22/7/20

Οι κυρίες με τα τιρκουάζ - Κωνσταντίνα Μόσχου

Οι κυρίες με τα τυρκουάζ

Εδώ είμαστε. Ένα αστυνομικό βιβλίο διαφορετικό από τα υπόλοιπα που έχω διαβάσει, και μάλιστα γραμμένο από Ελληνίδα συγγραφέα.
Μέχρι τώρα δεν είχα διαβάσει κάποιο από τα βιβλία της κ. Μόσχου παρότι τα συναντούσα συχνά μπροστά μου, και αυτό αποδείχθηκε τελικά λάθος μου. Το συγκεκριμένο βιβλίο, η δεύτερη περιπέτεια του ντετέκτιβ Στάθη Παντελιά, είναι ένα ωραιότατο αστυνομικό μυθιστόρημα δοσμένο με εξαιρετικά χιουμοριστικό και ανάλαφρο τρόπο.
Ο Στάθης Παντελιάς λοιπόν, είναι ιδιωτικός ερευνητής και προσπαθεί για δικούς του λόγους να δώσει απαντήσεις σε μια παλιότερη υπόθεση ληστείας τράπεζας μετά φόνου, τα λεφτά από την οποία δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Εκτός από τα άτομα του υποκόσμου που εμπλέκονται σε αυτήν, φαίνεται να συμμετέχουν και τρεις κυρίες αγνώστων λοιπών στοιχείων ντυμένες όλες με τιρκουάζ ρούχα.
Το βιβλίο είναι γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, με τον Στάθη να μας διηγείται τα όσα συμβαίνουν αλλά και τα όσα σκέφτεται.. Είναι στ' αλήθεια ο πιο συμπαθητικός ντετέκτιβ που έχω συναντήσει σε βιβλίο. Δίπλα σε αυτόν συμμετέχουν στην  πλοκή διάφοροι χαρακτήρες που συνήθως συναντάμε σε ταινίες, όπως για παράδειγμα η φαινομενικά αφελής όμορφη καλλιτέχνης, ο κακότροπος αστυνομικός και ο πολυλογάς κουρέας, αλλά και πολλοί άλλοι άνθρωποι που με τα λόγια και τις πράξεις τους προσθέτουν λιθαράκια στη λύση του μυστηρίου.
Η συγγραφέας έδεσε την πλοκή με τέτοιο τρόπο ώστε κατάφερε και με μπέρδεψε στην ασυνείδητη προσπάθειά μου να μαντέψω ποιος από τους υπόπτους συμμετοχής στη ληστεία έχει τα λεφτά. Ομολογώ ότι ήρθαν στιγμές που σκέφτηκα ότι ο Παντελιάς δεν θα καταφέρει τελικά να τα εντοπίσει και να λύσει την υπόθεση (λάθος μου φυσικά, δεν τον ήξερα καλά...). Μπράβο της λοιπόν για αυτό της το κατόρθωμα.
Αυτό όμως που μου άρεσε στο βιβλίο περισσότερο και από την ίδια την υπόθεση είναι ο τρόπος που είναι γραμμένο. Με εξαιρετικά ευχάριστο λόγο και με πολλές χιουμοριστικές ατάκες, χωρίς σκηνές βίας και περιγραφές πτωμάτων, η συγγραφέας κατάφερε και μας έδωσε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με δεμένη πλοκή, γρήγορη εξέλιξη και αρκετές ανατροπές. Ελπίζω ο ντετέκτιβ Στάθης Παντελιάς με τους περίεργους εθισμούς του να μην εξαφανιστεί και να τον συναντήσουμε και σε άλλα βιβλία.

Βαθμολογία: 9/10 (κυρίως επειδή ήταν τόσο ευχάριστο)

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Ένα έγκλημα, τρεις μυστηριώδεις γυναίκες, πολλά χρήματα. Μια υπόθεση για τον Στάθη Παντελιά.
Παλιές ιστορίες, παλιές αμαρτίες. Ο απρόβλεπτος ντετέκτιβ Στάθης Παντελιάς φέρνει στην επιφάνεια κάτι ύποπτο από το παρελθόν,
και παίζει σαν τη γάτα με το ποντίκι με όσους είναι μπλεγμένοι σ’ εκείνη την παλιά υπόθεση ληστείας μετά φόνου.
Ποιος πυροβόλησε το ληστή, μόλις εκείνος βγήκε από την τράπεζα; Και ποιες είναι οι τρεις κυρίες που, ντυμένες στα τιρκουάζ,
βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος, άρπαξαν τον σάκο με τα χρήματα και εξαφανίστηκαν από προσώπου γης;
Το πρόβλημα του ντετέκτιβ είναι πως έγκλημα χωρίς τιμωρία δεν μπορεί να υπάρξει. Μπορεί όμως ένας ερευνητής του διαμετρήματός
του να αμφιβάλλει; Έχει και αυτός το δικαίωμα του λάθους, όταν όλος ο κόσμος γύρω του είναι λάθος;
Το μυστήριο πρέπει να λυθεί. Και θα λυθεί. Γιατί ο Στάθης Παντελιάς δεν αφήνει ποτέ πίσω του εκκρεμότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου