15/10/18

Μάνα ρύζι , της Rani Manicka


Κοίτα να δεις τι έγινε με αυτό το βιβλίο. Παρότι όσοι το διάβασαν (κάνα δυο ή τρεις, μη φανταστείς δεκάδες) μου είπανε να το ξεκινήσω αμέσως επειδή είναι πολύ καλό, παρότι έχει εκδοθεί με την ασημένια σειρά των εκδόσεων Ωκεανίδα, που όσο και να πεις εμπνέει εμπιστοσύνη στην επιλογή των τίτλων, εγώ κάθε φορά που το έβλεπα το απέφευγα.
Κακώς. 
Σε γενικές γραμμές το βιβλίο είναι πολύ καλό.  Περιγράφει τη ζωή μιας οικογένειας κατοίκων της Μαλαισίας και μέσα από τα βιώματά τους περιγράφεται και η ιστορία της χώρας κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Η αφήγηση ξεκινάει με την Λάκσμι (αυτή είναι η μάνα ρύζι) η οποία σε ηλικία περίπου 14 ετών παντρεύεται έναν μεγαλύτερο της άντρα, αφήνει τη μητέρα της στην Κεϋλάνη και πάει να ζήσει στη Μαλαισία. Γεννάει 6 παιδιά και προσπαθεί να είναι βράχος και στήριγμα για αυτά. Όμως κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της γιαπωνέζικης κατοχής συμβαίνουν διάφορα που αλλάζουν την πορεία της ζωής όλης της οικογένειας. 
Η αφήγηση είναι σε πρώτο πρόσωπο, ξεκινάει από τη Λάκσμι και συνεχίζεται διαδοχικά από τα περισσότερα μέλη της οικογένειας, μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα όπου κλείνει με τη διήγηση από τη δισέγγονή της. Μου άρεσε που κάποια περιστατικά δίνονται από πολλούς πρωταγωνιστές, είναι ωραίο να βλέπεις τις διαφορετικές πλευρές της ίδιας ιστορίας. 
Λοιπόν. Μέχρι κάποιο σημείο το βιβλίο είναι εξαιρετικό. Όλη η ιστορία της Λάκσμι είναι πάρα πολύ ωραία και δοσμένη με ωραίο τρόπο. Λίγο αρχίζει και χάνει όταν φεύγει από το προσκήνιο η Λάκσμι και τα παιδιά της και πρωταγωνιστές γίνονται τα εγγόνια της. Ειδικά οι τελευταίες σελίδες όπου την αφήγηση αναλαμβάνει η δισέγγονη, αν και βάζει όλα τα κομμάτια που λείπουν στη θέση τους, για εμένα ήταν λίγο ανιαρό.  
Το συστήνω σε όποιον θέλει να διαβάσει για τον τρόπο ζωής σε μια άγνωστη για τους περισσότερους μας περιοχή, καθώς και για κάποια βασικά στοιχεία της ιστορίας και της κουλτούρας της πολυπολιτισμικής Μαλαισίας. Η σχέση κόστους-  ποιότητας (μυθιστορήματος, όχι ποιότητας χαρτιού ) είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για τον αναγνώστη.  

Βαθμολογία: 6/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Από ένα φτωχικό χωριό της Κεϋλάνης, η πεισματάρα κι όμορφη Λάκσμι θα βρεθεί στα δεκαπέντε της στη Μαλαισία, παντρεμένη μ' ένα φτωχό και πολύ μεγαλύτερό της άντρα. Όμως δεν υποκύπτει στη μοίρα της. Στήνει το καινούργιο της σπιτικό, γεννάει κι ανατρέφει έξι παιδιά κι όταν ξεσπάει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος τα βάζει με θεούς και δαίμονες για χάρη της οικογένειάς της.

Μέσα από τις αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο όλων μελών της οικογένειας, ξετυλίγεται μια σύγχρονη σάγκα, όπου κυριαρχεί η αγέρωχη μορφή της μάνας και γιαγιάς Λάκσμι, σε μια διαδρομή που φτάνει ως τα τέλη του 20ου αιώνα. Ιστορία και καθημερινότητα μαζί. Η εποποιία της επιβίωσης των ανώνυμων ανθρώπων.

Σ' αυτό το εξαιρετικό μυθιστόρημα, που είναι ένας ύμνος στην αδάμαστη φύση της γυναίκας, η Μαλαισιανή Ράνι Μανίκα μας δίνει μια συναρπαστική περιγραφή της ζωής και της κουλτούρας ενός άλλου τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου