13/7/18

Η ιστορία της θεραπαίνιδας, MArgaret Atwood


Είναι τόσο ωραίο όταν η φαντασία του συγγραφέα καταφέρνει να δημιουργήσει έναν καινούριο κόσμο και εσύ από την ασφάλεια του σπιτιού σου απλά μεταφέρεσαι και παρακολουθείς τα όσα διαδραματίζονται! 

Μια φορά με την τριλογία του Κρόνιν (το πέρασμα/ οι δώδεκα αιώνιοι/ η πόλη των κατόπτρων) και άλλη μια τώρα, κλείνω το βιβλίο και αναρωτιέμαι παραλογιζόμενη (θέλω να ελπίζω), πόσο μακριά είμαστε από έναν κόσμο σαν αυτόν που περιγράφεται.
Στο βιβλίο παρακολουθούμε έναν κόσμο όπου η βασική δομή της κοινωνίας είναι ανδροκρατούμενη. Οι γυναίκες έχουν δικαίωμα να ασκούν συγκεκριμένα επαγγέλματα όπως μαγείρισσα και υπηρέτρια ή να είναι σύζυγος ή θεραπαίνιδα. Η κάθε θέση έχει συγκεκριμένα καθήκοντα και δεν φαίνεται να είναι δυνατόν να αλλάξεις κατηγορία από αυτήν που σου ορίστηκε (ω ναι, δεν διαλέγεις εσύ σε ποια θέση θα είσαι, σου την επιβάλλουν). Οι υπόλοιπες γυναίκες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε κάποιον από αυτούς τους ρόλους απλά στέλνονται σε μια άλλη περιοχή όπου η ζωή είναι πολύ πιο δύσκολη (στην ουσία αυτές οι άλλες περιοχές στον βαθμό που περιγράφηκαν μου θύμισαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζιστών). 
 Η Τουφρέντ είναι θεραπαίνιδα, γυναίκα που χρησιμοποιείται ως σκεύος τεκνοποίησης από άτεκνα ζευγάρια και μας περιγράφει σε πρώτο πρόσωπο την καθημερινότητά της.
Η ζωή της είναι ανατριχιαστική. Απομόνωση, φόβος, υποταγή, υπακοή είναι τα συναισθήματα που επικρατούν και περιγράφονται με άψογο τρόπο. 
Εμβόλιμα, μέσα από τις αναμνήσεις της, μαθαίνουμε για τη ζωή της πριν την κυριαρχία του καθεστώτος που έφερε αυτές τις ανατροπές, όταν ζούσε μια ζωή σαν τη δική μας με την οικογένειά της. 
Όλες οι περιγραφές είναι εξαιρετικές. Η γραφή είναι γρήγορη, το κείμενο άλλες φορές σαν να κολλάει και άλλες σαν να τρέχει, αποδίδοντας πλήρως την ψυχολογία και τη διάθεση της Τουφρέντ την εν λόγω στιγμή. Γενικά, μου άρεσε πολύ. 


Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

Η Δημοκρατία της Γαλαάδ προσφέρει στην Τουφρέντ μόνο μία επιλογή: την αναπαραγωγή. Αν παρεκκλίνει απ' τον σκοπό της, θα καταλήξει, όπως όλοι οι αντιφρονούντες, κρεμασμένη στο Τείχος, ή θα σταλεί στις Αποικίες, όπου θα βρει αργό και μαρτυρικό θάνατο από ραδιενέργεια. Αλλά ακόμα κι ένα απολυταρχικό καθεστώς δεν μπορεί να αφανίσει τον πόθο - ούτε της Τουφρέντ ούτε και των δύο ανδρών απ' τους οποίους κρέμεται η μοίρα της.

Μια μεγαλοφυής, συγκλονιστική δυστοπία για το κακό που παραμονεύει στην ανθρώπινη φύση, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑΣ διαβάζεται και σαν σκοτεινό χρονικό μιας εναλλακτικής πραγματικότητας ή σαν σπαραχτική μαρτυρία για τη θέση της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου