29/10/18

Εχθροί της αγάπης, της Ρεμπέκα Ντιν


Είναι τόσο απογοητευτικό όταν παίρνεις ένα βιβλίο ενθουσιασμένη με το οπισθόφυλλο και τελικά αποδεικνύεται "άνθρακας ο θησαυρός". Έτσι όπως διάβασα την περίληψη νόμιζα ότι θα διαβάσω ένα βιβλίο που αφορά την επιβίωση της Ζέλντα και της Βίκι κατά τη διάρκεια του β' παγκοσμίου πολέμου, και μάλιστα η μία στην Αγγλία και η άλλη στη Γερμανία (αντίπαλα στρατόπεδα). Τι διάβασα στην πραγματικότητα; 

Η κάθε μια από τις ξαδέρφες γέννησε τέσσερα (νομίζω) παιδιά, τα οποία πολύ σύντομα ανέλαβαν τα ινία του μυθιστορήματος. Το κάθε ένα από τα ξαδέρφια είχε διαφορετικό ρόλο στην πλοκή, και σίγουρα η συγγραφέας προσπάθησε να διηγηθεί τα ιστορικά γεγονότα από όλες τις πλευρές. 
Δηλαδή. Έχουμε ναζιστή, Εβραίο, Αμερικάνο, πιλότο της Αγγλικής πολεμικής αεροπορίας, χορεύτρια σε καμπαρέ, ηθοποιό, τραπεζίτη, άτομο που συνεργάζεται με τους γιατρούς χωρίς σύνορα (ή κάποια παρόμοια οργάνωση, δεν θυμάμαι τώρα) κτλ. Το τελείωσα ψες το βράδυ και σήμερα ανάθεμα αν μπορώ να κάνω τη σύνδεση ανάμεσα σε πάνω από ένα όνομα με το επάγγελμά του και το ποιανής παιδί είναι (της Ζέλντα ή της Βίκι). Κατά τη δική μου άποψη κατάφερε απλά να κάνει αναφορές ιστορικών γεγονότων, χωρίς καμία απολύτως εμβάθυνση, χωρίς ανάλυση συναισθημάτων και στο τέλος καταντώντας κουραστικό με τα πολλά του πρόσωπα και την άνευρη πλοκή. 
Τέλος πάντων, το τελείωσα και δεν έμεινε αδιάβαστα, άρα είχε κάτι που κατάφερε να με κρατήσει.

Βαθμολογία: 3/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

Βερολίνο 1909. Οι εξαδέλφες Ζέλντα και Βίκι πρόκειται να συναντηθούν με τους αδελφούς Ρέμερ -μια βραδιά που θ' αλλάξει τη ζωή τους για πάντα. Η Βίκι είναι μόλις δεκαεπτά χρονών όταν παντρεύεται τον Μπέρτολντ Ρέμερ και μετακομίζει από το ειδυλλιακό Γιόρκσιαρ στο Βερολίνο. Η προσαρμογή στη νέα της ζωή δεν είναι εύκολη, ιδίως από τη στιγμή που ανακαλύπτει πως η οικογένεια Ρέμερ παράγει πολεμικό εξοπλισμό για το γερμανικό στρατό. Καθώς ο πόλεμος πλησιάζει, εγκαταλείπει το Βερολίνο και τον άντρα της κι εγκαθίσταται με τα παιδιά της στην Αγγλία. Η εντυπωσιακή, μελαχρινή Ζέλντα, παντρεμένη με τον Γιόζεφ Ρέμερ, αδημονεί να ενταχθεί στην κοινωνική ζωή του Βερολίνου και να κόψει κάθε δεσμό με το αμερικάνικο παρελθόν της. Αλλά πίσω από την εξωτική ομορφιά της υπάρχει ένα βαθιά κρυμμένο μυστικό, που αν αποκαλυφθεί, μπορεί ν' απειλήσει όλα όσα αγαπάει. Ένα συναρπαστικό επικό μυθιστόρημα που καλύπτει τέσσερις δεκαετίες. Η φρίκη κι η καταστροφή δύο παγκοσμίων πολέμων σαρώνουν την Ευρώπη, δημιουργούν θύματα, γεννούν όμως και θυελλώδεις έρωτες και παντοτινούς δεσμούς, καθώς η αγάπη δοκιμάζεται μες στα παιχνίδια της μοίρας και της ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου