μάχη όταν καλείται να επιλέξει ανάμεσα στον τρόπο που θέλει η ίδια να ζήσει και στην δημιουργία οικογένειας.  Αγαπάει και πονά, πληγώνεται, καταρρέει και ξανασηκώνεται στα πόδια της και συνεχίζει τη ζωή της.
Και στους δύο τομείς το μυθιστόρημα με κάλυψε πλήρως.  Δεν μου άφησε κενά και απορίες, η περιγραφή των βασικών χαρακτήρων είναι εξαιρετική, συμπάθησα όλους.  Η γραφή είναι απλή, με όμορφη ροή και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μου από την πρώτη μέχρι την τελευταία γραμμή.

Βαθμολογία: 9/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 


Νέα κι όμορφη αριστοκράτισσα της Μυτιλήνης στην εποχή της Σαπφούς, η Φοίβη έχει ό,τι επιθυμεί. Όμως σύντομα θα χρειαστεί να παλέψει για όλα όσα έχει· με την κοινωνία, για τον σεβασμό και την περιουσία της· με τη θάλασσα, για την επιβίωση και την ευημερία. Τη μεγαλύτερη, όμως, μάχη θα τη δώσει με τον έρωτα που θα τη χτυπήσει σαν τρικυμία και θα την αφήσει ναυάγιο. Αλλά η θάλασσα, που της τα πήρε όλα, θα τη σπρώξει πάλι στην επιφάνεια και θα τη φέρει στο απάνεμο λιμάνι του ενός, μοναδικού έρωτα. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα περιπλάνησης στο Αιγαίο σ' έναν αγώνα ωριμότητας. Η περιπέτεια της ψυχής στην αναζήτηση του συντρόφου της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου