1/9/23

Τα ανέμελα χρόνια - Elizabeth Jane Howard

Το χρονικό της οικογένειας Κάζαλετ

Από τη στιγμή που διάβασα το οπισθόφυλλο ήμουν πεπεισμένη ότι αυτό το βιβλίο θα μου αρέσει, και πραγματικά έτσι ακριβώς έγινε. Μιλά για τη ζωή μιας πλούσιας οικογένειας στην Αγγλία λίγο πριν την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και στην ουσία μας περιγράφει την καθημερινότητα όλων των μελών της ιδιαίτερα κατά την περίοδο που περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο σπίτι της οικογένειας όλοι μαζί . Οι πρωταγωνιστές είναι πολλοί: ο μεγάλος σε ηλικία "Στρατηγός" και η γυναίκα του που είναι οι ιδιοκτήτες του σπιτιού, τα τέσσερα παιδιά τους με τις γυναίκες τους και τα δικά τους παιδιά. Από κοντά φυσικά είναι και οι υπηρέτες τους αλλά και κάποιοι κοντινοί φίλοι της οικογένειας. Ευτυχώς έχει υπόμνημα με τα ονόματα και τις μεταξύ τους σχέσεις στην αρχή του βιβλίου, το χρησιμοποίησα αρκετές φορές, δεν γινόταν αλλιώς.

Αν βλέπατε Downton Abbey λογικά θα σας θυμίσει κάτι από αυτό. Επικεντρώνεται λίγο περισσότερο στη ζωή των πλουσίων και όχι στους υπηρέτες τους αλλά δεν τους εξαιρεί από την πλοκή. Περιγράφει όμορφα τα ήθη και τις συνήθειες της εποχής με τα "πρέπει" και τα "δεν συνηθίζεται/ δεν επιτρέπεται" που αφορούν τους πλούσιους κάθε ηλικίας και φύλου την εποχή εκείνη (αφού οι ηλικίες των μελών της οικογένειας ποικίλουν από πολύ μικρά παιδιά μέχρι ογδοντάχρονους). Εκτός από αυτά, έχει πολλές αναφορές στο Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο αφού σχεδόν όλα τα αρσενικά μέλη της οικογένειας πολέμησαν σε αυτόν, ενώ μας περιγράφει λίγο και το πώς έζησαν στην Αγγλία την περίοδο πριν την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο Χίτλερ εισέβαλε στην Αυστρία και άρχισε να γίνεται φανερό το ενδεχόμενο νέου πολέμου. 

Αργή γραφή, πάρα πολύ αναλυτικές περιγραφές με προσοχή στη λεπτομέρεια, κάτι που όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο με ενθουσιάζει (εδώ έγινε σωστά). Περιγράφει για παράδειγμα τα έπιπλα που έχει ένα δωμάτιο, τι ακριβώς έφαγαν και άλλα τέτοια. Μπράβο επίσης στη συγγραφέα για το ότι κατάφερε να περιγράψει τον χαρακτήρα και τα συναισθήματα όλων των πρωταγωνιστών (που όπως είπαμε δεν είναι και λίγοι). Μου άρεσε πάρα πολύ μπαίνει στα αγαπημένα βιβλία.

ΥΣ: Υπάρχει ένα πρόβλημα. Πρόκειται για σειρά βιβλίων και στα ελληνικά κυκλοφορούν μόνο ο πρώτος και ο δεύτερος τόμος, φτάνει χρονικά μέχρι τη στιγμή που μπήκε η Αμερική στον ΒΠΠ. Οπότε αν αποφασίσετε να το διαβάσετε να ξέρετε ότι θα μείνετε με την ιστορία ανολοκλήρωτη.

Βαθμολογία: 10/10 

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

Το εμβληματικό έργο της Ελίζαμπεθ Τζέιν Χάουαρντ, που ενέπνευσε την ομώνυμη πολυβραβευμένη τηλεοπτική και ραδιοφωνική σειρά του BBC, και αφηγείται την πολυτάραχη ζωή της οικογένειας Κάζαλετ.

Χόουμ Πλέις, Σάσεξ, 1937. Τρεις γενιές Κάζαλετ, οι συγγενείς και τα μέλη του προσωπικού στις καθιερωμένες καλοκαιρινές διακοπές. Όλη η οικογένεια μαζί στην ειδυλλιακή εξοχική οικογενειακή κατοικία στην καρδιά του Σάσεξ. Παρακολουθούμε τις ζωές τους για δύο αξέχαστα, ξένοιαστα καλοκαίρια, γεμάτα πλουσιοπάροχα γεύματα, ευτυχισμένα πικ νικ στην παραλία, τεμπέλικους απογευματινούς περίπατους και νύχτες με υπέροχες χαρούμενες μουσικές. Ασφαλείς ακόμη από τα σύννεφα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που σύντομα θα σκοτεινιάσουν τις ηλιόλουστες μέρες τους, οι Κάζαλετ μας γοητεύουν με τις περίπλοκες σχέσεις τους, τους ανείπωτους φόβους τους και τα μυστικά τους πάθη που συνθέτουν τον πολυτάραχο βίο τους.

Ένα κλασικό πλέον μυθιστόρημα εποχής με φόντο τη βρετανική αστική τάξη των αρχών του 20ού αώνα, τον τρόπο ζωής της οποίας η συγγραφέας αποτυπώνει με μαεστρία. Δύο φαινομενικά ανέμελα ζεστά καλοκαίρια κατά τη διάρκεια των οποίων η Χάουαρντ μας συστήνει τους σύνθετους χαρακτήρες της, ζωντανεύοντάς τους με τον πιο γλαφυρό και συναρπαστικό τρόπο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου