10/6/19

Το εγκαταλειμμένο πανδοχείο, Anna Katharine Green


Έχουν κάτι αυτά τα μυθιστορήματα μυστηρίου του 19ου αιώνα που τα κάνει διαφορετικά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα.  Κατά τη γνώμη μου δεν είναι τόσο η πλοκή και η ιστορία όσο η ατμόσφαιρα που δημιουργούν. Στην εποχή μας, όσοι διαβάζουμε αστυνομική λογοτεχνία ή μυθιστορήματα τρόμου είμαστε συνηθισμένοι στην σκοτεινή ατμόσφαιρα που κυριαρχεί σε αυτά και παρόλα αυτά το συγκεκριμένο βιβλίο κατάφερε να με εντυπωσιάσει με τις εικόνες που μου μετέφερε και με τη γενικότερη "σκοτεινιά¨του, παρότι γράφτηκε πριν από περίπου 150 χρόνια. 
Η υπόθεση είναι απλή αλλά καλή. Η ιδιοκτήτρια ενός πανδοχείου έχει στοιχεία ότι μέσα σε αυτό έγινε η δολοφονία μιας γυναίκας και χρόνια μετά από τα γεγονότα πασχίζει να αποκαλύψει την αλήθεια. 
Μου άρεσε πολύ η μεταφορά στην εποχή που περιγράφει. Παρά το ότι πρόκειται για ένα βιβλίο πρόγονο των βιβλίων μυστηρίου και τρόμου, είναι ολοφάνερη μια ευγένεια στους ήρωες του βιβλίου, οι ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί καθώς και μια εξαιρετικά έντονη αίσθηση καθήκοντος που όλα τα συναντάμε σε μυθιστορήματα κυρίως κοινωνικής φύσεως της εποχής εκείνης. 
Μου άρεσε ακόμη και ο τρόπος που είναι γραμμένος το βιβλίο. Η ιστορία εξελίσσεται μέσω ημερολογιακών καταγραφών και γραμμάτων, ενώ μέσα από τις ιστορίες τρίτων προσώπων μαθαίνουμε όλα τα σημεία που μας ενδιαφέρουν. 
Γενικά το βιβλίο είναι πολύ καλό, αλλά όσοι επιλέξετε να το διαβάσετε θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι γενικά είναι αργό, η ιστορία εξελίσσεται μεν, αργά δε, και επίσης δεν έχει πολλές εντάσεις.  

Βαθμολογία: 7/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Ένα νεαρό ζευγάρι νεόνυμφων, καθ' οδόν για τον μήνα του μέλιτος, βρίσκει κατάλυμα για μια βραδιά στο πανδοχείο της κυρίας Τρούαξ. Το δωμάτιό τους, κάτι που δε γνωρίζει ούτε η ιδιοκτήτρια, κρύβει ένα μυστικό θάλαμο. Εκείνη τη νύχτα, η νεαρή νύφη δολοφονείται και εγκαταλείπεται στον θάλαμο. Το επόμενο πρωί, το ζευγάρι αναχωρεί για τη συνέχεια του ταξιδιού του. Ποια είναι όμως η γυναίκα στην αγκαλιά του νεαρού συζύγου; Μήπως αυτή διέπραξε το έγκλημα ή πρόκειται για κάτι πολύ πιο σκοτεινό;
Ένα ερειπωμένο πανδοχείο βόρεια της Νέας Υόρκης και οι ημερολογιακές καταχωρήσεις της ιδιοκτήτριάς του, αποτελούν το σκηνικό μιας αφήγησης με πολλαπλά σημεία αναφοράς.
Ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει το γοτθικό μυστήριο, την αστυνομική πλοκή και τις ιστορίες αγάπης δύο ζευγαριών. Με ιστορικό υπόβαθρο την επαναστατημένη Αμερική των τελών του 18ου αιώνα, η Άννα Κάθριν Γκριν αποδεικνύει πως κατέχει επάξια τον τίτλο της "Μητέρας της αστυνομικής μυθοπλασίας" στις Η.Π.Α, με το πρώτο της αστυνομικό μυθιστόρημα να προηγείται εννέα χρόνια του πρωτοεμφανιζόμενου Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και του θρυλικού Σέρλοκ Χολμς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου