9/12/19

Σερλοκ Χολμς - Ο λαβύρινθος του θανάτου


Τολμώ να πω ότι στην ενήλικη ζωή μου έχω διαβάσει αρκετές εκατοντάδες βιβλίων, όμως δεν έτυχε να διαβάσω κάποιο από τα κλασικά βιβλία του Arthur Conan Doyle με πρωταγωνιστή τον Σερλοκ Χολμς. Έτσι, το βιβλίο που έγραψε ο κ. James Lovegrove: "Sherlock Holmes- Ο λαβύρινθος του θανάτου" είναι στην ουσία η πρώτη μου επαφή με το δίδυμο Σέρλοκ Χολμς και Γουάτσον, και μπορώ να πω ότι το ευχαριστήθηκα πραγματικά. 
Καταρχήν μου άρεσε πολύ ο τρόπος που γράφει ο συγγραφέας. Η γραφή του είναι απλή και με ρυθμό που εναλλάσσεται από γρήγορο σε αργό όπως απαιτεί η πλοκή κάθε φορά. Οι περιγραφές είναι πολύ καλές και ευτυχώς δηλαδή, αφού η ιστορία απαιτεί τη σωστή απόδοση των χώρων όπου διαδραματίζεται και αν δεν υπήρχε η κατάλληλη περιγραφή δεν θα μπορούσα να καταλάβω μεγάλο μέρος της πλοκής. 
Βρήκα πολύ ωραία και την ιστορία που μας διηγήθηκε. Μετέφερε με πολύ ωραίο, σωστό και καθόλου εκνευριστικό τρόπο αποσπάσματα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας στο παρόν.  Γενικά όλη η έμπνευση της ομάδας των Ηλυσσίων ήταν ωραία και κατά τη γνώμη μου αποδόθηκε σωστά.
Τέλος, μου άρεσε ο τρόπος που ο συγγραφέας απέδωσε τη σχέση των δύο αντρών. Δεν υποτίμησε κανέναν αλλά αντίθετα τόνισε τα καλά στοιχεία του καθενός και τον τρόπο που λειτουργούν σαν ομάδα οι δυο τους, αφήνοντας όμως ταυτόχρονα και περιθώρια για ατομική δράση.
Σίγουρα θα διαβάσω κι άλλα βιβλία της σειράς όταν μεταφραστούν, ίσως να διαβάσω και κάποια από την κλασική σειρά, όχι για να κάνω σύγκριση ανάμεσα στους δύο συγγραφείς αλλά επειδή έχω την περιέργεια να δω πώς παρουσίασε τις ιστορίες του Σέρλοκ Χολμς ο σερ Arthur Conan Doyle. 

Βαθμολογία: 9/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

1895: Ο νέος πελάτης του Σέρλοκ Χολμς, δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, ζητά τη βοήθειά του για την εξαφάνιση της γοητευτικής, καλλιεργημένης και εξαιρετικά φιλελεύθερης κόρης του. Ο κύριος Χολμς και ο δόκτωρ Γουάτσον ανακαλύπτουν ότι και η αγνοού-μενη κοπέλα, η Χάνα Γούλφσον, αναζητούσε τη Σοφία, μια στενή φίλη της η οποία εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει ίχνη. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η Σοφία είχε στρατολογηθεί από την ομάδα των «Ηλυσίων», μια σχεδόν θρησκευτική σέχτα παθιασμένη με τους αρχαιοελληνικούς μύθους και τελετές, επικεφαλής της οποίας ήταν ο χαρισματικός σερ Φίλιπ Μπιουκάναν. O Χολμς ανακαλύπτει ότι η Χάνα, θέλοντας να βρει τι απέγινε η φίλη της, έχει ήδη εισχωρήσει στην ομάδα των Ηλυσίων με ψεύτικο όνομα. Και ενώ ο Σέρλοκ Χολμς συμφωνεί ότι η κοπέλα μπορεί να παραμείνει ως «πράκτοράς» του στη μυστικιστική αλλά φαινομενικά ακίνδυνη αίρεση, ο δόκτωρ Γουάτσον επιμένει ότι η Χάνα διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο. Εν τω μεταξύ, ο σερ Φίλιπ οραματίζεται την αναμόρφωση της ανθρωπότητας σύμφωνα με τα κλασικά ιδεώδη, χωρίς να αναλογίζεται το ολέθριο τίμημα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου