13/11/17

Ασνήφ- Ξεριζωμένη από την Αρμενία στην Ελλάδα, του Όμηρου Μαυρίδη


Έχω μια τρομερή αδυναμία στα βιβλία ιστορικού περιεχομένου, ειδικά όταν αφορούν γεγονότα που δεν διδαχτήκαμε στο σχολείο- αν και θα έπρεπε. Οπότε, όταν βρίσκω βιβλίο που να αφορά τις καταστροφές (αν δεν το πεις γενοκτονία δεν ξέρω πώς θα το πεις) που υπέστησαν λαοί συνήθως ομόθρησκοι με εμάς από τη γείτονα χώρα  το παίρνω με κλειστά μάτια. Διακρίσεις δεν κάνω ανάμεσα σε Πόντιους ή Αρμένιους, η μόνη διάκριση είναι ότι θα δώσω προτεραιότητα σε βιβλίο που να αφορά την (άνευ πυροβολισμού) παράδοση της Ανατολικής Θράκης στους Τούρκους το 1922 - αν θες πες ότι είμαι τοπικίστρια. 
Λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο αφορά τον ξεριζωμό και την επακόλουθη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους. Η Ασνήφ γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της πορείας των Αρμενίων για μετεγκατάστασή τους σε νέο χώρο (κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας δηλαδή). Όλο το βιβλίο είναι κάτι σαν βιογραφία της Ασνήφ, περιγράφει τα βασικά στοιχεία της ζωής της αλλά και των υπόλοιπων μελών της οικογένειάς της, δίνοντας πολλές πληροφορίες για το ιστορικό πλαίσιο της εποχής και τους αγώνες των Αρμενίων, των Κούρδων και των Ελλήνων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που έπνεε τα λοίσθια τότε. 
Όσον αφορά το ιστορικό κομμάτι το βιβλίο είναι υπέρ του δέοντος καλό. Το πρόβλημά μου είναι η απόδοση σε μυθιστόρημα. Βρήκα το λόγο των πρωταγωνιστών λίγο πομπώδη, χρησιμοποιούνταν εκφράσεις και σύνταξη που στην καθημερινή ζωή δεν τα πολυσυναντάμε. Κατανοώ ότι μέσω του διαλόγου ο συγγραφέας ήθελε να μας εντάξει στο χώρο και στο χρόνο αλλά θα προτιμούσα να δίνεται μέσα σε μια παράγραφο όλο το ιστορικό πλαίσιο και όποιες άλλες πληροφορίες ήθελε να μας δώσει και οι διάλογοι να είναι λίγο πιο ζωντανοί. Επίσης, δεν με επηρέασε συναισθηματικά καθόλου, δεν συγκινήθηκα στο ελάχιστο. 
Τέλος πάντων, όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να ακυρώσουν την ποιότητα του βιβλίου ούτε και τις γνώσεις που μας δίνει. 

Βαθμολογία: δεν θα βάλω, δεν θέλω να βαθμολογήσω ένα βιβλίο "φόρο τιμής" στη ζωή μιας συμπολίτισσάς μου.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

Με μυθιστορηματικό τρόπο περιγράφεται ολόκληρη η ζωή της Αρμένισας Ασνήφ, η οποία γεννήθηκε στην έρημο της Συρίας, στην περίοδο της γενοκτονίας των Αρμενίων, για να καταλήξει στην Αλεξανδρούπολη.Παράλληλα, αναπτύσσονται λεπτομερέστατα όλες οι περιπέτειες των μελών της οικογένειας της στην Τουρκία, στη Συρία, στον Λίβανο και στην Ελλάδα, στην προσπάθειά τους να επιζήσουν των τουρκικών διωγμών και να επιβιώσουν.
Το βιβλίο αποτελεί ένα είδος βιογραφικού μυθιστορήματος, με ηρωίδα ένα υπαρκτό πρόσωπο, μια γνωστή στην Αλεξανδρούπολη κυρία, η οποία απεβίωσε πριν από δύο χρόνια, και διηγήθηκε προφορικά όλη της τη ζωή στον συγγραφέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου