14/11/21

Μόνος μαζί σου - Βάϊος Κουκκόνης


Ένα σύγχρονο μυθιστόρημα που όπως μαρτυρά ο τίτλος αναφέρεται στη μοναξιά που βιώνουν πολλοί άνθρωποι στην καθημερινότητά τους ακόμη κι αν περιτριγυρίζονται από άλλους ανθρώπους. Γραμμένο από άντρα συγγραφέα, περιγράφει τη ζωή του Ερρίκου, του βασικού πρωταγωνιστή, ο οποίος από μικρό παιδί στην ουσία είναι μόνος του.

Το θέμα που επέλεξε ο συγγραφέας να ασχοληθεί είναι σκληρό. Με τη μοναξιά συμπορεύονται πολλές μορφές κακοποίησης, σωματικής και ψυχολογικής, που ασκούνται στους ήρωες του μυθιστορήματος. Άλλες φορές μας παρουσιάζει την οπτική αυτών που υφίστανται τη βία και άλλες αυτών που την ασκούν, εσκεμμένα (με σκοπό να προκαλέσουν πόνο στον άλλον ή από αδιαφορία για τον συνάνθρωπο) ή και άθελα (απλά επειδή θέλουν να προστατέψουν τον εαυτό τους ή κάποιο άλλο αγαπημένο πρόσωπο).

Μας μιλά για ανθρώπους που συμβιβάζονται με ότι τους δίνει η ζωή και δεν αγωνίζονται, παραιτούνται από την προσπάθεια να ζήσουν πιο όμορφα. Αλλά και για ανθρώπους που κυνηγούν τα όνειρά τους και διεκδικούν όσα έχει να τους προσφέρει η ζωή, χωρίς να διστάσουν μπροστά σε τίποτα. Άνθρωποι που γκρεμίζουν όσα έχτισαν στο παρελθόν προκειμένου να ζήσουν με τον άνθρωπο που αγαπούν και «άνθρωποι» που εκμεταλλεύονται την ανάγκη των συνανθρώπων τους χωρίς να τους νοιάζει τίποτα και κανείς πέρα από τον εαυτό τους.

Ανάμεσά τους ο Ερρίκος, που μετά τα δύσκολα παιδικά του χρόνια βλέπει να γκρεμίζεται μπροστά στα μάτια του χωρίς δική του υπαιτιότητα ό,τι έχτισε επί χρόνια. Προσπαθεί να βρει να πιαστεί από κάπου για να σταθεί ξανά στα πόδια του αλλά αυτό δεν είναι εύκολο, όταν κυριαρχούν στην ψυχή του ο φόβος, το μίσος και η απελπισία.

Ο συγγραφέας μας έχει δώσει ένα πλήρες βιβλίο. Ο Ερρίκος αλλά και η Ανδρομάχη (η οποία μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας από τους βασικούς γυναικείους ρόλους) περιγράφονται τόσο καλά που κλείνοντας πια το βιβλίο τους ένιωθα σαν αληθινά υπαρκτά πρόσωπα. Οι ιστορίες και οι ενέργειές τους άλλες φορές μου δημιουργούσαν απέχθεια και άλλες συμπάθεια. Σε γενικές γραμμές η ιστορία είναι δεμένη και αιτιολογημένη σωστά και απεικονίζει κατά κύριο λόγο το άσχημο πρόσωπο της κοινωνίας μας. Ο λόγος είναι γρήγορος, δεν κάνει κοιλιά κάπου και γενικά μου άρεσε, πιστεύω ότι το όνομα του συγγραφέα θα το συναντήσουμε στο μέλλον.


Βαθμολογία: 7/10


Το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια του στο χωριό αρ­χικά δεν στάθηκαν εμπόδιο στη μετέπειτα επαγγελματική πορεία του Ερρίκου. Κατάφερε να γίνει ένας επιτυχημένος γυναικολόγος και ένας ευτυχισμένος οικογενειάρχης. Ή τουλάχιστον έτσι πίστευε. Το πραγματικό εμπόδιο στην ευτυχία του όμως, βρισκόταν μέσα στην ίδια τη βασανι­σμένη ψυχή του! Η αναζήτηση της αγάπης θα τον μπλέξει σε περιπέτειες που θα κρατήσουν πάνω από μια δεκαετία. Θα αναμετρηθεί με όσα του είχε γράψει η μοίρα και θα ανακαλύψει κρυμμένα μυ­στικά του παρελθόντος! Θα επιστρέψει στις ρίζες του και θα δώσει μια γενναία μάχη με τους δαίμο­νές του. Θα αναδειχθεί τελικά νικητής;

Ένα ψυχολογικό κοινωνικό μυθιστόρημα που μας μεταφέρει ένα μήνυμα αγάπης και σεβασμού προς τον εαυτό μας αλλά και τη διαφορετικότητα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου