4/6/19

Η Αγκάθα στο Οριάν Εξπρές, Lindsay Jayne Ashford



Να σας πω την αλήθεια, όταν ξεκίνησα να διαβάζω αυτό το βιβλίο πίστευα ότι θα υπάρχουν στην πλοκή στοιχεία που να παραπέμπουν στο πώς και γιατί εμπνεύστηκε η Αγκάθα Κρίστι την υπόθεση για το βιβλίο της "Έγκλημα στο Οριάν εξπρές". Εκ των υστέρων και ξαναδιαβάζοντας το οπισθόφυλλο, διαπιστώνω ότι μόνο τον εαυτό μου μπορώ να κατηγορήσω για αυτήν την λανθασμένη αντίληψη.

Η Αγκάθα ταξιδεύει με το Οριάν Εξπρές για τη Βαγδάτη, με σκοπό να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα μια δύσκολη για την προσωπική της ζωή περίοδο. Μέσα στο τρένο γνωρίζει δυο κυρίες, την Κάθριν και τη Νάνσι, οι οποίες επίσης έχουν τα δικά τους προβλήματα και ψάχνουν τρόπο να ξεφύγουν από μια άσχημη και δύσκολη καθημερινότητα. Η συγγραφέας αφιερώνει χρόνο στην προσωπική ιστορία της καθεμιάς από τις τρεις γυναίκες, αν και δίνει περισσότερη έμφαση στην ιστορία της Αγκάθα. Μέσα από τις σκέψεις και τις αναμνήσεις των τριών γυναικών μας καλεί να αντιμετωπίσουμε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, να προβληματιστούμε μαζί τους για το αν και πόσο έφταιξαν και τι θα μπορούσαν να είχαν κάνει διαφορετικά ώστε να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις που τους ανάγκασαν να μπουν στο τρένο και να ξενιτευτούν στη Βαγδάτη.
Αυτό που μου άρεσε πάρα πολύ στο βιβλίο είναι ο τρόπος που η συγγραφέας ζωντάνεψε την Αγκάθα Κρίστι. Έδειξε μια απλή γυναίκα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει όσο καλύτερα μπορεί την καθημερινότητα, αγωνιά για την οικογένειά της, ζηλεύει και ανησυχεί, αλλά επίσης αγαπά και αφοσιώνεται. 
Μου άρεσε επίσης πολύ η περιγραφή του ταξιδιού με το Οριάν Εξπρές. Περιγράφονται επαρκώς όλα όσα συνέβαιναν στο πολυτελές τρένο, τα κουπέ, τα φαγητά, η χωροταξία του τρένου, το πλήρωμα και ο τρόπος που αντιμετωπίζονταν κάποιες δύσκολες καταστάσεις όταν προέκυπταν. Επίσης, μέσα από τα μάτια της Αγκάθα μας δίνει και κάποιες σταγόνες από την καθημερινότητα των εργαζομένων στις ανασκαφές της Βαγδάτης, των Βεδουίνων, καθώς και λίγα βασικά στοιχεία της αρχαίας ιστορίας της περιοχής. 
Είναι ένα πάρα πολύ καλό μυθιστόρημα εποχής που αφορά κυρίως τις ανθρώπινες σχέσεις, ξεκάθαρα κοινωνικό αλλά καλογραμμένο, με έντονες εικόνες και ωραίες περιγραφές. Δεν θα το χαρακτήριζα γυναικείο, σε καμία περίπτωση, οι αντρικοί χαρακτήρες που συμμετέχουν στην ιστορία έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πλοκή, και επίσης παρά τη σοβαρότητα κάποιων θεμάτων με τα οποία καταπιάνεται λείπει τελείως ο μελοδραματισμός που πολύ συχνά συναντάμε σε κοινωνικά μυθιστορήματα. 

Βαθμολογία: 8/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Σε µια προσπάθεια να ξεπεράσει το τραυµατικό της διαζύγιο µε τον Άρτσι Κρίστι, η Αγκάθα Κρίστι ταξιδεύει µε το Οριάν Εξπρές µε προορισµό τη Βαγδάτη. Σε αντίθεση, όµως, µε τον διάσηµο ήρωά της, τον Ηρακλή Πουαρό, δεν µπορεί να διευθετήσει µε τόση τάξη τα µυστήρια που συναντά σε αυτό το µοιραίο ταξίδι.

Η Αγκάθα δεν είναι η µόνη στο τρένο που έχει µυστικά. Οι δύο συνταξιδιώτισσές της έχουν κι εκείνες τα δικά τους βάρη. Ο γάµος της Κάθριν Κίλινγκ κατέληξε σε τραγωδία, σπρώχνοντάς τη σε µια δεύτερη σχέση βυθισµένη στο ψέµα. Η νιόπαντρη Νάνσι Νέλσον παραπαίει απεγνωσµένη καθώς προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι είναι έγκυος από άλλο άντρα.

Οι τρεις γυναίκες δεν αποκαλύπτουν το παρελθόν τους η µία στην άλλη. Καθώς όµως το τρένο κατευθύνεται προς τη Μέση Ανατολή, οι παράλληλες τροχιές των ζωών τους θα διασταυρωθούν µε απρόβλεπτες συνέπειες…

Ατµοσφαιρικές εικόνες, σασπένς και βαθύ συναίσθηµα είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της συγκινητικής ιστορίας για τη δύναµη των µυστικών και τον αδελφικό δεσµό που αναπτύσσεται ανάµεσα στους ανθρώπους όταν µοιράζονται τον πόνο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου