1/7/19

Ο βάλτος των χαμένων ψυχών, Susanne Jansson


Η Νάταλι επιστρέφει στην περιοχή δίπλα σε έναν βάλτο όπου πέρασε τμήμα της παιδικής της ηλικίας προκειμένου να κάνει τη διδακτορική της διατριβή. Η πλοκή ξεκινάει όταν ανακαλύπτει έναν άντρα αναίσθητο- σχεδόν ετοιμοθάνατο δίπλα στον βάλτο, οπότε εκτός από το μυστήριο του ποιος ήθελε να τον σκοτώσει αρχίζουν και αποκαλύπτονται μυστικά από το παρελθόν της Νάταλι.
Σαν γενική ιδέα είναι αρκετά καλή, πρωτότυπη μπορώ να πω και σίγουρα το φυσικό περιβάλλον γύρω από έναν βαλτότοπο ενδείκνυται για τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας μυστηρίου. Όμως δυστυχώς, σε αρκετά μεγάλο τμήμα του το βιβλίο είναι λίγο αδύναμο. Οι διάλογοι μεταξύ των πρωταγωνιστών πολλές φορές ήταν αδιάφοροι και δεν είχαν να προσφέρουν κάτι στην πλοκή. Επίσης, έχει βάλει εμβόλιμα πολλές πληροφορίες για τους βάλτους και τις φυσικές διαδικασίες που συμβαίνουν σε αυτούς με τη μορφή εγκυκλοπαιδικών αναλύσεων μέσα στο κείμενο του μυθιστορήματος, κάτι που εμένα προσωπικά με ενόχλησε (ας τα έβαζε με τη μορφή υποσημειώσεων στο κάτω μέρος της σελίδας, έτσι όπως τα είχε  χαλούσαν την πλοκή).
Από τη σελίδα 150 περίπου όμως αρχίζει και γίνεται πιο γρήγορο και πιο έντονο, οπότε πια το διάβασα μέχρι το τέλος με ευχαρίστηση. Μου άρεσε πάρα πολύ που ενσωμάτωσε με όμορφο τρόπο στην πλοκή θρύλους της περιοχής, ακόμη και ο τρόπος που μπέρδεψε σε κάποια σημεία την πραγματικότητα με το παραφυσικό και τον μύθο ήταν πολύ πετυχημένο.
Γενικά, ήταν μια καλή ιδέα η οποία εκτελέστηκε επίσης καλά. Δεν είχε εξάρσεις και εντάσεις, είχε όμως πολύ ωραία μεταφορά της ατμόσφαιρας, της σκοτεινιάς και της υγρασίας που επικρατεί σε βαλτώδεις περιοχές.


Βαθμολογία: 6/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

Η Νάταλι πηγαίνει σε έναν βάλτο της επαρχιακής Σουηδίας για να κάνει επιτόπια έρευνα στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής στη βιολογία. Σύντομα όμως γίνεται φανερό ότι έχει βαθιά προσωπικούς λόγους που είναι εκεί: η Νάταλι μεγάλωσε στην περιοχή και έφυγε μετά από μια φρικτή οικογενειακή τραγωδία. Ο βάλτος την τρομάζει μα και την έλκει με μια αόρατη δύναμη, και τα όσα γνωρίζει για τα μυστικά του δεν περιορίζονται σε απλά επιστημονικά δεδομένα. Μια νύχτα, μετά από μια φθινοπωρινή καταιγίδα, βρίσκει στον βάλτο έναν άντρα αναίσθητο, με τις τσέπες του γεμάτες νομίσματα. Εκεί κοντά, ανακαλύπτει έναν πρόχειρο τάφο.

Σύντομα γίνεται αντιληπτό ότι κάποιος δολοφόνος θάβει εκεί πτώματα για περισσότερο από μια δεκαετία. Η μικρή κοινότητα κλείνεται στον εαυτό της όσο οι άνθρωποι της αστυνομίας δίνουν μάχη να λύσουν μια σειρά από εγκλήματα που ξεπερνούν τη μικρή επαρχιακή τους εμπειρία. Μια ατμοσφαιρική ιστορία μυστηρίου που διερευνά τα σκοτεινά βάθη στα οποία οδηγεί τους ανθρώπους η θλίψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου