4/9/18

Η γυναίκα στο παράθυρο, του A. J. Finn


Να πάθω άλλη μια φορά, μπας και μάθω επιτέλους να μην παίρνω βιβλία που διαφημίζονται και που τα παινεύει όλος ο κόσμος χωρίς να κάτσω να διαβάσω πρώτα λίγο. 
Δεν μου άρεσε ιδιαίτερα. Ίσως αν δεν είχε τόσο καλές κριτικές (έχει βαθμολογία 3,99 στο goodreads αυτή τη στιγμή) να μην ήμουν τόσο απογοητευμένη, αλλά όταν περιμένω να διαβάσω ένα εκπληκτικό βιβλίο θρίλερ/μυστηρίου σίγουρα ελπίζω ότι θα είναι κάτι πιο ενδιαφέρον από αυτό. 
Με εκνεύρισε που σε κάθε αλλαγή κεφαλαίου (κάθε κεφάλαιο ταυτίζεται με μια ημερολογιακή ημέρα) υπήρχαν πολλές κενές σελίδες. Με κούρασαν οι υπερβολικά πολλές αναφορές σε ασπρόμαυρες ταινίες, δεν με ενδιαφέρει, με αφήνει παγερά αδιάφορη ποιες παλιές ταινίες άρεσαν στο συγγραφέα και θέλει να κάνει αναφορά σε αυτές. Επίσης, και επειδή είμαι άσχετη με τον αμερικανικό ασπρόμαυρο κινηματογράφο με καταμπέρδεψε όλες τις φορές που μετέφερε μέσα στην πλοκή διαλόγους από τις ταινίες. 
Βρήκα επίσης το βιβλίο επιφανειακό. Προσπάθησε να πιάσει πολλά θέματα, πολύ σοβαρά, όπως την απώλεια, το μετατραυματικό σοκ και κάποιες  σοβαρότατες ψυχικές διαταραχές χωρίς να εξηγεί και να εμβαθύνει σε κάτι, εκτός από το φόβο της ηρωίδας να βγει από το σπίτι της. Και πάλι όμως, ακόμη και σε αυτό δεν κατάφερε να μου μεταφέρει το συναίσθημά της. Τέλος πάντων. 
Το καλό είναι ότι διαβάζεται εύκολα.  Από τις 500 περίπου σελίδες καμιά 50 είναι κενές, καμιά 150 είναι διάλογοι, καμιά 20 είναι οι αναφορές σε ταινίες (οκ, εδώ ίσως υπερβάλλω λίγο), ε, ότι μένει διαβάζεται εύκολα. Επίσης όντως έχει ανατροπές, αρκετές κιόλας, οπότε αν δε σε πειράζουν αυτά που ενόχλησαν εμένα παρ' το και διάβασέ το, μπορεί και να σου αρέσει εσένα. 

Βαθμολογία:  3/10.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Δεν είναι παράνοια αν πραγματικά συμβαίνει…
Η Άννα Φοξ ζει μόνη της, κλεισμένη στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη, του οποίου το κατώφλι αδυνατεί να διαβεί. Περνά τις μέρες της με τις αναμνήσεις παλιών ευτυχισμένων στιγμών, πίνοντας κρασί, βλέποντας παλιές ταινίες και… κατασκοπεύοντας τους γείτονές της.
Μια μέρα μετακομίζει στο απέναντι σπίτι η οικογένεια Ράσελ – ο πατέρας, η μητέρα και ο έφηβος γιος τους. Η τέλεια οικογένεια. Αλλά, όταν η Άννα, παρακολουθώντας από το παράθυρό της, βλέπει κάτι που δεν έπρεπε να δει, ο κόσμος της αρχίζει να καταρρέει και τα τρομερά μυστικά του να αποκαλύπτονται.
Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Τι κινείται στη σφαίρα της φαντασίας; Ποιος διατρέχει κίνδυνο και ποιος έχει τον έλεγχο;
Σ’ αυτό το διαβολικά ανατριχιαστικό θρίλερ, κανένας και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.
Έξυπνο, δυνατό και συγκινητικό, Η γυναίκα στο παράθυρο είναι ένα θρίλερ που φέρνει στο μυαλό του αναγνώστη τις καλύτερες στιγμές του Χίτσκοκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου