9/1/17

Το Αηδόνι, της κ. Kristin Hannah


Στο βιβλίο περιγράφεται η ζωή των δύο αδερφών Βιάν και Ιζαμπέλ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αν και γίνονται επιγραμματικές αναφορές και σε σημαντικά γεγονότα της υπόλοιπης ζωής τους.
Η Ιζαμπέλ. 19 ετών, αντιδραστική, επιπόλαια, δεν υποτάσσεται εύκολα. Εντάσσεται στην αντίσταση με όλη την ορμή των νιάτων που θεωρούν τον εαυτό τους άτρωτο, πιστεύοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βοηθήσει την πατρίδα της να διώξει τους εισβολείς Γερμανούς.
Η Βιαν. Ο άντρας της επιστρατεύεται και φεύγει για τον πόλεμο, αφήνοντάς τη μόνη να παλέψει για την επιβίωση τη δική της και της κόρης τους στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που φέρνει ο πόλεμος. Το σπίτι τους επιτάσσεται από έναν Γερμανό αξιωματικό και η Βιαν καλείται επανειλημμένα να πάρει αποφάσεις εξαιρετικά κρίσιμες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ζωής τους και φυσικά στην πλοκή της ιστορίας.
Αν με ρωτήσεις αν με άγγιξε η ιστορία κάποιας από τις δύο αδερφές, αμέσως και χωρίς σκέψη θα απαντήσω ότι ταυτίστηκα με τη Βιαν. Μπήκα στη θέση της πολλές φορές και αναρωτήθηκα τι θα έκανα στην κάθε περίπτωση. Η κάθε της ενέργεια είναι επαρκώς επεξηγημένη, δεν υπάρχουν κενά και απορίες αν και απλά και μόνο η ιδιότητά της ως μητέρα εξηγεί σχεδόν τα πάντα. Η ιστορία της Ιζαμπέλ δε με συγκίνησε στον ίδιο βαθμό. Όλη αυτή η ορμή και το επαναστατικό πνεύμα μου είναι ξένα, δεν μπόρεσα να ταυτιστώ.
Δεν είναι όμως μόνο αυτά το συγκεκριμένο βιβλίο. Μπορώ να πω ότι η βάση όλου του μυθιστορήματος είναι η αγάπη. Σε πρώτο πλάνο φυσικά η αγάπη της μάνας προς το παιδί της- η σκηνή που η Εβραία μάνα παρακαλάει μια άλλη γυναίκα να πάρει το παιδί της μήπως και κατορθώσει να το σώσει αν και δεν χρειάστηκε πάνω από δύο- τρεις γραμμές για να γραφεί έχει χαραχτεί στη μνήμη μου σαν (φριχτός) πίνακας ζωγραφικής. Είναι η αγάπη με τη μορφή του έρωτα προς το άλλο φύλλο, που είναι και η κινητήριος δύναμη για κάποιες από τις εξελίξεις του μυθιστορήματος. Είναι τέλος και η αγάπη του ανήλικου παιδιού προς τον γονέα και γενικά τους στενούς συγγενείς του: αν η Ιζαμπέλ είχε μεγαλώσει μέσα σε μια οικογένεια που την αποδεχόταν όπως ακριβώς είναι, αν είχε γνωρίσει την αγάπη από μικρή, θα είχε διαμορφώσει άραγε τον τόσο αντιδραστικό της χαρακτήρα; Είναι σαφώς πιο εύκολο να διακινδυνεύεις τη ζωή σου όταν δεν έχεις άλλους να νοιαστείς, όταν νιώθεις μόνος.
Παρόντες στην πλοκή είναι και ένα πλήθος από χαρακτήρες, όλοι σκιαγραφημένοι υπέροχα. Και για όσους από αυτούς θα μπορούσαν να υπάρξουν αμφιβολίες σχετικά με το ήθος τους και το αν ανήκουν στους "καλούς" ή τους "κακούς", η συγγραφέας έχει βρει τον τρόπο μέχρι το τέλος της ιστορίας να μας δείξει ακριβώς σε ποια κατηγορία εντάσσει τον κάθε χαρακτήρα.
Κάτι όμως με ενόχλησε. Και δεν μπορώ να το εντοπίσω. Δεν είμαι σίγουρη ότι ήταν μεγαλύτερο σε έκταση από ότι έπρεπε, ίσως και να ήταν αν και δεν μπορώ να σκεφτώ τι θα έπρεπε να λείπει από την ιστορία. Ίσως το γεγονός ότι κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να κάνει την Ιζαμπέλ να σκέφτεται λίγο πιο ώριμα πριν δράσει...αλλά και πάλι αν όλοι λειτουργούσαν με τη λογική ο κόσμος θα ήταν βαρετός και σε κανέναν πόλεμο δεν θα υπήρχε αντίσταση. Ίσως να έπρεπε να περάσει λιγότερα δεινά η Βιαν... αλλά πιστεύω ότι όλα όσα έζησε πραγματικά θα μπορούσαν να συμβούν σε ένα άτομο κατά τη διάρκεια πολέμου. Το μόνο που ξέρω είναι ότι μπορούσα να το αφήσω από το χέρι μου χωρίς να στεναχωριέμαι. Το ευχαριστιόμουν όση ώρα το διάβαζα αλλά όταν έκανα άλλα πράγματα δεν το σκεφτόμουν.
Γενικά πάντως θεωρώ ότι είναι ένα πολύ καλό βιβλίο, πολύ καλά γραμμένο (και μεταφρασμένο), με άριστα ανεπτυγμένους χαρακτήρες, δεν κουράζει και κυρίως δεν εκβιάζει το κλάμα και το συναίσθημα. 

Βαθμολογία: 9/10

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 
"Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, ένας ύμνος στις αντοχές της ανθρώπινης ψυχής και στη δύναμη των γυναικών.
Γαλλία, 1939. Στο χωριό Καριβό, η Βιαν αποχαιρετά τον σύζυγό της Αντουάν, που φεύγει για το μέτωπο. Οι Γερμανοί εισβάλλουν με ορδές στρατιωτών, τανκς και αεροπλάνα, που σκοτεινιάζουν τον ουρανό και βομβαρδίζουν αθώους.
Όταν επιτάσσουν το σπίτι της, εκείνη και η κόρη της υποχρεώνονται να ζήσουν κάτω από την ίδια στέγη με τον εχθρό. Χωρίς τρόφιμα, χρήματα και ελπίδες, η Βιαν αναγκάζεται να πάρει τη μια σκληρή απόφαση μετά την άλλη για να εξασφαλίσει την επιβίωση της οικογένειάς της.
Η 18χρονη αδερφή της, η Ιζαμπέλ, γνωρίζει έναν γοητευτικό παρτιζάνο και τον ερωτεύεται όπως μόνο οι έφηβοι μπορούν –απόλυτα. Όταν εκείνος την προδίδει, η Ιζαμπέλ προσχωρεί στην Αντίσταση χωρίς δεύτερη σκέψη.
Το Αηδόνι είναι η ιστορία δύο αδερφών που τις χωρίζουν η διαφορά ηλικίας, οι εμπειρίες, τα ιδανικά, τα πάθη και οι περιστάσεις, και κάθε μια τους ακολουθεί τη δική της επικίνδυνη διαδρομή προς την επιβίωση, την αγάπη και την ελευθερία.
Με θάρρος, γοητευτική γραφή και διεισδυτική ματιά, η πολυδιαβασμένη συγγραφέας Kristin Hannah αποτυπώνει το επικό πανόραμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και φωτίζει ένα κομμάτι της Ιστορίας που βλέπουμε σπάνια: τον πόλεμο των γυναικών."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου