2/10/18

Η τέταρτη πόρτα, του Paul HalterΣτην αρχή μου φάνηκε απλοϊκό, εφηβικό, σκέφτηκα ότι μάλλον είναι ένα βιβλίο μυστηρίου για εφήβους. Τελικά στην πορεία στρώνει αρκετά. Δεν είναι κάτι φοβερό, ούτε το αστυνομικό βιβλίο που θα μου μείνει για πάντα μέσα στο μυαλό. Μάλιστα, για κάποιο λόγο διαβάζοντας το οπισθόφυλλο νόμιζα ότι θα διαβάσω ένα βιβλίο με φαντάσματα, και όντως ο συγγραφέας κάνει μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα που να παραπέμπει στη ύπαρξή τους, αλλά τελικά δεν ήταν έτσι. 
Προσπαθεί να δώσει μια λογικοφανή εξήγηση για τα όσα διαδραματίζονται στο κλειδωμένο δωμάτιο, η οποία εμένα δεν με άφησε με απορίες όμως δεν μου άρεσε κιόλας. Επίσης, δεν μου άρεσε η "ανατροπή" που έχει βάλει στην ιστορία, τη βρήκα ανούσια, θα μπορούσε και να λείπει. 
Παρόλα αυτά, το βιβλίο δεν είναι τόσο κακό. Διαβάζεται εύκολα, είναι μικρό και με κάποιο τρόπο κράτησε το ενδιαφέρον μου. 

Βαθμολογία: 6/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

Τι συμβαίνει στην οικία των Ντάρνλι; Μέσα από την τελευταία πόρτα της σοφίτας, που είναι ανοιχτή, διακρίνεται μια λάμψη περίεργη, καθηλωτική, που φωτίζει τα λευκά πορσελάνινα πόμολα στις άλλες τρεις πόρτες. Κάποιοι ακούν μυστηριώδεις ήχους βημάτων… Όλοι πιστεύουν ότι το δωμάτιο είναι στοιχειωμένο από το πνεύμα της Έλενορ Ντάρνλι, που πριν από χρόνια βρήκε εκεί τραγικό θάνατο.
Οι Λάτιμερ δεν διστάζουν να εγκατασταθούν στο σπίτι των Ντάρνλι. Η Άλις Λάτιμερ, μέντιουμ, επιδιώκει να επικοινωνήσει με το πνεύμα της Έλενορ, που φαίνεται ότι διψάει για εκδίκηση. Ο σύζυγός της, ο Πάτρικ Λάτιμερ, δέχεται να περάσει μια νύχτα στο δωμάτιο, για να αποδείξει ότι δεν είναι στοιχειωμένο.
Η πόρτα κλείνει πίσω του και σφραγίζεται με βουλοκέρι. Όταν όμως ανοίγει, εντοπίζεται εκεί το πτώμα ενός άλλου άντρα.
Οι σφραγίδες είναι άθικτες· η πόρτα δεν έχει παραβιαστεί. Πού είναι ο Πάτρικ; Σε ποιον ανήκει το πτώμα που κείτεται στο πάτωμα;
Ένας άντρας πυροβολείται θανάσιμα στο γειτονικό σπίτι των Ουάιτ. Ο δολοφόνος φαίνεται ότι έχει διαφύγει, ωστόσο το απάτητο χιόνι τριγύρω δεν αφήνει καμία αμφιβολία…
Ο επιθεωρητής Ντρου αναλαμβάνει να διαλευκάνει το μυστήριο. Ποιοι είναι οι δράστες; Πώς σχεδίασαν τις επιθέσεις τους; Και με ποιον τρόπο συνδέεται ο θρύλος του μάγου Χουντίνι με αυτή την ανεξήγητη ιστορία;

Ο Paul Halter έχει χαρακτηριστεί «διάδοχος του John Dickson Carr», που θεωρείται ο μετρ του locked room mystery.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου