17/1/17

Των υδάτων του ουρανού, του κ. Γιώργου Λαγκώνα


Χαίρομαι πολύ όταν ανακαλύπτω ποιοτικά και καλογραμμένα βιβλία τρόμου από Έλληνες συγγραφείς. Το συγκεκριμένο ανήκει σε αυτή την κατηγορία.
Ο ήρωας είναι ένας συγγραφέας βιβλίων τρόμου που μικρός μετανάστευσε με τους γονείς του από ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό της Χίου στην Αμερική. Διαπιστώνει ότι η έμπνευσή του είναι καλύτερη όταν βρίσκεται στο νησί και έτσι επιστρέφει στο μικρό χωριουδάκι προκειμένου να γράψει το νέο του βιβλίο. Μέχρι αυτό το σημείο στην ουσία γνωρίζουμε τον πρωταγωνιστή και κάποια βασικά σημεία της καθημερινότητας και της ιστορίας του που θα πρέπει να ξέρουμε. 
Από τη στιγμή που ο Γιώργος (ο πρωταγωνιστής είναι αυτός) έρχεται στο νησί ξεκινάει και η βασική πλοκή της ιστορίας, αφού ενεργοποιούνται οι "δυνάμεις του κακού". Και δεν θα πω φυσικά κάτι περισσότερο για να μη χαλάσω την έκπληξη στους υπόλοιπους αναγνώστες. 
Μου άρεσε ο τρόπος που ο συγγραφέας μας οδήγησε στη λύση του μυστηρίου, η βασική ιδέα αλλά και η εκτέλεσή της ήταν πολύ καλές. Μου άρεσαν επίσης πολύ και οι χαρακτήρες που δημιούργησε, πολύ ανθρώπινοι, καθημερινοί και συμπαθητικοί. Διέκρινα επίσης και κάποια ψήγματα χιούμορ που ταίριαζαν όμορφα στη ροή της ιστορίας και αποφόρτιζαν λίγο την ένταση. 
Είχα δυστυχώς δυσκολία σε κάποια (λίγα) σημεία να παρακολουθήσω τις περιγραφές και να τις κάνω εικόνα (μιλάω για τα πρώτα σημεία που είναι γραμμένα με πλάγια γράμματα- κάποια "όνειρα" που βλέπει ο πρωταγωνιστής όπως και κάποιες περιγραφές στο τέλος του βιβλίου), διάβασα ξανά και ξανά την ίδια πρόταση και στο τέλος δεν είμαι σίγουρη αν η εικόνα που έφτιαξα στο μυαλό μου ταυτίζεται με αυτήν που είχε ο συγγραφέας. Με εντυπωσίασε επίσης η χρήση της γλώσσας μας, κοίταξα το βιογραφικό του για να βεβαιωθώ ότι δεν είναι φιλόλογος.
Και επειδή είναι ωραίο κάθε βιβλίο να μας αφήνει και κάτι περισσότερο από την ευχαρίστηση που παίρνουμε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσής του, να πω ότι με όμορφο τρόπο δίνει μέσα πληροφορίες για την ψυχολογία και τις θρησκείες. Μπράβο του που κατάφερε να τις ενσωματώσει τόσο ταιριαστά στην πλοκή. 
Έχτρα μπόνους η μουσική επένδυση του βιβλίου που μου θύμισε τα νιάτα μου. 
Συστήνω το βιβλίο σε όσους ασχολούνται με την ανάγνωση μυθιστορημάτων τρόμου/ φαντασίας, πιστεύω θα βρουν πολλά να τους αρέσουν. 

Βαθμολογία: 6/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
«Η σημαντικότερη γυναίκα της ζωής σου είναι η φαντασία σου, Γιώργη. Ασ` τη να σου δείξει τον δρόμο».
Ένας ομογενής συγγραφέας ιστοριών τρόμου, βρίσκει τη χαμένη του έμπνευση επιστρέφοντας κάθε χρόνο στον τόπο καταγωγής του, ένα απομονωμένο χωριό της βόρειας Χίου. Όμως η φετινή παραμονή του εκεί, θα γίνει καταλύτης για να ξεδιπλωθούν τρομακτικές αποκαλύψεις και για να τεθούν σε κίνηση εξελίξεις επικίνδυνες για τη ζωή του και όχι μόνο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου