23/6/17

Α μπε μπα μπλομ, του κ. M.J. Arlidge


Να ένα δίλημμα που δεν θα ήθελα ποτέ να αντιμετωπίσω: Σκότωσε ή θα σκοτωθείς. Πάνω σε αυτή τη σκέψη κατάφερε ο συγγραφέας και έστησε ολόκληρο μυθιστόρημα, με έναν παλαβό που απαγάγει διάφορα ζευγάρια και τα κρατά φυλακισμένα σε άθλιες συνθήκες μέχρι ο ένας από τους δύο να σκοτώσει τον άλλον.
Όταν διάβασα πρώτη φορά την περίληψη αρνήθηκα να διαβάσω το βιβλίο, επειδή φοβήθηκα ότι θα δώσει έμφαση στον ψυχισμό των απαχθέντων, στο πώς παίρνουν την απόφαση να σκοτώσουν και στα συναισθήματά τους κάθε στιγμή και δεν ήθελα να πιεστώ τόσο πολύ συναισθηματικά. Όμως από την άλλη είδα ότι ο κόσμος το αγάπησε, μεταφράστηκαν και πολλά ακόμη από τη σειρά, το βρήκα και σε καλή τιμή, ε, το διάβασα. Δεν είναι τελικά έτσι όπως φοβόμουν. Η έμφαση δίνεται στην αστυνομική διάσταση του μυθιστορήματος και στις ενέργειες της αστυνομίας και της Έλεν Γκρέις. Υπάρχουν και κάποιες σκηνές που είναι λίγο έντονες, αλλά τίποτα ιδιαίτερο.
Θα έλεγα ότι το βιβλίο υστερεί στην περιγραφή συναισθημάτων, δεν κατάφερε να με κάνει να συμπάσχω με κανέναν από όσους εμφανίζονται (θύτες, θύματα και αστυνομικούς). Επίσης, οι διάλογοι όπου υπάρχουν δεν έχουν ένταση και η αιτιολόγηση από τον ηθικό αυτουργό των δολοφονιών δεν με κάλυψε πλήρως.
Παρ' όλα αυτά το βιβλίο είναι καλά γραμμένο, μου κράτησε το ενδιαφέρον και πιστεύω ότι θα υπάρχει εξέλιξη στον τρόπο γραφής του συγγραφέα, οπότε σύντομα θα διαβάσω και το δεύτερο της σειράς.

Βαθμολογία: 7/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 
Το κορίτσι βγήκε μέσα από το δάσος μισοπεθαμένο.
Η ιστορία που διηγήθηκε ήταν απίστευτη. Αλλά αληθινή.
Κάθε λεξη φρικιαστική...
Μέρες αργότερα, βρίσκεται άλλος ένας απελπισμένος δραπέτης – κι αρχίζει να διαφαίνεται ένα συγκεκριμένο εγκληματικό μοτίβο. Δυάδες θυμάτων απάγονται, φυλακίζονται και στη συνέχεια έρχονται αντιμέτωπες με ένα φριχτό δίλημμα: να σκοτώσουν ή να σκοτωθούν.
Θα προτιμούσες να χάσεις τη ζωή σου ή τα λογικά σου;
Η επιθεωρήτρια Έλεν Γκρέις έχει καταφέρει να δαμάσει τους δικούς της δαίμονες κατά την άνοδό της στην κορυφή. Ενώ ηγείται της έρευνας για τον εντοπισμό αυτού του αθέατου κτήνους, ανακαλύπτει ότι ίσως οι επιζώντες –η ζωντανή απόδειξη της υπογραφής του δράστη– να είναι αυτοί που κρατούν στα χέρια τους το κλειδί για τη λύση της υπόθεσης.
Κι αν δεν καταφέρει να τη λύσει, θα πεθάνουν κι άλλοι…

1 σχόλιο:

  1. Α, το βρηκα σε οικονομική τιμή μαζί με ένα άλλο δικό του, αλλά δεν τα αγόρασα. Επειδή όμως εμπιστεύομαι το κριτήριό σου, είδα ότι του έδωσες μόνο 7/10 άρα καλά έκανα και δεν τα αγόρασα! Καλό μεσημέρι ✿

    ΑπάντησηΔιαγραφή