18/4/18

Αιματοβαμμένη πολιτεία, του Νίκου Καραλή


1821. Η επανάσταση των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και οι κάτοικοι του Μεσολογγίου ξεσηκώνονται και απελευθερώνουν την περιοχή τους. Κάπως έτσι ξεκινά η εξιστόρηση των γεγονότων που καταλήγουν στην γνωστή σε όλους μας ηρωική έξοδο και την σφαγή των κατοίκων της πόλης. Ήδη από τις πρώτες σελίδες μας παρουσιάζονται οι οπλαρχηγοί του Μεσολογγίου με μια διακριτική επεξήγηση της θέσης και της εμφάνισης τους, πράγμα που είναι καλό επειδή εγώ προσωπικά δεν τους γνώριζα. Στην πορεία φυσικά συναντάμε και άλλους αρματολούς, καπεταναίους και ήρωες της εποχής, οι οποίοι συνέδραμαν τους Μεσολογγίτες στον αγώνα τους.
Είναι εκπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας έχει δέσει σε ενιαίο σύνολο τις ιστορικές πηγές με την μυθιστορία. Πιστεύω ότι τα ιστορικά δεδομένα και οι πηγές για εκείνη την εποχή δεν είναι πολλά και είναι δύσκολο να βρεθούν, παρόλα αυτά ο συγγραφέας κατάφερε και κάλυψε τυχόν κενά στις πληροφορίες του με μαγικό τρόπο.
Οι δύο πολιορκίες του Μεσολογγίου περιγράφονται με τρόπο εξαιρετικό.  Προσωπικά, δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω περιγραφές μαχών επειδή συνήθως είναι γρήγορες, με απότομες εναλλαγές προσώπων και γεγονότων και κάπου χάνομαι.  Εδώ δεν έχει συμβεί αυτό καθόλου.  Οι περιγραφές ήταν ακριβείς, ήταν πάντα σαφές ποιος μιλούσε ή ποιος πολεμούσε και πού βρισκόταν.  Ακόμη και εγώ που δεν έχω πάει ποτέ στο Μεσολόγγι δεν μπερδεύτηκα με τις περιγραφές του χώρου, ήταν σαν με κάποιο μαγικό τρόπο ο συγγραφέας  να μου σχεδίασε ένα χάρτη στο μυαλό μου. Το ίδιο και με τις περιγραφές των μαχών και των πολεμικών τακτικών που ακολούθησαν αμφότεροι οι στρατοί Ελλήνων και Οθωμανών, τις κατάλαβα πλήρως αν και δεν γνωρίζω από στρατό και στρατηγικές.
Χωρίς να αναλωθεί σε αναλύσεις συναισθημάτων είναι πάντα σαφές πώς αισθάνονται οι ήρωες του βιβλίου-  ακόμη και οι Τούρκοι.  Αν και το τέλος είναι γνωστό και μη αμφισβιτήσιμο ως ιστορικό γεγονός, πραγματικά στεναχωρήθηκα όταν όλα τελείωσαν, με έπνιξε ένας κόμπος.  Συνέπεσαν σχεδόν και οι μέρες που διάβαζα το βιβλίο με τις μέρες που πια μπήκε σε τελική τροχιά η εξόντωση των Μεσολογγιτών, οπότε τα συναισθήματα ηταν πιο έντονα-  ήταν ανατριχιαστικό να συνειδητοποιώ ότι 192 χρόνια πριν, την ίδια ημερομηνία συνέβη το γεγονός που διάβαζα εκείνη τη στιγμή.
Σε γενικές γραμμές το βιβλίο είναι καταπληκτικό, αρπάξτε το όπου το βρείτε και αφήστε τον εαυτό σας να ζήσει στιγμές ανδρείας και αγάπης για τον συνάνθρωπο.

Βαθμολογία: 10/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

Επάνω στον καμβά της πολιορκίας του Μεσολογγίου και της ηρωικής εξόδου, μίας πτυχής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, φιλοτεχνείται ο μύθος αυτού του βιβλίου.
Τα τραγικά γεγονότα, βαθιά χαραγμένα στην ψυχή του έθνους μας, επιστρέφουν στην επιφάνεια και αναβιώνουν τις ιστορικές μνήμες, που φωλιάζουν μέσα μας.
Γινόμαστε έτσι, όχι μόνο μακρινοί θεατές, αλλά και συμμέτοχοι στον μύθο καθώς ο ρεαλισμός του μας απορροφά.
Ταυτιζόμαστε με τη μοίρα των πολιορκημένων και ενώνουμε το «τώρα με το τότε» σαν να μην πέρασαν τόσα χρόνια.
Γινόμαστε, όχι παρατηρητές, αλλά, μέτοχοι της ιστορίας μας, μέτοχοι των μηνυμάτων της, που ως λαός τα έχουμε ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου