13/11/19

Έμιλι - Cynthia Harrod-Eagles



Έπαθα μεγάλη ήττα με αυτό το βιβλίο. Το είχα στα ράφια και περίμενα να το πιάσω μια στιγμή που θα ήθελα να διαβάσω κάτι πραγματικά καλό, με ιστορικά στοιχεία και στενάχωρο. Καλά να πάθω, καθόλου δεν μου άρεσε. Δεν ήταν θέμα προσδοκιών, απλά δεν μου άρεσε τίποτα από αυτό το βιβλίο. 
Κατ' αρχήν, ας πιάσουμε τι γράφει στο οπισθόφυλλο.
"H Έμιλι Πάτζετ σοκάρει την οικογένειά της δηλώνει ότι αντί να υποκύψει στην πλήξη ενός
καθωσπρέπει γάμου, προτιμά να δουλέψει και να κερδίσει μόνη της τη ζωή της..". Και να το θυμάστε αυτό, επειδή η Έμιλι ΔΕΝ δουλεύει, απλά το δηλώνει. (πρώτη ήττα μου).
"Όταν η Ρωσίδα γιαγιά της την παίρνει να ζήσει μαζί της στην Άγια Πετρούπολη, η Έμιλι βρίσκει την ελευθερία που λαχταρά και για πρώτη. φορά ερωτεύεται με πάθος." Ναι. Μετά τη 200 σελίδα. (δεύτερη ήττα μου). Μια γιαγιά που γνωρίζει ελάχιστα την Έμιλι, την άφηνε να ζει από την ελεημοσύνη της θείας της και ξαφνικά την αγάπησε πάαααρα πολύ και μετά από 200 σελίδες την πήρε να ζήσει μαζί της στην Αγία Πετρούπολη. Όπου όντως ερωτεύτηκε, δεν μπορώ να πω.
"Η Επανάσταση έρχεται και η Έμιλι είναι η μόνη που μπορεί να σώσει την καινούργια της οικογένεια. Aποφασίζει να φύγουν από τη Ρωσία. Πρέπει όμως ν' αφήσει πίσω τον άντρα που αγαπάει, χωρίς να ξέρει καν αν είναι ζωντανός ή νεκρός...".Οκ. Η Επανάσταση (και μαζί και ο Α΄παγκόσμιος πόλεμος που ήταν άλλος ένας λόγος για τον οποίο αγόρασα το βιβλίο) ήρθαν μετά από πάρα πολλές σελίδες. (Τρίτη ήττα μου). 
Οκ, συγγνώμη αλλά ένιωσα λίγο πουλημένη.

Λοιπόν. Εκτός από την υπόθεση που για εμένα δεν συμβάδιζε με όσα γράφονται στο οπισθόφυλλο δεν μου άρεσε καθόλου και ο τρόπος που γράφει η συγγραφέας. Ήταν λίγο σαν να βαριόταν να περιγράψει τα γεγονότα, απλά τα ανέφερε και όπου υπήρχαν περιγραφές δεν ήταν καθόλου καλές. Με το ζόρι έλεγε τα βασικά χαρακτηριστικά της εμφάνισης των πρωταγωνιστών. Καλά, αυτό δεν πειράζει και τόσο, αλλά όταν γράφεις ένα διήγημα στο οποίο οι περισσότεροι χώροι κατοικίας είναι πύργοι, κάστρα και γενικά μεγάλα κτίσματα, ε, βάλε και μερικές περιγραφές μέσα, μη λες μόνο ότι "ο Πύργος ήταν σκοτεινός και εγκαταλειμμένος" (παράδειγμα από το μυαλό μου αυτό, που όμως δεν απέχει από την πραγματικότητα).
Τόσα ρούχα, τόσα κοσμήματα και πολυτελή διαμερίσματα και εγώ διάβαζα μόνο ότι η Έμιλι φορούσε διαμάντια ή ζαφείρια ή μαργαριτάρια περίτεχνα (όλα τους, δεν μπορώ να πω) και ότι τα δωμάτια ήταν μεγάλα. Ε αμάν...
Όσον αφορά τα ιστορικά γεγονότα: 
Είναι ένα βιβλίο που διαδραματίζεται σε μια από τις πιο ταραγμένες περιόδους της Ρωσίας (για να μην πω όλης της Ευρώπης). Υπάρχει ο Ά παγκόσμιος πόλεμος και μετά η επανάσταση που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το ανατολικό μπλοκ, να σφαγιαστεί ο τσάρος και ολόκληρη η οικογένειά του και να δημιουργηθεί η (αχανής) Σοβιετική Ένωση. Η συγγραφέας προτίμησε να αναλώσει περίπου 400 από τις σελίδες του βιβλίου περιγράφοντας τη ζωή της Έμιλι (η οποία είναι η αλήθεια μου έβγαλε μια μιζέρια- η Έμιλι εννοώ) και άφησε λίγες σελίδες στις οποίες συνέπτυξε όλα αυτά τα γεγονότα. 

Τέλος πάντων, κατάφερα και το τελείωσα άρα θα είχε και κάτι θετικό που όμως δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να το σκεφτώ και να το γράψω. 


Βαθμολογία: 2/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου

H Έμιλι Πάτζετ σοκάρει την οικογένειά της δηλώνει ότι αντί να υποκείψει στην πλήξη ενός
καθωσπρέπει γάμου, προτιμά να δουλέψει και να κερδίσει μόνη της τη ζωή της.. "Όταν η Ρωσίδα γιαγιά της την παίρνει να ζήσει μαζί της στην Άγια Πετρούπολη, η Έμιλι βρίσκει την ελευθερία που λαχταρά και για πρώτη. φορά ερωτεύεται με πάθος.
Η Επανάσταση έρχεται και η Έμιλι είναι η μόνη που μπορεί να σώσει την καινούργια της οικογένεια. Aπoφασίζει να φύγουν από τη Ρωσία. Πρέπει όμως ν' αφήσει πίσω τον άντρα που αγαπάει, χωρίς να ξέρει καν αν είναι ζωντανός ή νεκρός...
Μια δραματική ερωτική ιστορία με φόντο τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Ρωσική Επανάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου