5/4/18

Άνθη του χειμώνα, της Jane Thynne.


Δεύτερο βιβλίο με την Κλάρα Βαιν, η οποία συνεχίζει να είναι ηθοποιός στην Γερμανία στα μέσα της δεκαετίας του 1930 και ταυτόχρονα κατάσκοπος των Άγγλων.  
Η καριέρα της εχει εξελιχθεί, είναι πια σχετικά διάσημη αφού έχει την υποστήριξη κορυφαίων Ναζί, ενώ η προσωπική της ζωή είναι ελαφρώς βαλτωμένη. 
Ως ιστορική αναδρομή στα χρόνια λίγο πριν την έναρξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου το βιβλίο είναι καλό.  Δεν έχει τη μαγεία του πρώτου βιβλίου, όμως συνεχίζει να μας διηγείται τις αλλαγές και τον τρόπο ζωής στη Γερμανία της εποχής, η οποία στην ουσία προετοιμάζεται για πόλεμο κυριαρχίας. Αυτή τη φορά μαθαίνουμε για τη Λουφτβάφε, αφού η Κλάρα γνωρίζει κάποιους από τους κορυφαίους αεροπόρους της Γερμανίας, ενώ ταυτόχρονα αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι υπάρχει στ' αλήθεια το ενδεχόμενο ενός πολέμου.  Παρουσιάζονται και κάποια στοιχεία για την Αγγλία της εποχής, ενώ ρόλο στο βιβλίο αποκτούν και άλλοι Άγγλοι.  
Η αλήθεια είναι ότι δυστυχώς δεν μου άρεσε. Το βρήκα αργό, η πλοκή σερνόταν, πολλοί διάλογοι και λίγη δράση. Επίσης μου φάνηκε αδιανόητο το πώς Γερμανός πιλότος στην ουσία έδωσε κρατικά μυστικά στην Κλάρα χωρίς κανέναν ενδοιασμό και χωρίς δεύτερη σκέψη, ειδικά στα χρόνια που περιγράφονται στο βιβλίο, όπου όλοι φοβόταν ακόμη και τη σκιά τους. Με ποια λογική την πήρε μαζί του και γιατί της είπε όσα της είπε- δεν θα το καταλάβω, το θεωρώ μεγάλο λάθος πλοκής που δεν με πείθει.  
Ακόμη ένα πρόβλημα που έχω με το βιβλίο: για κάποιο λόγο όταν διάβασα το οπισθόφυλλο κατάλαβα ότι η Κλάρα θα έμπαινε μέσα στη σχολή για νύφες, ότι θα εκπαιδευόταν εκεί.  Μάλλον φταίει το ότι είχα διαβάσει το οπισθόφυλλο της Αγγλικής έκδοσης όπου και υπονοείται κάτι τέτοιο και αποφάσισα να το διαβάσω όταν μεταφραστεί, οπότε και αμέλησα να διαβάσω το οπισθόφυλλο της ελληνικής έκδοσης που είναι πιο ξεκάθαρο.  Δε φταίει βέβαια το βιβλίο σε αυτό, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα είναι ότι εγώ μέχρι λίγο πριν το τέλος περίμενα να μπει στη σχολή ως υποψήφια νύφη. 
Τέλος πάντων, αν σας αρέσει η Ευρωπαϊκή ιστορία διαβάστε το, έχει ωραία στοιχεία μέσα. Αν θέλετε ένα κοινωνικό ή ένα βιβλίο κατασκοπείας καλύτερα διαλέξετε κάτι άλλο.  

Βαθμολογία:  5/10.

Η άποψή μου για το πρώτο βιβλίο είναι εδώ: Μαύρα ρόδα

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Βερολίνο, 1937. Η πόλη ακτινοβολεί αίγλη και φιλοδοξία. Όμως ο κίνδυνος κρύβεται σε κάθε σκιά...

Το πρωί η Κλάρα Βάιν είναι ηθοποιός στα περίφημα στούντιο της Ufa, ενώ το βράδυ είναι μυστική πράκτορας της Βρετανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Μια νεαρή γυναίκα βρίσκεται άγρια δολοφονημένη στον κήπο της Σχολής για Υποψήφιες Νύφες στο Βερολίνο, όπου εκπαιδεύονται οι μέλλουσες σύζυγοι αξιωματικών των Ες Ες. Η Κλάρα σύντομα ανακαλύπτει ότι ο φόνος συνδέεται με ένα πολύ απειλητικό μυστικό.

Καθώς ο Εδουάρδος ο Όγδοος, ο οποίος έχει παραιτηθεί πρόσφατα από τον αγγλικό θρόνο, και η σύζυγός του Γουόλις ετοιμάζονται να επισκεφθούν το Βερολίνο και ενώ οι αδελφές Μίτφορντ σαγηνεύουν την υψηλή κοινωνία, η Κλάρα πρέπει να δράσει στο σκοτάδι για να μάθει την αλήθεια και να τη μεταφέρει στο Λονδίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου