5/4/18

Ίντα λέγουσιν στην πλώρη, του Φάνη Φαντέμη

Το "Ίντα λέγουσιν στην πλώρη" είναι ένα βιβλίο με ναυτικές ιστορίες, μια ματιά στον μικρόκοσμο του πληρώματος των πλοίων του εμπορικού ναυτικού. Ο κ. Φαντέμης διηγείται στιγμές από τη ζωή στα εμπορικά πλοία τα μεταπολεμικά (κυρίως) χρόνια, όταν η Ελλάδα ήταν μεγάλη εμπορική ναυτική δύναμη και το πλήρωμα των πλοίων αποτελούνταν κυρίως από Έλληνες. 
Περιγράφονται πολύ όμορφα οι συνθήκες της ζωής των ναυτικών, η έλλειψη καταναλωτικών αγαθών και οι δυσκολίες που προκύπτουν από τη συμβίωση σε ένα τόσο μικρό χώρο πολλών διαφορετικών χαρακτήρων. Ακριβώς όπως συμβαίνει πολλές φορές στη στεριά, έτσι και μέσα στα πλοία ο "ισχυρός" εκμεταλλεύεται τον αδύναμο (ή τον υφιστάμενό του) και βλέπουμε σε πολλές ιστορίες τον καπετάνιο ή τον πλοιοκτήτη να προσπαθεί μέσα από τον κόπο των υπόλοιπων να βγάλει περισσότερο κέρδος. Όμως σε εξίσου πολλές ιστορίες βρίσκουμε τον καπετάνιο να πληρώνει το τίμημα της πονηριάς του και μάλιστα με τρόπο που μου έφερε γέλιο. 
Σε γενικές γραμμές το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα, ο κ. Φαντέμης αν και περιγράφει μια δύσκολη ζωή έγραψε μια συλλογή ιστοριών ανάλαφρη και εύκολη στην ανάγνωση.  Δεν έχει δώσει έμφαση στις δυσκολίες της ζωής των ναυτικών, αντιθέτως μου φαίνεται ότι συγκέντρωσε όλες τις (κατά κάποιο τρόπο) ευχάριστες αναμνήσεις του από τη  ζωή στα καράβι, ίσως και από περιστατικά που του διηγήθηκαν γνωστοί του και τα έβαλε όλα σε ένα βιβλίο. 


Το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Aν ο Νίκος Καββαδίας ήταν ο κορυφαίος ποιητής της ναυτοσύνης σίγουρα ο Φάνης Φαντέμης (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Μήτσου Ανδριώτη) ήταν από τους κορυφαίους πεζογράφους της. Και ναι μεν ο Φαντέμης «έφυγε» πρόσφατα, όμως μας άφησε ζωντανές βαπορίσιες ιστορίες μιας άλλης εποχής, όταν τα καπνιστήρια των βαποριών γνώριζαν δόξες και ο Φάνης κατάφερνε να αποτυπώνει και απαθανατίζει καταστάσεις που συγκινούν. Και όχι μόνο συγκινούν αλλά και βγάζουν γέλιο καθώς ήταν η εποχή που οι ναυτικοί μας Ο Φάνης Φαντέμης ζωγράφισε με πολύχρωμες πινελιές τη ναυτική ζωή γιατί τη βίωσε ο ίδιος και την
απαθανάτισε με κινηματογραφικό τρόπο. Μόλις κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις «άλφα πι» δύο βιβλία του Φάνη Φαντέμη με τίτλους «Ιντα λέγουσιν στην πλώρη» και «Στα βαθιά νερά». Στο πρώτο περιλαμβάνονται ναυτικές ιστορίες και στο δεύτερο πέντε μεγάλα διηγήματα συν ένα με το ίδιο αντικείμενο. Ναυτικές ιστορίες και ανέκδοτα, μικρά και γουστόζικα, δοσμένα με μεγάλη ακρίβεια και με λεπτομέρειες τέτοιες, που έχεις την αίσθηση ότι τα έχεις ζήσει κι εσύ. Πικρές και γλυκές αλήθειες καταγραμμένες με αφηγηματική γλαφυρότητα. Ο Φάνης Φαντέμης απεικονίζει με φωτογραφικό τρόπο την πραγματική ζωή μέσα στο βαπόρι ενώ με εκπληκτικό ρεαλισμός σκιαγραφεί τους χαρακτήρες των ναυτικών. Πρωταγωνιστές ναυτικοί, κάποιοι απ’ αυτούς επαναστάτες, αλλά και καπετάνιοι κάθε μορφής, όπως και εφοπλιστές σπαγγοράματα, πονηροί και εκμεταλλευτές… Ο Φάνης Φαντέμης μας κάνει συμμέτοχους και συμπρωταγωνιστές στις ναυτικές ιστορίες του και μας ταξιδεύει για όμορφες, γοητευτικές και απολαυστικές περιπέτειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου