26/11/19

13 - Steve Cavanagh


Πάρα πολύ ωραίο βιβλίο. Αλήθεια, μου άρεσε πολύ. Είχα καιρό να διαβάσω ένα βιβλίο τόσο καλογραμμένο, που αν και γνώριζα τον δολοφόνο από τις πρώτες σελίδες είχα περιέργεια να δω πώς θα αποκαλυφθεί. 
Ο δικηγόρος Έντι Φλιν περιγράφει σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση το ιστορικό της δίκης του διάσημου Μπόμπι Σόλομον, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία της συζύγου του και ενός εκ των σωματοφυλάκων του. Ο δολοφόνος Κέιν περιγράφει σε τριτοπρόσωπη αφήγηση το πώς βιώνει την ίδια δίκη, ενώ παράλληλα μας μιλάει και για παλιότερα κατορθώματα της "καριέρας" του. 
Ο συγγραφέας έχει χτίσει πολύ καλά τους ήρωές του. Ο χαρακτήρας του Έντι περιγράφεται τόσο καλά, που τώρα μόλις αντιλήφθηκα ότι στην ουσία το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το τέταρτο μιας σειράς με αυτόν πρωταγωνιστή ("Διόπτρα";...τα τρία προηγούμενα πότε θα τα βγάλετε;). Υπάρχουν αναφορές στο βιβλίο για τα όσα έχει κάνει στο παρελθόν αλλά αυτό δεν επηρεάζει σε τίποτα την κατανόηση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Όσον αφορά τον Κέιν (το δολοφόνο) μας αναφέρει όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το παρελθόν του και για τον τρόπο δράσης του, μας βάζει μέσα στο μυαλό του και στα όσα αισθάνεται και σκέφτεται, με καταπληκτικό οφείλω να ομολογήσω τρόπο. 
Ο τρόπος που γράφει ο συγγραφέας είναι εξαιρετικός. Είχα κάποιο πρόβλημα στο να καταλάβω το δικαστικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών και ειδικά οι ορολογίες με μπέρδεψαν λίγο. Τελικά απ' ότι κατάλαβα ο εισαγγελέας έχει τελείως διαφορετικό ρόλο εκεί από τους δικούς μας εισαγγελείς, μπερδεύτηκα επίσης και με το ρόλο του κατήγορου, οπότε θα ήταν ίσως ιδανικό να υπάρχει ένα υπόμνημα με κάποιες επεξηγήσεις. Τα παραπάνω όμως δεν σημαίνουν ότι δεν κατάλαβα την υπόθεση ή ότι χάνει κάτι από την ποιότητά του το βιβλίο.
Μακάρι να πέσουν στα χέρια μου φέτος και άλλα τόσο καλογραμμένα βιβλία, σίγουρα ο συγγραφέας κέρδισε το ενδιαφέρον μου και ο Έντι Φλιν την συμπάθειά μου ως χαρακτήρας. 

Βαθμολογία: 10/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 


Ο φόνος δεν ήταν το δύσκολο κομμάτι. Ήταν απλώς η αρχή του παιχνιδιού.
O αστέρας του Χόλιγουντ Ρόμπερτ Σόλομον κατηγορείται για τη βάναυση δολοφονία της γυναίκας του και του εραστή της, όμως ισχυρίζεται απεγνωσμένα ότι δεν έχει καμία σχέση με το έγκλημα. Πρόκειται για τη δίκη του αιώνα και η υπεράσπιση θέλει τον συνήγορο Έντι Φλιν στην ομάδα της. Ο Έντι θα δεχτεί την πρόκληση, παρόλο που όλα δείχνουν πως ο Σόλομον είναι ένοχος. Καθώς όμως η δίκη εξελίσσεται, η αθωότητα του πελάτη του αρχίζει να διαφαίνεται. Ωστόσο, υπάρχει και κάτι άλλο που αρχίζει να διακρίνει… Κάτι ύποπτο και απειλητικό πλανάται ανάμεσα στους ενόρκους. Κάτι που θα τον κάνει να θέσει ένα αδιανόητο ερώτημα: Μήπως ο δολοφόνος δεν βρίσκεται στο εδώλιο; Μήπως είναι ένας από τους ενόρκους;
Υπάρχει κάποιος που θα σκότωνε για την καλύτερη θέση στην αίθουσα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου