4/12/19

Ματωμένη έρημος - Karin Brynard


Το "Ματωμένη έρημος" είναι το πρώτο της σειράς με πρωταγωνιστή τον Αλμπέρτους Μπίσλααρ, τον επιθεωρητή που άφησε το Γιοχάνεσμπουργκ για μια πιο ήρεμη εργασιακή καθημερινότητα στην επαρχία. Η δολοφονία που καλείται να διερευνήσει είναι της Φρέντι, ιδιοκτήτριας μιας φάρμας στην περιοχή, και της θετής κόρης της, της Κλάρα.
Αν και σίγουρα ανήκει στην κατηγορία των αστυνομικών μυθιστορημάτων, διαφέρει από τα υπόλοιπα σύγχρονα αστυνομικά που κυκλοφορούν, αφού η ροή της ιστορίας είναι αργή και όλα γίνονται με αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πολλή ένταση στο βιβλίο. Και δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς αφού το εγκληματολογικό και ο ιατροδικαστής είναι σε άλλη πόλη, ενώ ο Μπίσλααρ έχει στη διάθεσή του μόνο δύο νέους και άπειρους αστυνομικούς για να διαλευκάνει την υπόθεση. Στις τελευταίες 150 περίπου σελίδες όμως η ροή επιταχύνεται καθώς ο Μπίσλααρ εντοπίζει υπόπτους και πια πλησιάζει στον εντοπισμό του θύτη. 
Το άλλο πρόσωπο που πρωταγωνιστεί στην ιστορία είναι η Σάρα, η αδερφή της δολοφονημένης Φρέντι, η οποία κατοικεί μόνιμα σε άλλη πόλη και ενώ έχει μεγαλώσει στη φάρμα έχει χρόνια να την επισκεφτεί και έχει απομακρυνθεί πολύ από την αδερφή της. Μου άρεσε πολύ ο γλυκός τρόπος με τον οποίο η συγγραφέας παρουσιάζει τις σκέψεις και τα αισθήματα της Σάρας, αλλά και τις τύψεις της για το ότι απείχε από τη ζωή της αδερφής της τα τελευταία χρόνια. Γενικά, ως χαρακτήρα τη συμπάθησα πολύ.
Πρέπει εδώ να πω ότι η Νότια Αφρική ως χώρα μου είναι τελείως άγνωστη. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι κατοικείται από μεγάλο ποσοστό λευκών σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Αφρικής, οπότε όλα όσα έγραφε για την ιστορία της περιοχής τα διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον. Καταφέρνει και βάζει με πολύ έξυπνο τρόπο εμβόλιμα στην πλοκή παραδόσεις και μύθους που αφορούν την περιοχή, κάτι που πάντα με χαροποιεί στα βιβλία που διαβάζω.
Το άλλο σημαντικό που θέλω να σημειώσω είναι ότι στο χώρο που διαδραματίζεται η ιστορία οι λευκοί είναι η μειοψηφία, οπότε υπάρχει ένας ρατσισμός απέναντί τους που φαίνεται σε πολλά σημεία του βιβλίου. Η φτώχεια στην περιοχή είναι μεγάλη και οι ιδιοκτήτες φάρμας φαίνεται να είναι τα εύκολα θύματα μια και οι εκτάσεις που έχουν στην κυριότητά τους είναι αχανείς και η φύλαξη είναι αδύνατη.
Μου άρεσε πολύ η περιγραφή της περιοχής. Ένιωσα πολλές φορές να πνίγομαι από την ζέστη που επικρατεί σε όλο το βιβλίο, μου άρεσε και ο τρόπος που περιγράφει τα έντομα που βρίσκονται παντού. Επίσης, μου έκανε εντύπωση και ο λόγος που χρησιμοποιεί η συγγραφέας- άλλες φορές πολύ περιγραφικός και άλλες φορές κοφτός. Στην αρχή η αλήθεια είναι ότι με ξένισε λίγο αλλά τελικά μου άρεσε.
Γενικά, πιο πολύ από το αστυνομικό κομμάτι του βιβλίου μου άρεσε ο χώρος που διαδραματίζεται και η γνωριμία με την Νότια Αφρική.

Βαθμολογία: 5/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Ένας βασανισμένος μπάτσος.
Ο Αλμπέρτους Μπίσλααρ έχει εγκαταλείψει το απαιτητικό αστυνομικό του πόστο και μια αποτυχημένη σχέση στο Γιοχάνεσμπουργκ για μια θέση στα μετόπισθεν - στις παρυφές της ερήμου Καλαχάρι.
Αλλά το όνειρό του να ζήσει μια ήρεμη ζωή στην ύπαιθρο σύντομα γκρεμίζεται από το ξέσπασμα της βίας στην περιοχή.
Μια άγρια δολοφονία, μια συγκλονισμένη Νοτιοαφρικανική κοινότητα.
Όταν μια εκκεντρική λευκή καλλιτέχνιδα και η μαύρη τετράχρονη θετή της κόρη δολοφονούνται στη φάρμα τους, οι εξαγριωμένοι λευκοί αγρότες στρέφουν τις υποψίες τους εναντίον του ιθαγενούς επιστάτη.
Τα μυστικά όλων γυμνά στο ανελέητο φως της ερήμου.
Στην προσπάθειά του να βρει τον δολοφόνο ο Μπίσλααρ θα βυθιστεί στις ραδιουργίες και τις φυλετικές εντάσεις της κοινότητας και θα διαπιστώσει ότι η βία δεν έχει γεωγραφικά και εθνικά σύνορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου