6/12/18

Η αηδονόπιτα, του Ισίδωρου Ζούργου


Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο Γκάμπριελ Λίντον, Αμερικανός που έρχεται το 1821 στην Ελλάδα αποφασισμένος να πολεμήσει στο πλευρό των Ελλήνων στηρίζοντας την προσπάθειά τους για τη δημιουργία ελεύθερου ελληνικού κράτους.
Όλο το βιβλίο είναι μια πολύ δυνατή περιγραφή της καθημερινότητας των Ελλήνων της εποχής. Υπάρχουν ωραίες περιγραφές των κοινωνικών συνθηκών, των εθίμων, του ρουχισμού, ακόμη και του τρόπου με τον οποίο γινόταν τα ταξίδια. 
Ειδικά το τμήμα του βιβλίου όπου ο Γκάμπριελ βρίσκεται στο πολιορκημένο Μεσολόγγι και πολεμά εναντίον των Τούρκων έχει πολύ δυνατές σκηνές. Περιγράφει καταπληκτικά την ατμόσφαιρα του πολέμου με τον τρόπο που γινόταν εκείνη την εποχή, την αγωνία για την τροφή και το νερό αλλά και την αγάπη και την αλληλεγγύη μεταξύ των πολιορκημένων.
Σημαντικό ρόλο στην πλοκή παίζει και ο έρωτας, η αγάπη είναι στην ουσία η δύναμη που καθοδηγεί τον Γκάμπριελ και είναι η αιτία για τις περισσότερες κινήσεις του.
Ο Ζούργος είναι σίγουρα ένας από τους συγγραφείς που έχει πολύ δυνατό τρόπο γραφής.  Η κάθε λέξη είναι ιδανική και χρησιμοποιείται στο σωστό σημείο και σε απόλυτη αρμονία και δέσιμο με την επόμενη, οπότε χαίρεσαι πραγματικά να διαβάζεις και δεν κουράζεσαι καθόλου. Επιπρόσθετα, στο συγκεκριμένο βιβλίο έχει γίνει εξαιρετική ενσωμάτωση των ιστορικών γεγονότων στην πλοκή και εξαιρετική ανάλυση των συναισθημάτων και του χαρακτήρα των δύο βασικών πρωταγωνιστών 

Βαθμολογία: 10/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

Η Αηδονόπιτα είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα περιπέτειας, πρωταρχικά όμως είναι ένα βιβλίο για τον έρωτα και την ελευθερία.
Η περιήγηση ενός Αμερικανού φιλέλληνα στον κόσμο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 είναι η αφορμή για να ανασυσταθεί στα μάτια του αναγνώστη ο ελληνικός κόσμος του πρώιμου 19ου αιώνα, ο κόσμος του εμπορίου στα λιμάνια και στις ευρωπαϊκές παροικίες, ο κόσμος των γραμμάτων της Εσπερίας, η ελληνική φιλοκαλία και παράδοση, αλλά και ο βρόντος των όπλων του ξεσηκωμού.
Ο Γκάμπριελ Θάκερεϊ Λίντον, σπουδαστής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας, ύστερα από έναν πικρό και ατελέσφορο έρωτα αποφασίζει να περάσει τον ωκεανό συνεπαρμένος από το πνεύμα των ταξιδιών του Μπάιρον. Περνώντας από τα πιο βασικά μεσογειακά λιμάνια και καθώς αναζητά τους χάρτινους Έλληνες των βιβλίων του, η ρότα του ταξιδιού φέρνει τον νεαρό Αμερικανό στη Νάξο και από εκεί στη Θεσσαλονίκη την εποχή που η πόλη δοκιμάζεται σκληρά από έναν πολύμηνο κύκλο αίματος και τρομοκρατίας. Από εκεί μια καινούρια περιπλάνηση ξεκινά, στεριανή αυτήν τη φορά, στα λημέρια του Ολύμπου, στον Θεσσαλικό κάμπο, στον Ασπροπόταμο, στα αρματολίκια της Ρούμελης ως και στο έγκλειστο Μεσολόγγι. Περνούν έτσι πέντε χρόνια δράσης, στοχασμού αλλά και ενός τυραννικού έρωτα, που, εκτός από τη κύρια αφήγηση, περιγράφονται και μέσα από τις σελίδες ενός ημερολογίου, το οποίο και καταλήγει σημαντικό στα επόμενα χρόνια. Στις σελίδες του περνούν και καταγράφονται με το άρωμα του ρομαντισμού ο Μπάιρον, ο Ανώνυμος ο Έλληνας, συγγραφέας της Ελληνικής Νομαρχίας, γνωστοί αρματολοί, οι υπερασπιστές του Μεσολογγίου, πιο πολύ όμως καταγράφεται μια εσωτερική ζωή, ένας φιλοσοφικός σπαραγμός για την ανθρώπινη μοίρα και την αναζήτηση του Θεού.
Η «αηδονόπιτα» ήταν μια φράση των Ελλήνων εκείνης της εποχής που δήλωνε το ανέφικτο, το άπιαστο ιδανικό της ομορφιάς, τη ραχοκοκαλιά των ονείρων και τη σχέση τους με το αδύναμο του ανθρώπου. Το μυθιστόρημα χρησιμοποιεί αυτήν τη λέξη όχι ως χλεύη κατά του οράματος αλλά πιο πολύ ως υπόσχεση στην ανθρώπινη μοίρα πως δικαιούται ένα κομμάτι στην ελπίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου