13/12/16

Θέλω να σε τρομάξω, της κ. Μαρίας Μηλιαρά


Το μυθιστόρημα αφορά κατά κύριο λόγο την επιβίωση μιας γυναίκας με ένα μικρό παιδί σε καιρό πολέμου. Η βασική ηρωίδα, η Ελένη, προκειμένου να προστατέψει τη ζωή του μικρού εγγονού της του Νικόλα τον παίρνει και φεύγουν από την Αυστρία όπου ζουν και έρχονται στην Ελλάδα με πλαστή ταυτότητα, λίγο πριν ξεκινήσει ο β' παγκόσμιος πόλεμος. Όλο το βιβλίο είναι μια εξιστόρηση σε πρώτο πρόσωπο των όσων συνέβησαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην εμπόλεμη Ελλάδα.
Μπορεί να είναι ένα μυθιστόρημα που να αναφέρεται στον πόλεμο, αλλά αυτός απλώς υπάρχει "σαν φόντο" στο βιβλίο, δεν έχουμε περιγραφές μαχών ή συγκλονιστικές περιγραφές των συνθηκών που επικρατούσαν στις πόλεις κατά τη διάρκεια της κατοχής από τους Γερμανούς- δεν είναι δηλαδή σαν το "Όταν ο ήλιος" που το διάβασα έφηβη και μίσησα τον πόλεμο και φοβήθηκα την πείνα... Σαφώς και υπάρχουν αναφορές στην πείνα, το φόβο, την έλλειψη εμπιστοσύνης στον πλησίον, αλλά για εμένα το κεντρικό νόημα του βιβλίου είναι άλλο: πόσο πολύ μπορεί να αγωνιστεί μια γυναίκα μόνη, προκειμένου να μειώσει την έκθεση σε κίνδυνο των ανθρώπων που αγαπάει. 
Είναι γεμάτο από συναισθήματα, την αγάπη της Ελένης προς την κόρη και το γαμπρό της, προς τον άντρα της και τους γονείς της, προς τους καινούριους φίλους που έκανε και της στάθηκαν σαν αληθινή οικογένεια... Ο φόβος να μην εκθέσει σε κίνδυνο τους αγαπημένους της από μια λάθος ενέργεια και η απόλυτη αγάπη, το απόλυτο δόσιμο στον μικρό εγγονό της, η αγωνία να μην του λείψουν τα βασικά και το άγχος της να διατηρήσει άσβεστη στην ψυχούλα του την αγάπη προς τους γονείς του. Και μέσα σε όλα αυτά γίνεται αναφορά στις δυσκολίες που είχανε προκειμένου να επιβιώσουν στην κατοχική Ελλάδα, η Ελένη να λυγίζει αλλά να σφίγγει τα δόντια της για να μπορέσει να σταθεί όρθια και να μην απομείνει μόνος ο μικρός. 
Ειλικρινά, συγχαρητήρια στη συγγραφέα που κατάφερε να δώσει τόσα πολλά από το πρώτο της κιόλας μυθιστόρημα. Το μόνο που με ξένισε είναι η χρήση του πρώτου προσώπου, στο τέλος του βιβλίου κατάλαβα για ποιο λόγο το έκανε, αλλά θα προτιμούσα να ήταν σε τρίτο πρόσωπο.

Βαθμολογία: 9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου