15/12/16

Ουίσκι μπλε, της κ. Τέσυς Μπαΐλα


Μια ολόκληρη ζωή πάλη και αγώνας για επιβίωση. Λίγες οι χαρές, πολύς ο κόπος, όμως η ελπίδα για το καλύτερο αύριο δεν φεύγει ποτέ. Ο Μιχάλης, γεννημένος στην Αίγυπτο και η ιστορία της σκληρής και κοπιαστικής ζωής του, ένας άνθρωπος που δεν φοβήθηκε να δουλέψει σκληρά για να επιβιώσει, άξιος γιος της ικανότατης Βιργινίας. 
Δεν ξέρω τι να πρωτοθυμηθώ από αυτό το βιβλίο, έχει μέσα τόσες πολλές ιστορίες που θα μπορούσαν να είναι πολλά διαφορετικά διηγήματα, και όμως όλες έχουν δέσει μεταξύ τους πολύ όμορφα. Η αφήγηση ρέει αρμονικά, ο κάθε ήρωας έχει τουλάχιστον μια διαφορετική- πάντα συγκλονιστική ιστορία να μας διηγηθεί και μέσα από τις ιστορίες αυτές μεταφερόμαστε στο χώρο και το χρόνο. Η περιγραφή των συνθηκών ζωής σε κάθε εποχή και σε κάθε μέρος είναι δοσμένη κινηματογραφικά: με ελάχιστες λέξεις η συγγραφέας καταφέρνει να δημιουργήσει εικόνες και να αποδώσει συναισθήματα.
Είναι ένα μάθημα ιστορίας αυτό το βιβλίο, μια αναδρομή σε γεγονότα της Ευρωπαϊκής και Αιγυπτιακής ιστορίας που εγώ τουλάχιστον δεν γνώριζα, και επίσης μια εξαιρετική περιγραφή των συνθηκών ζωής του φτωχού Έλληνα του 20ου αιώνα, ο οποίος πάντα με περηφάνια πάλεψε για την επιβίωσή του σε συνθήκες δύσκολες. 
Θα το ξαναδιαβάσω αυτό το βιβλίο. Λίγο να καταλαγιάσουν τα συναισθήματα που μου δημιούργησε και θα το ξαναδιαβάσω, να μάθω και άλλα, να μην αφήσω τίποτα να μου ξεφύγει. Τα συγχαρητήριά μου στη συγγραφέα για την έρευνα που έκανε και για την ικανότητά της να μεταφέρει εικόνες και αρώματα μέσω της γραφής της. 

Βαθμολογία: 9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου