30/11/18

Η επόμενη στάση, του Δημήτρη Πολίτη



Πρωτότυπο βιβλίο, πολυπρόσωπο, με την αφήγηση σε τρίτο πρόσωπο, διαδραματίζεται κατά κύριο λόγο στις Βρυξέλλες. Οι πρωταγωνιστές είναι πολλοί και σταδιακά ο συγγραφέας μας περιγράφει τα βασικά σημεία της ζωής του καθενός. Όλοι τους έχουν ζήσει πολύ έντονες στιγμές στο παρελθόν, έφτασαν πολύ κοντά στο θάνατο οι ίδιοι ή χάσανε στενούς συγγενείς και αγαπημένα πρόσωπα.
Η ιστορία του καθενός από τους πρωταγωνιστές είναι μοναδική, με πολύ ωραία απόδοση συναισθημάτων και ωραίες περιγραφές καταστάσεων. Όλοι ζουν πλέον την απλή καθημερινή ζωή τους με τα απλά καθημερινά προβλήματα να τους παρασύρουν στην πανέμορφη ρουτίνα της καθημερινότητας, μέχρι τη χρονική στιγμή όπου οι ιστορίες δένουν με καταπληκτικό τρόπο μεταξύ τους και οι ήρωες συναντιούνται όλοι μαζί.
Η γραφή είναι απλή και στρωτή. Παρότι τα πρόσωπα είναι αρκετά, οι περιγραφές της προσωπικής ιστορίας του καθενός είναι επαρκείς ώστε να μην υπάρχει μπέρδεμα όταν μας δίνεται η συνέχεια της ιστορίας του καθενός.
Επίσης βρήκα πολύ εμπνευσμένο τον τίτλο και τη δομή του βιβλίου. Το κάθε κεφάλαιο αφορά μια στάση/ σημαντικό γεγονός στη ζωή ενός από τους πρωταγωνιστές. Φαντάζομαι ότι οι υπότιτλοι των κεφαλαίων αφορούν στο όνομα στάσεων του μετρό των Βρυξελλών και παραπέμπουν σε συγκεκριμένη διαδρομή. Επίσης, είναι αδύνατον να μην κάνω το συνειρμό ότι όλη η ζωή μας είναι ένα ταξίδι με προκαθορισμένους σημαντικούς σταθμούς και με συγκεκριμένο τελικό προορισμό.
Γενικά πρόκειται για ένα βιβλίο με πρωτότυπη δομή και με θέμα σύγχρονο και πολύ ενδιαφέρον. Μου κράτησε αμείωτη την προσοχή, ήθελα να δω τι θα γίνει στη συνέχεια της προσωπικής ιστορίας καθενός από τους πρωταγωνιστές. 

Βαθμολογία: 8/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου


Ο κύκλος της καθημερινότητας επαναλαμβάνεται αμείλικτος, απαράλλακτος, πολλές φορές αδυσώπητος. Από το φόβο της απόρριψης, χτίζουμε τείχη ανάμεσά μας, για να αισθανόμαστε τάχα πιο ασφαλείς μέσα σε αυτή την απομόνωσή μας. Αισθάνονται έτσι άραγε κι ο κολλημένος στο κινητό του νεαρός στο μετρό με το ξυρισμένο κεφάλι, η καλοδιατηρημένη, αψεγάδιαστα μακιγιαρισμένη πενηντάρα ή, ο στραπατσαρισμένος και καμπουριασμένος μετανάστης με το καχύποπτο και φοβισμένο βλέμμα που στέκονται δίπλα μας στο λεωφορείο; κι οι χιλιάδες άγνωστοι κι άγνωστες, που μας περιβάλλουν κάθε στιγμή από παντού, σ' αυτή τη μοναχική, συχνά αφόρητη καθημερινότητά μας; Οι ήρωες της "Επόμενης Στάσης", θα σας ταξιδέψουν στη δική τους καθημερινότητα, στη δική τους απομόνωση, στις δικές τους συγκλονιστικές προσωπικές ιστορίες. Όπου τα χέρια της μοίρας και τα πλοκάμια του πεπρωμένου δημιουργούν τις πιο απρόσμενες κι απίστευτες συμπτώσεις, τις πιο δυνατές εκπλήξεις και συναισθήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου