17/10/18

Έρωτας και αμαρτία, της Κάθριν Γουέμπ


Είναι ένα περίεργο βιβλίο. Μέχρι τη μέση η πλοκή ήταν πολύ αργή, όλοι μου φαινόταν αντιπαθητικοί και βασικά αν δεν είχα διαβάσει καλές κριτικές από άτομα που εμπιστεύομαι πιθανότατα θα το είχα αφήσει. Ευτυχώς κάποια στιγμή επιταχύνει τις εξελίξεις και γίνεται πιο ενδιαφέρον. 
Δεν έχει τύχει να διαβάσω πολλά κοινωνικά μυθιστορήματα που να καταφέρνουν να ξεφύγουν από την κλασική πορεία της ιστορίας (η κακόμοιρη ηρωίδα που της τυχαίνουν χίλια δεινά αλλά στο τέλος καταφέρνει να ζήσει ευτυχισμένα με τον αγαπημένο της δημιουργώντας μια ευτυχισμένη οικογένεια), οπότε σαν ιστορία μπορώ να πω ότι μου άρεσε πολύ, το βρήκα αρκετά πρωτότυπο. Μάλιστα, έχει καταφέρει να ενσωματώσει στην ιστορία με πολύ όμορφο τρόπο τις αναμνήσεις του Τζόναθαν, οι οποίες χρειάζεται να έχεις λίγο γερό στομάχι για να τις διαβάσεις, τις έχει αποδώσει πολύ καλά. 
Δεν μου άρεσε ο τρόπος που είναι γραμμένο. Δεν ξέρω τι πήγε να κάνει η συγγραφέας, οι διάλογοι ήταν περίεργοι, λίγο μου θύμιζαν σαπουνόπερα. Για παράδειγμα λέει: "Είναι ένα ελεεινό σκουλίκι", ή σε κάποιο άλλο σημείο:  "Είναι όλα βρομερά ψέματα". Με ξενίζουν τέτοιες εκφράσεις, δεν μου αρέσουν, οπότε αυτό θα μετρηθεί στα αρνητικά του βιβλίου και είναι κρίμα, επειδή μου χαλούσε τη διάθεση και όποια ατμόσφαιρα είχε καταφέρει να δημιουργήσει. 

Βαθμολογία: 6/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

Μπαθ, Αγγλία, 1821.
Η Ρέιτσελ ξεφεύγει από τη μίζερη ζωή της γκουβερνάντας όταν παντρεύεται έναν αυτοδημιούργητο επιχειρηματία. Επιτέλους, θα μπορέσει να αποκτήσει το δικό της σπιτικό και να κάνει οικογένεια. Όμως, σύντομα η ζωή της παίρνει απροσδόκητη τροπή όταν αναλαμβάνει να κρατάει συντροφιά στον μοναχικό Τζόναθαν Άλεϊν, που βασανίζεται από τις αναμνήσεις του πολέμου και από την εξαφάνιση της νεανικής αγάπης του, της Άλις.
Η Στάρλινγκ, το έκθετο παιδί που δουλεύει τώρα ως υπηρέτρια στην οικογένεια Άλεϊν, αγαπούσε την Άλις σαν αδελφή της και είναι βέβαιη ότι τη βρήκε κάποια συμφορά. Είναι, λοιπόν, αποφασισμένη να μάθει την αλήθεια που όλοι οι άλλοι θέλουν να ξεχάσουν... Η εμφάνιση της Ρέιτσελ ταράζει τα λιμνάζοντα νερά στο σπίτι των Άλεϊν και φαίνεται ότι οι σκοτεινές πτυχές του παρελθόντος θα φωτιστούν. Πίσω από τα αψεγάδιαστα πρόσωπα της κοινωνίας του Μπαθ ελλοχεύουν καταστροφικές αλήθειες. Το θάρρος της Ρέιτσελ και της Στάρλινγκ να «ξεθάψουν» το παρελθόν θα έχει πολύ ακριβό τίμημα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου