2/12/17

Αγγέλικα η μαντενούτα, της Ελένης Κεκροπούλου




Το βιβλίο αφορά τη ζωή της Αγγέλικας Νίκλη, της μητέρας του Διονυσίου Σολωμού, την οποία κατά κάποιο τρόπο "αγόρασε" ο κόμης Σαλαμόν από τον φτωχό πατέρα της και την έκανε ερωμένη του - αυτό ήταν η μαντενούτα, μια ερωμένη.

Δεν είμαι σίγουρη ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω τον όρο μυθιστόρημα για το συγκεκριμένο έργο. Στα περισσότερα ιστορικά μυθιστορήματα που έχω διαβάσει βασικό ρόλο στην πλοκή παίζουν πρόσωπα δημιουργημένα από τη φαντασία του συγγραφέα που ζουν και κινούνται μια συγκεκριμένη εποχή και αποτελούν το συνδετικό κρίκο για να ρέει όμορφα η ιστορία. Σε αυτό το βιβλίο όλοι όσοι εμφανίζονται είναι υπαρκτά πρόσωπα και η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τις ζωές τους. Νομίζω ότι η συγγραφέας ένωσε τις ιστορικές πηγές που αφορούσαν τα πρόσωπα της ιστορίας και χρησιμοποίησε τη φαντασία της μόνο όσο χρειαζόταν ώστε να μην είναι κουραστικό το βιβλίο και να ρέει η πλοκή πιο εύκολα. 

Μέσα από τη διήγηση μας δίνει τα έθιμα και τις συνήθειες των Ελλήνων στην ενετοκρατουμενη Ζάκυνθο στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα, κυρίως όσον αφορά το κληρονομικό δίκαιο και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, ενώ μας περιγράφει και την ιστορία της περιοχής. Όλα αυτά αν και καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του βιβλίου γίνονται με τρόπο ανάλαφρο, εύπεπτο και καθόλου κουραστικό. Το κύριο μέρος της πλοκής αφορά φυσικά τη ζωή της Αγγέλικας από τη στιγμή που την παρέδωσε ο πατέρας της στον κόμη μέχρι το τέλος της, ενώ μέσω αυτής μαθαίνουμε και για τη ζωή του Διονύσιου Σολωμού, του πρώτου της γιου με τον κόμη.

Σαν ιστορικό το βιβλίο είναι πάρα πολύ καλό, όμως είναι αποστασιοποιημένο από το συναίσθημα. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι γραμμένο σε τρίτο πρόσωπο εκτός από το τελευταίο κεφάλαιο. Εκεί, το ρόλο του αφηγητή παίρνει η ίδια η Αγγέλικα και με πολύ συναίσθημα δίνει η ίδια το τέλος στην ιστορία ενημερώνοντάς μας για το τι συνέβη στη ζωή των μελών της οικογένειάς της και εκφράζοντας το παράπονό της για μια ολόκληρη ζωή που την έζησε ως έρμαιο της μοίρας και των αποφάσεων που πήραν άλλοι για αυτήν.

Βαθμολογία: 8/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 


Το μυθιστόρημα για την πραγματική ζωή της μητέρας του Διονυσίου Σολωμού.
Το όνομά της Αγγέλικα Νίκλη. Όμορφη σαν την ίδια την αναδυομένη Αφροδίτη. Ο πατέρας της, ένας κατατρεγμένος Μανιάτης, θύμα της φτώχιας και της ανάγκης, την πούλησε στον βαθύπλουτο «Ταμπακιέρη», τον Ζακυνθινό κόντε Σαλαμόν. Αυτός θα απαρνηθεί τη γυναίκα του και τα παιδιά του, και θα απειλήσει με αποκλήρωση τον νόμιμο γυιό του Ροβέρτο, επειδή συντάχθηκε με τους Δημοκρατικούς που αγωνίζονταν για την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα…
Από την ανίερη ένωση του ηλικιωμένου κόντε με την μικρή ερωμένη του, θα γεννηθούν τρεις γυιοί. Ο πρώτος θα γίνει ένας σπουδαίος ποιητής. Ο δεύτερος σημαντική πολιτική προσωπικότητα των Επτανήσων. Και ο τρίτος, γυιός μεταθανάτιος του κόντε, θα χάσει όλα του τα προνόμια… Μετά από χρόνια, θα αγωνιστεί για να κερδίσει το όνομα και την περιουσία που του στέρησαν τα δυο μεγαλύτερα αδέρφια του. Θα αγωνιστεί και για την χαμένη τιμή της μάνας του, σε μια δίκη που θα αφήσει εποχή στα Επτάνησα. Την Δίκη των αδελφών Σολομών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου