17/5/17

Φονικό δάσος, της κ. Sara Blaedel


Ας αρχίσω με το βασικότερο: Το βιβλίο είναι συνέχεια ενός άλλου, του "Ξεχασμένα κορίτσια", οπότε θα ήταν καλύτερα να ξεκινήσετε διαβάζοντας το άλλο πρώτα. Εγώ δεν το ήξερα και διάβασα κατευθείαν το "Φονικό δάσος". Γίνεται φυσικά αναδρομή στα γεγονότα του παρελθόντος και τα βασικά στοιχεία εξηγούνται, αλλά σίγουρα θα είναι πιο εύκολο να κατανοήσεις το χαρακτήρα και τις αντιδράσεις της Λουίσε αν έχεις διαβάσει τα βιβλία με τη σειρά. 
Η βασική ιστορία αφορά την εξαφάνιση ενός εφήβου, τον οποίο η Λουίσε και ο συνεργάτης της (ο Άικ) αναλαμβάνουν να βρουν. Δευτερευόντως παρακολουθούμε την εξέλιξη της προσωπικής ιστορίας της Λουίσε η οποία καλείται να λύσει θέματα από το παρελθόν της ώστε να μπορέσει να αφεθεί στη σχέση της με τον νέο της σύντροφο.
Μου άρεσε που προσπάθησε να βάλει μέσα στο βιβλίο στοιχεία της σκανδιναβικής μυθολογίας, αυτός ήταν εξάλλου και ο λόγος για τον οποίο ήθελα να διαβάσω αυτό το βιβλίο. Όμως τελικά τα στοιχεία αυτά ήταν ελάχιστα, για την ακρίβεια ήταν απλή αναφορά σε κάποιους Θεούς με την ιδιότητά τους (πχ η "τάδε" ήταν Θεά της γονιμότητας) και δεν με κάλυψαν, ήλπιζα ότι οι αναφορές στην "αναβίωση" της αρχαίας θρησκείας θα ήταν περισσότερες.
Επίσης δεν υπήρχαν αρκετές περιγραφές του χαρακτήρα της Λουίσε, το μόνο συναίσθημα που κατάφερε να μου μεταφέρει από αυτήν ήταν ο θυμός της και το άγχος της κάποιες συγκεκριμένες στιγμές. Αφήνω βέβαια μια μικρή επιφύλαξη να γίνεται καλύτερη ανάλυση του χαρακτήρα της στο προηγούμενο βιβλίο...
Γενικά θα πρέπει να πω ότι δεν με ενθουσίασε. Η ιστορία σαν αστυνομική είναι καλή, η εξέλιξη γρήγορη και δεν βαριέσαι διαβάζοντάς το, η επεξήγηση είναι σωστή και η δομή εντάξει, όμως δεν με κάλυψε. Φαντάζομαι ότι απλά δεν μου ταίριαξε ο τρόπος που γράφει η συγγραφέας.

Βαθμολογία: 5/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 
Η ντετέκτιβ Λουίσε Ρικ επιστρέφει στην υπηρεσία της, στο Τμήμα Ειδικών Ερευνών, μετά από παρατεταμένη άδεια. Η νέα υπόθεση που της αναθέτουν –η εξαφάνιση ενός δεκαπεντάχρονου αγοριού– μοιάζει να της δίνει μια μοναδική ευκαιρία να ρίξει φως σε κάποια αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τον μυστηριώδη θάνατο του φίλου της, τα οποία εξακολουθούν να τη στοιχειώνουν δεκαπέντε χρόνια μετά.
Η έρευνα της Λουίσε για την εξαφάνιση του αγοριού θα την οδηγήσει πίσω στον χρόνο και θα της δώσει τη δυνατότητα να επανασυνδεθεί με ανθρώπους από το δικό της παρελθόν. Θα την οδηγήσει όμως και στον σκοτεινό κύκλο των οπαδών μιας αρχαίας σκανδιναβικής θρησκείας, οι οποίοι συνδυάζουν τις τελετές τους με όργια και δολοφονίες και δεν έχουν τον παραμικρό σεβασμό ούτε για τους φιλικούς ούτε για τους οικογενειακούς δεσμούς.
Στο Φονικό δάσος μπορεί να συναντήσεις τον θάνατο. Και κάτι ακόμη πιο τρομακτικό. Το Χθες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου